Billentyűhibák - Mitralis billentyű regurgitáció

A mitralis (ejtsd: mitrális) billentyű a bal szívfélben a pitvar és a kamra között helyezkedik el, szerepe, hogy nem engedi a vért a kamrából visszaáramlani a pitvarba.

Bár a mitralis billentyű prolapsus (ejtsd: prolapszus) önmagában nem tartozik a műtéti kezelést igénylő elváltozások közé, az itt történő tárgyalását a következtében kialakuló mitralis regurgitáció indokolja.

Mitralis regurgitáció

Mitrális regurgitáció alatt a szívösszehúzódás (systole) során, a mitralis billentyűn keresztül a pitvarba történő vérvisszaáramlást értjük, melynek oka a billentyű elégtelensége (insufficienciája, ejtsd: inszuficienciája). Marfan-szindrómában a mitralis billentyű prolapsusa (pitvarba történő beboltosulása) talaján alakul ki. A visszaáramló és ingázó vér egy többlet térfogattal terheli bal pitvart és a bal kamrát (volumenterhelés), melynek következtében bal pitvar és bal kamra tágulat alakul ki, valamint a tüdőben megnövekedett vérnyomáshoz (pulmonális hypertóniához) vezet. Marfan-szindrómában a mitrális regurgitáció a vezető oka a csecsemő- és kisgyermekkori megbetegedésnek és halálozásnak.

Tünetek

A betegek fáradékonyságra panaszkodnak. Tapintással le- és kihelyezett, emelő szívcsúcslökést találunk. A szív felett történő hallgatózás során a szívösszehúzódás teljes ideje / enyhébb esetben csak a késői szakasza alatt (holosystolés / késősystolés) zörejt észlelhetünk, mely legjobban a szívcsúcson hallható és a hónalj felé vezetődik.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

A mellkasi röntgen felvételen a bal kamra és pitvar megnagyobbodását láthatjuk. Az EKG is elváltozásokat mutat. Az echokardiográfia (szívultrahang) láthatóvá teszi a tág bal kamrát, a tág bal pitvart, valamint a késői stádiumban a tág jobb szívfelet. Ezentúl alkalmas az áramlás kiterjedése alapján a fokozat megállapítására.

Kezelés

Kezelése sebészileg lehetséges. Műtéti indikációt (javaslatot) jelent a NYHA II-IV stádium (lsd. Aorta regurgitáció cím alatt) valamint a NYHA I stádium is rossz bal kamra funkció vagy megnövekedett tüdővérnyomás (pulmonális hypertonia) esetén. Ezentúl progresszív (rosszabodó) jellege miatt az elsődlegesen más okból szívműtéten áteső betegeknél együlésben a mitralis regurgitáció is megoldandó. Ilyen esetekben másod- vagy nagyobb fokú mitrális regurgitáció esetén indikált (javallt) a billentyű megjavítása. Erre a szívműtéten áteső betegek kb. 22%-ában lehet szükség. A műtéti ellátás lehetőségei a billentyűcsere és a billentyűplasztika. Az esetek 80 %-ában kivitelezhető a plasztika, 20%-ban viszont billentyűcsere indikált. Műtét után az 5 éves mitrális regurgitációmentesség 88% körül van.

Készült Kromplák Zsanett Szigorló orvos "Mit kell tudni a Marfan szindrómáról?" c. összeállítása alapján (Lektorálta: dr.Szabolcs Zoltán).

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!