Billentyűhibák - Aorta regurgitáció

Mit jelent?

A szív elernyedése (diastole) során, az aorta billentyűn keresztül az aortából a kamrába történő vérvisszaáramlást értjük, melynek oka a billentyű elégtelensége (insufficienciája, ejtsd: inszuficienciája). (Normális esetben a vér a bal kamrából az aortába áramlik, és az aorta billentyű nem engedi, hogy onnan visszafolyjon, ahogy az ábra mutatja). A regurgitáció másodlagos módon alakul ki, az aorta dilatáció (tágulat) vagy disszekció következtében.

Az aorta regurgitáció súlyossági fokai

  1. fokú: egy szívösszehúzódás (systole) kiüríti a bal kamrába visszafolyt többletet,
  2. fokú: egy szívösszehúzódás nem üríti ki a bal kamrába visszafolyt többletet, de nem fokozódik a telődés,
  3. fokú: a bal kamra fokozatosan teljesen feltelődik, és több cikluson keresztül úgy marad,
  4. fokú: egy szívelernyedés (diastole) alatt teljesen feltelődik a bal kamra.

A bal kamrába visszaáramló vér egy többlet térfogattal terheli a kamrát (volumen terhelés), ennek következtében a bal kamra kitágul és megnagyobbodik, ezután a kamra már nem tud olyan hatékonysággal pumpálni (funkciócsökkenés), a benne lévő vérnek csak kisebb hányadát tudja a szervezet felé továbbítani (ejekciós frakció csökkenés).

A szív sémás rajza. Feketével jelölt a jobb szívfél, pirossal jelölt a bal szívfél. A zöld és a kék nyilak a normális keringési irányt mutatják. A lila nyilak jelölik a keringés irányát aorta ill. a mitralis regurgitáció esetén.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Tünetek

Az aorta regurgitáció jelentkezhet tünetmentesen, és megjelenhet heves szívdobogásérzés (palpitáció), fáradékonyság, szorító mellkasi fájdalom (angina pectoris) formájában, valamint a késői stádiumban a szívelégtelenség tüneteiként.

A szívelégtelenségnek súlyosságától függően különböző stádiumjai léteznek, ezek az ún. NYHA stádiumok: Az alábbi jelek utalhatnak a regurgitáció jelenlétére:
  • Musset-jel: a fej szívütésekkel szinkron bólogatása
  • Müller-jel: a nyelvcsap (uvula) szívösszehúzódásokkal szinkron (systolés) pulzálása
  • Quincke-jel (kapilláris pulzáció): a körömágy pulzálása átvilágításkor vagy az ajkak pulzálása rászorított üveglap alatt
  • Corrigan-pulzus (celer et altus ): a tapintás során a szívcsúcslökést ki- és lehelyezettnek, valamint emelő jellegűnek találjuk, ezentúl gyors és peckelő pulzust észlelünk.

A szív feletti hallgatózásnál a szív elernyedésének korai szakaszában zörej hallható, mely magas frekvenciájú, halkuló (decrescendo) jellegű és legerősebben a szegycsont mellett a bal 3-4. bordaközben hallható vagy gyakran az aorta tágulat miatt inkább a szegycsont közepén esetleg jobb szélén található, és a csúcs felé vezetődik. Mellkasröntgen felvételen láthatóvá válhat a bal kamra megnagyobbodás, szívelégtelenség vagy bal kamrai szívelernyedés végi (végdistolés) nyomásemelkedés esetén pedig a bal pitvar tágulat, és a visszeres (vénás) pangás a tüdőben. Az EKG-én is találhatóak elváltozások. Echocardiográfiával (szívultrahang) láthatóvá tehető a aorta kezdeti szakaszának (aortagyök) tágulata és az aorta billentyűn keresztül történő vérvisszaáramlás.

Kezelés

Kezelése sebészi. Műtéti indikációt (javaslatot) jelent III-IV. fokú billentyűelégtelenség (insufficiencia) esetén a NYHA II-IV. stádium, valamint jelentős bal kamra tágulat (dilatatio) vagy funkciózavar. Műtéti kezelésénél nem elégséges pusztán az aorta billentyű cseréje. Többnyire a teljes aorta-gyököt kell rekonstruálni (Bentall-DeBono műtét). Ezentúl fontos a fertőzéses szívbelhártyagyulladás (infectios endocarditis) megelőzése.

Készült Kromplák Zsanett Szigorló orvos "Mit kell tudni a Marfan szindrómáról?" c. összeállítása alapján (Lektorálta: dr.Szabolcs Zoltán).


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!