Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Bentall-DeBono műtét

2006. szeptember 7. | Frissítve: 2013-02-01 22:25

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hugh Bentall és Antony DeBono 1968-ban közölt műtétje elsődleges kezelési módjává vált az aorta kezdeti szakaszán kialakult tágulatnak (aorto-anulectasiának), a felszálló aorta tágulatának (aorta ascendens aneurysmának), valamint a felszálló aortára is ráterjedő disszekciónak.

A műtét altatásban zajlik, a szegycsont hosszanti átvágásával kezdődik (median sternotomia). Az ún. kanülálás során az aortába és a test felől érkező visszerekbe (venae cavae) műanyag csöveket (kanülöket) helyeznek, amelyek a szívmotorhoz kapcsolódnak. A test felől érkező vér a visszerekből a szívmotorba jut, ahol oxigénnel dúsul, majd az aortában lévő kanülön keresztül visszajut a szervezetbe, ezáltal pótolt a szív pumpafunkciója és a tüdő gázcsere funkciója. Ez az ún. extracorporalis keringés (ejtsd: extrakorporális, "testen kívüli" keringés, ECC, cardiopulmonalis bypass).

Szívmotor - Extracorporalis keringés vázlata

Extracorporalis keringés

Emellett a szervezet oxigénigényének csökkentése céljából a szívmotor segítségével lehűtik a beteg testét (hypothermia). A szivet hideg, ún. kardioplégiás ("szívizombénító") oldat segítségével megállítják. Az aorta billentyűt és a kitágult felszálló aorta szakaszt kivágják, majd annak helyére egy ún. composit graftot varrnak. A composit graft egy műbillentyűből és egy műérből áll.

Composit graft

Composit graft

Ebbe bevarrják a koszorúerek (szivet ellátó erek, coronariák) kezdetét (szájadékát). Ezután beteg testét felmelegítik. A szív újraindulása, vagy defibrillátorral történő újraindítása után a kanülöket eltávolítják. A szív elé és mögé (egyes esetekben a mellüregbe is) műanyag csöveket (draineket / dréneket) helyeznek, amelyeken keresztül a műtét után kivezetik a műtéti területből szivárgó vért. A szegycsontot összedrótozzák (gyermekeknél és egyes esetekben fonallal varrják), majd a sebet összevarrják.

A kanülálás történhet még az alsó végtag lágyéki hajlatánál (femoralis), vagy a kar és a mellkas találkozásánál (axillaris). Bizonyos esetekben alkalmazzák az ún. teljes arrestet, amikor a beteg testének 16°C körüli hőmérsékletre hűtése mellett a keringést teljesen leállítják, ilyenkor a szív sem és a szívmotor sem pumpálja a vért.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

A műtéti halálozás a választott időpontban elvégzett műtéti beavatkozások esetén 2-3% -ra tehető. A sürgősségi (akut, vitális) műtéti beavatkozások esetén a műtéti kockázat természetesen sokkal magasabb, elérve akár a 20-40%-ot is. A választott időpontban (elektíven) végzett Bentall műtétek szerény műtéti kockázata hangsúlyosan irányítja a figyelmet arra, hogy törekedni kell az idejében elvégzett, az életet közvetlenűl fenyegető ér-katasztrófák (dissectiók) megelőzését célzó profilaktikus, preventív, tehát a bajt megelőző műtétek időben történő elvégzésére.

Amennyiben az aorta ív is károsodott, azt is kivágják és a helyére egy műeret (graftot) varrnak. Ebbe bevarrják a nyaki ereket tartalmazó értappancsot (composit graft).

Amennyiben a leszálló aorta is károsodott, és annak is tervezik későbbi műtéti megoldását, a későbbi műtét megkönnyítése céljából az ún. elefant-trunk módszert alkalmazzák. Ennek során az ív helyére varrt műér (graft) végét hosszabbra hagyják és azt a leszálló aortába lógatják. A későbbi műtét során ehhez varrják a leszálló aortát helyettesítő műeret.

Szívsebészet: Elefant trunk műtét

Elefant trunk

Készült Kromplák Zsanett Szigorló orvos "Mit kell tudni a Marfan szindrómáról?" c. összeállítása alapján (Lektorálta: dr.Szabolcs Zoltán).

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on

-------------- hirdetés --------------