Billentyűhibák - Mitralis prolapsus

Definíció: Mitralis billentyű prolapsus alatt a szívösszehúzódás (szisztole) során a mitralis (kéthegyű) billentyű bal pitvarba történő beboltosulását, előreesését értjük. A mitrális billentyű a szív bal pitvarából és bal kamrába történő véráramlás szelepe. Normális esetben a mitrális billentyű lezáródik a bal kamra összehúzódásakor, ezáltal megakadályozza a vér visszaáramlását a bal pitvarba.

Tekintse meg diasorunkat a normális szív anatómiájáról!

Mi ez?

A mitrális billentyű prolapsus (előreesés) esetén a mitrális billentyű kisebb torzulása megakadályozza, hogy a szelep rendesen záródjon. A szív összehúzódásakor a normálisnál lazább szerkezetű billentyű túlmozdul a bal pitvar felé és kis záródási elégtelenség alakulhat ki. Az eredmény az, hogy kis mennyiségű vér visszaszivárog a bal pitvarba, de ez a csekély mennyiség a szív pumpafunkcióját csak nagyon kevéssé befolyásolja.

Mitrális prolapsus

Egyes esetekben, ha a nem teljesen jól záródó billentyűn keresztül jelentős mennyiségű visszaszivárgás van, kialakul az úgynevezett mitralis regurgitáció. Súlyos mitralis regurgitáció esetén már komolyabb tünetek alakulhatnak ki, mint a légszomj, fáradtság és a láb duzzanata. Ez ritkán műtéti megoldást tesz szükségesé.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Milyen gyakran fordul elő a mitrális prolapsus?

A mitrális prolapsus a leggyakoribb billentyűhiba. Hozzávetőlegesen az emberek 2-3 százalékában fordul elő. Régebben előfordulását többre becsülték, de így is viszonylag gyakori rendellenesség.

Mi okozza a mitrális prolapsust?

A legtöbb emberben a mitrális billentyű prolapsus oka ismeretlen. Ritkán a mitrális prolapsus más betegségekhez köthető, mint szervezet kollagén (kötőszövet) termelő képességének örökletes zavara vagy a reumás szívbetegség. A betegekben a hártyás billentyűkben túlságosan sok kötőszövet szaporodik fel, ami gyengíti a billentyű vitorláit és az őket rögzítő ínhúrokat. A megnyúló ínhúrok okozzák a mitrális billentyű előreesését.

Az állapot leggyakoribb fiatal nők esetében, általában 14 és 30 év között. Vékonyabb testalkatú, alacsony BMI (testtömeg-index) értékkel rendelkezők esetén is gyakrabban fordul elő. Néha ugyanannak a családnak több tagját is érintheti, így valószínűsíthető az eltérés örökletessége. Mitrális prolapsus gyakran fordul elő Marfan szindrómás és más kötőszöveti betegségben szenvedőkben.

Tünetek

A legtöbb emberben a mitrális billentyű prolapsus nem okoz semmilyen tünetet. A prolapsust ilyenkor csak akkor fedezik fel, amikor egy orvosi vizsgálat során a szív felett történő hallgatózáskor szívösszehúzódás közepén vagy végén "klikk"-et (mezosystolés vagy késősystolés clicket) hallhatunk, továbbá a szívösszehúzódás végén (késősystolés) zörej is hallhatóvá válhat.

A betegek többnyire panaszmentesek, de megjelenhet atípusos mellkasi fájdalom, ritmuszavarok, ennek kapcsán heves szívdobogásérzés (palpitáció) és ájulás (syncope) is. Súlyosabb esetben jelentős mitrális regurgitációhoz vezet.

Diagnózis

A fenti jellegzetes hallgatózási eltérés esetén sor kerülhet echokardiográfiás vizsgálatra a diagnózis pontosítása érdekében. Az echokardiográfia láthatóvá teszi a billentyű pitvar felé boltosulását, ami a 2 mm-t meghaladja, illetve a billentyű megvastagodását, ami az 5 mm-t meghaladja. Az echocardiográfiás vizsgálat alkalmas az esetleges mitrális regurgitáció megítélésére, illetve követésére. EKG vizsgálat kisebb eltéréseket mutathat, ritmuszavarok és a szívben ingerületvezetési zavarok léphetnek fel, de sokszor az EKG normális. Társuló tünetek esetén, mint a mellkasi fájdalom, szédülés vagy szívdobogásérzés esetén további vizsgálatokra lehet szükség, hogy meghatározzák a panaszok eredetét.

Várható időtartamáról

Mitrális billentyű prolapsus egy egész életen át tartó állapot. Azonban a legtöbb ember tünetek nélkül él együtt ezzel az állapottal.

Megelőzés

Nem lehet megelőzni a mitrális billentyű prolapsus kialakulását.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Kezelés

Tünetmentes mitrális billentyű prolapsus esetén nincs szükség kezelésre, és ilyen a legtöbb eset. Korábban bizonyos beavatkozások és fogászati kezelések esetén antibiotikum előzetes szedését javasolták, de újabban ezt már nem ajánlják a szakmai szervezetek.

Egyes esetekben, ha a mitrális billentyű prolapsushoz (előreeséshez) mellkasi fájdalom vagy szívdobogásérzet társul, hasznos lehet béta-blokkoló gyógyszerek szedése, mint például a metoprolol vagy bisoprolol tartalmú gyógyszerek, a tünetek enyhítésére. Szívdobogásérzetet panaszoló mitrális prolapsus betegeknek tanácsos a ritmuszavart elősegítő olyan izgató anyagok mellőzése, mint a kávé, az alkohol. Érdemes ügyelni a kellő folyadékbevitelre, kerülni a kiszáradást.

Tekintettel arra, hogy a mitrális prolapsus alapvetően egy jóindulatú, kedvező kórlefolyású állapot, a legtöbb esetben elegendő a beteg megnyugtatása.

Mikor kell orvoshoz fordulni mitrális prolapsus esetén?

Keresse fel orvosát, szívdobogásérzés rendellenes pulzus esetén, különösen, ha ezek a tünetek szédüléssel vagy ájulásérzéssel társulnak. Akkor is keresse fel azonnal orvosát, ha Ön a mellkasi fájdalma van.

Terhesség esetén nőgyógyásza eldönti, milyen teendő van. A legtöbb esetben a normális szülésnek nincs akadálya, ha a mitrális prolapsushoz nem társul, vagy csak minimális mértékben mitrális regurgitáció.

Prognózis, kórlefolyás

A legtöbb emberben a mitrális prolapsus soha nem okoz tünetet, és ez az állapot nem befolyásolja jelentős mértékben sem az életmódot, sem pedig a várható élettartamot. 2-3 évente érdemes szakorvosi ellenőrzést tartani. Ritkán kerül sor rekonstrukciós vagy billentyűcsere műtétre.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!