Billentyűhibák - Pitvari sövényhiány (ASD)

A bal és jobb pitvar közötti sövény (szeptum) nyitottsága a leggyakoribb veleszületett szívhibák egyike. A két pitvart elválasztó falon lévő lyukon keresztül oxigénben gazdag vér áramlik ("shunt") a magasabb nyomású bal szívfélből az alacsonyabb nyomású jobb szívfélbe, ahol oxigénben szegény vér kering (még nem frissült fel a tüdőben).

Viszonylag nagy méretű lyuk esetén a bal oldalról jobb oldalra átáramló mennyiség jelentősen megterhelheti a jobb oldali, ún. kisvérkört, és emelkedett tüdőkeringési (pulmonális) nyomás alakulhat ki. Ez hosszabb távon szívelégtelenséghez vezethet.

Pitvari sövényhiány

Gyakoriság

A pitvari sövényhiány gyakori veleszületett szívhiba. Az első életévekben a az esetek nagy részében lyuk magától bezáródik. Felnőttkorban előfordulása 10 és 20 százelék (!) között van, de ezek legnagyobb része tünetmentes.

Tünetek

A pitvari sövényhiányosok legnagyobb része fiatalkorban tünetmentes. Az esetek egy részében általában 40 éves kor felett tünetek alakulhatnak ki:

 • Csökkent terhelhetőség
 • Fáradékonyság
 • Szívdobogásérzet
 • Ájulás

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Vizsgálatok

A pitvari sövényhiányosok legnagyobb része fiatalkorban tünetmentes. Az esetek egy részében általában 40 éves kor felett tünetek alakulhatnak ki:

 • Fizikális vizsgálat
  A szív hallgatózásakor zörej hallható (ún. szisztolés zörej), illetve a tüdőverőér billentyű záródási hangja is megváltozik.

 • EKG
  Megnyúlik a PR távolság, megváltozhat a tengelyállás. Gyakori az inkomplett jobb Tawara szár blokk.

 • Szívultrahang (echokardiográfia)
  Látótérbe hozható a lyuk a pitvari sövényen, felmérhető a lyukon keresztüli áramlás nagysága. Lemérhető az esetleges nyomásemelkedés a tüdőkeringésben. Nyelőcsövön át történő (TEE) szívultrahang még pontosabb képet ad.

Beavatkozások

pitvari sövényhiány zárása katéteres eszközzel]

Enyhébb esetekben nem szükséges hosszan távon sem a lyuk bezárása. Súlyosabb esetben ez szükségessé válhat, ami történhet elsősorban katéteres eljárással, illetve szívműtéttel is. Az időben végzett beavatkozás kockázata igen alacsony. A Szívtérképünkön megnézheti, hol végeznek katéteres beavatkozással sövényhiány zárást Magyarországon.

 

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!