Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Az Európai Bizottság az élelmiszer cimkézés megújítása mellett

2009. március 20. | Frissítve: 2013-01-14 09:23

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Az Európai Bizottság mai ülésén elfogadta álláspontját az élemiszerek cimkézésének jelenleg folyó uniós reformjában. A javaslat hatásra a mai helyzethez képest jelentősen javulhat a fogyasztó számára elérhető információ minősége. A Bizottság közleménye megállapítja, hogy jelenleg egyre bonyolultabb, és országonként jelentősen eltérő információ zúdul a fogyasztókra. Az új javaslat elősegítheti az egészségesebb étrend térnyerését az áttekinthető, egységes és a korábbinál részletesebb élelmiszer cimkék bevezetésével.

EB az élelmiszer cimkézés megújítása mellett

A Bizottság javasolja az élelmiszerek energia, zsír, telített zsír, szénhidrát, cukor és só tartalmának feltüntetését 100 ml vagy g mennyiségre vagy egy adagra vonatkoztatva. Előírná továbbá a felsorolt kategóriák szerinti tápanyagtartalom viszonyítását a Napi Ajánlott Beviteli Értékhez.

A Bizottság megállapítja, hogy jelenleg sokszor nehézkes a feltüntetett információk elolvasása, mert azok alig olvashatóan kicsik, vagy rejtettek. Ezért intézkedik a minimális nyomtatási méretről, ami legalább 3 mm, illetve az információk feltüntetését a csomagolás elülső oldalán teszi kötelezővé.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány üdvözli a Bizottság javaslatában tükröződő elmozdulást a korábbi helyzettől, amikor a gyártók többsége a fogyasztónak csak a legminimálisabb mértékig tette közzé a termékek tápanyagtartalmát. Jelentős eredmény, hogy a nyilvánossá tett tápanyagok közé került a telített zsír tartalom, ami koleszterin emelése révén fontos rizikófaktora a keringési betegségeknek. A szénhidrátokon belül a cukor tartalom az elhízás és a cukorbetegség előidézője lehet. A só tartalom feltüntetése különösen fontos, hiszen a túlzott sóbevitel a magas vérnyomás előidézője. Manapság a polcokat elárasztják az olyan termékek, melyekben a tengervízhez képest jóval magasabb a sótartalom.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány mindemellett sajnálja, hogy a Bizottságnak most még nem volt meg a kellő elszántsága, hogy teljessé tegye az egészség megőrzéséhez szükséges információkat. Sajnálatos, hogy a transz-zsírok feltüntetését továbbra sem teszi kötelezővé a Bizottság javaslata, holott ez például az Egyesült Államokban kötelező. Tudományos kutatásokon alapuló becslések szerint csak Magyarországon évente 1000 halálesetet lehetne megelőzni a transz-zsírok teljes mellőzésével.

A Nemzeti Szívalapítvány továbbá szerette volna, ha az új szabályozás kötelezővé teszi az Egyesült Királyságban sikerrel alkalmazott "jelzőlámpa" rendszert. Bár a Bizottság javaslatában előrelépés a tápanyagok mennyiségének a Napi Ajánlott Beviteli Értékhez való viszonyítása, sok fogyasztó számára egy vizuális információ még könnyebben feldolgozható lenne.

Összefoglalva, a Nemzet Szívalapítvány üdvözli a Bizottság javaslatát, és reméli, hogy az uniós döntéshozatali rendszerben még az idén megszületik az ennek megfelelő kötelező szabályozás.

Kapcsolódó cikk: A transzzsírok leblokkolták a brüsszeli ötletgyárat

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on