Szívünk Napja 2009 - Pirosban a nőkért

A Szív Világszövetség (World Heart Federation = WHF) egy évtizeddel ezelőtt hangsúlyozta, hogy ez az évszázad a szív- és érbetegségek százada lesz, ezért legyen legalább egy olyan nap, amikor az egész világ arra gondol: jobban kellene vigyázni a szívünkre. A WHF ezért javasolta, hogy 2000-től minden év szeptemberének utolsó vasárnapja legyen a szív világnapja, a World Heart Day, amit minden esztendőben mi is megünneplünk: ez a Szívünk Napja, idén szeptember 27.-én, vasárnap.

Ha bárkit megkérdezünk, hogy mi a férfiak legsúlyosabb betegsége, mi az, amiben az erősebb nem tagjai legtöbben befejezik életüket, mindenki pontosan tudja, hogy a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál, az agyi katasztrófa. Ha megkérdezzük, hogy mi okozza a legtöbb nő halálát, mi a hölgyek legnagyobb egészségügyi kockázata, a legkülönbözőbb véleményeket hallhatjuk. A valóság pedig az, hogy a pontos válasz ugyanaz, mint a férfiakkal kapcsolatban. A magas vérnyomással kapcsolatos agyi érkatasztrófák, a koszorúérbetegség okozta szívinfarktus okozta tragédiák következtében ma már minden földrészen több nő veszti életét, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, AIDS és malária miatt együttesen.

A Szív Világszövetség nemzetközi mozgalma, a Pirosban a nőkért férfiakat és nőket, valamennyiünket arra kívánja emlékeztetni, hogy nem csak a férfiak, hanem a nők halálozásának első számú okát is a szív- és érbetegségek jelentik.

A Pirosban a nőkért mozgalmat az Amerikai Szív Szövetség indította el, a Szív Világszövetség pedig valamennyi tagországába igyekszik ezt a kezdeményezést eljuttatni. A WHF úgy épül fel, hogy a világ minden országában az ott dolgozó szívgyógyászok tudományos társasága és a szívbetegeket, a szívbetegségek megelőzését szolgáló társadalmi szervezet tagja a világszervezetnek. Hazánkban ezért a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezi együttesen a WHF magyar programjait.

Pirosban a nőkért

Az idei Szívünk Napján vezetjük be nálunk is a Pirosban a nőkért mozgalmat. A Városligeti rendezvény műsorában szó lesz arról, a nők szívének milyen egészségügyi kockázattal kell szembenéznie, milyen életmódi, életviteli változtatásokra lehet szükség ahhoz, hogy szívük minél tovább valamennyiünkért doboghasson. A Szívünk Napja után már dolgozunk a folytatáson: minden évben február 6-a a nők szívéért induló mozgalom külön ünnepe. Az USA területén azon a napon minden évben piros fénybe borul minden turista látványosság. Jövőre mi is készülünk Pirosban a nőkért napra.

A Szív Világszövetség egyik szövetségese ebben a mozgalomban a kozmetikai világhatalom, az Elizabeth Arden cég lett. A mozgalom szóvivője is világsztár: a plakátokon az Oscar-díjas színésznő, Catheria Zeta-Jones látható, aki gallérján viseli a mozgalom szimbólumát, a kis piros ruhát. A Pirosban a nőkért jelképe piros női ruha és aki csatlakozik a mozgalomhoz, aki Szívünk Napján velünk tart, az visel valamilyen piros ruhadarabot: kendőt, sálat, nyakkendőt.

A mozgalom jelmondata a piros ruhán olvasható: Ezzel szeretnénk az embereket ráébreszteni, hogy nem csak a férfiak, hanem a nők többsége is valamilyen szív- és érrendszeri betegségben fejezi be életét.

Az idei Szívünk Napja érdekes, gazdag programjában 13.15-kor szó lesz arról, hogy veszélyben van a nők szíve, 14.30-kor pedig bevezetjük a Pirosban a nőkért mozgalmat, a színpad körül tartózkodók "Ez nem piros ruha. Ez riadó!" feliratú trikót kapnak és a téren hatalmas szív formájában beállva megformálják azt az emberi szívet, mely jelképezi a Pirosban a nőkért programot.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!