Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Miért olyan drágák a gyógyszerek?

2007. november 22. | Frissítve: 2013-01-23 22:02

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Veszélyben az új gyógyszerek fejlesztése? Budapesten rendezik a Betegszervezetek Nemzetközi Szövetségének Világkongresszusát.

Miért olyan drágák a gyógyszerek?

A világkongresszushoz kapcsolódva az európai betegszervezetek küldöttei külön ülésen foglalkoztak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által összehívott, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó nemzetközi kormányközi munkacsoport (IGWG) tervezett nyilatkozatával.

A kormányközi munkacsoport várhatóan a WHO 2008 májusi közgyűlésére zárja le 2 éves munkáját. Fő célkitűzése hogy "ne fordulhasson elő az, hogy embereknek azért kell meghalniuk, mert nem jutnak hozzá a megfelelő gyógyszerekhez" - a WHO főigazgatója megfogalmazásában. Aktualitását a kérdésnek elsősorban a fejlődő országokat aránytalanul nagy mértékben súlytó, egyre növekvő olyan egészségügyi problémák jelentik, mint az AIDS vagy a malária.

Az IGWG egy sor javaslatot érintett, melyekkel elsősorban a fejlődő világ egészségügyi helyzetének javulását várják. A budapesti találkozó résztvevői nehezményezték, hogy az IGWG eddigi munkájában gyakorlatilag semmilyen szerep nem jutott azoknak, akikről a probléma szól - az a betegeknek, a betegeket képviselő szervezeteknek. Az IGWG javaslatai között vannak olyanok, melyek veszélyeztethetik a gyógyszeripari innovációt, mert mesterségesen beavatkoznak a gyógyszerfejlesztés - szabadalmaztatás eddigi rendszerébe.

Miért drága a gyógyszer?

  • 10,000 molekulából lesz 1 bejegyzett gyógyszer
  • 1 molekula 15 évig szabadalommal védett, de ebből az első 6 -8 - 10 év a klinikai kísérletekre megy el. 15 év után szabadon másolható (ez a generikum)
  • 10 piacra kerülő gyógyszerből 7 veszteséges, egy képez elegendő nyereséget egy új gyógyszer kifejlesztésére
  • Egy gyógyszer kifejlesztése kb. 1 milliárd dollár

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

A találkozó résztvevőit aggodalommal tölti el, hogy zavar keletkezhet a gyógyszerek kifejlesztésében. Jelenleg a világ gyógyszer kutatásainak 95 százalékát a gyógyszeripari cégek finanszírozzák. Amennyiben a piacra kerülő gyógyszerek forgalma nem biztosítja a kutatásokhoz szükséges befektetést - ez közel 1 milliárd dollár egy új gyógyszer esetében, - akkor jelentősen lelassulhat az új gyógyszerek kifejlesztése. Az európai betegszervezetek érdekeltek a minél hatékonyabb gyógyszerek megalkotásában. A fejlődő országok egészségügyi helyzetének javítása a legnagyobb hatékonysággal az egészségügyi infrastruktúra - nővérek, orvosok számának növelésével és a lakosság egészségügyi kultúrájának fejlesztésével oldható meg.

A találkozó résztvevői nyilatkozatot fogadtak el, melyben felszólítják a WHO-t, hogy a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kormányközi munkacsoport vegye figyelembe a betegszervezetek véleményét is. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány támogatta a felhívást.

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on