Kontrollpont

Világelsőként nemzetközi akkreditációt kapott a magyar hálózat. Az International Chair on Cardiometabolic Risk elnevezésű kanadai szervezet a világon elsőként a magyar Kontrollpont hálózatot akkreditálta. Az eseményt a szervezet vezetője, Despres professzor február 15-n Budapesten jelentette be.

Kontrollpont - a kardiometabolikus kockázat csökkentésére

A Szív és Érrendszeri Betegségek Nemzeti Programjába is befogadást nyert kezdeményezés több, mint egy évvel ezelőtt indult el. Az Egészségvonat helyszíneihez kapcsolódva jelenleg az országban 29 ún. Kontrollpont működik, ahol egy multidiszciplináris szakember csoport fogadja a hasi típusú elhízásban szenvedő, magas kardiovaszkuláris kockázatú betegeket.

A kardiometabolikus tünetegyüttes kritériumaként azon kockázati tényezőket határozták meg, melyek egymással összefüggve növelik a szív és érrendszeri betegségek és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

A Kontrollpontok hálózatának szakmai irányítását az újonnan megalakult Magyar Kardiometabolikus Alapítvány vállalta fel, melynek Dr. Farsang Csaba Professzor lett az elnöke. Az alapítvány egyúttal a hálózatot akkreditáló kanadai szervezet magyar tagja is lett. Az alapítvány szakmai működését 10 tagú tanácsadó testület segíti, ennek elnöke Dr. Romics László Professzor. A kardiológiai szakmát Dr. Préda István Professzor képviseli.

Közel egy éves fejlesztéssel elkészült a hálózatot integráló informatikai rendszer. Az internet alapú nyilvántartásban a betegek adataihoz - az adatvédelmi szabályok figyelembe vételével - az őt ellátó valamennyi szakember hozzáférhet. Rövidesen megnyílik az alapítvány új honlapja, ahol a nyilvántartáson túl szakmai anyagokat, ajánlásokat is közzétesznek.

Farsang professzor hangsúlyozta, hogy az új modell költséghatékony, mert a betegutakat lerövidíti, a párhuzamos vizsgálatokat kiküszöböli. Így ez a struktúra várhatólag a több-biztosítós rendszerben is életképes lesz. Az eseményen megjelen Dr. Rapi Katalin államtitkár is.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!