Magyarország: a szíveknek nem a legjobb

Magyarország: a szíveknek nem a legjobb. Legalábbis az Európai Fogyasztói Szív Index 2008-as kiadása alapjánMagyarország a lesújtó 24. helyet foglalja el a Brüsszelben kiadott Európai Fogyasztó Szív Index rangsorában, melyet 29 ország adatai alapján állítottak össze.

Magyarország: a szíveknek nem a legjobb

A szívbetegség az egyik leggyakoribb halálok Európában. A fejlett szívellátásnak épp ezért rendkívül nagy jelentősége van. A felelős politika és gyakorlat alappillérei a hozzáférés, a hatékony beavatkozás és a rehabilitáció.

A szívellátásban hatalmas különbségek vannak, a politika, a források és a kimenetek terén egyaránt.

  • A kormányok ugyan rendszerint a megelőzés fontossága mellett érvelnek, mégis hiányoznak a hatékony intézkedések ennek érdekében: a vizsgált országok kevesebb, mint harmadában van nemzeti szívszűrő program vagy ahhoz hasonló kezdeményezés.
  • A legtöbb vizsgált országban - az EU-15 országokban is - jellemző a szívbetegek alulkezelése. Emellett általánosan hiányoznak a kezelési irányelvek, amelyre a legjobb gyakorlat azonosítása és a költségek felmérése miatt is szükség lenne.
  • Csak néhány ország tud biztosítani hatékony rehabilitációt a szívbetegek számára. Ez azt jelenti, hogy csak kevés szívbeteg páciens tud visszatérni az aktív és produktív életbe.

Az Euro Consumer Heart Index 2008 felmérést a Health Consumer Powerhouse (HCP) végezte el 29 európai országban (az EU-tagállamokon kívül Norvégia és Svájc is részt vett a felmérésben). A kutatás legfőbb üzenete, hogy a gyenge betegeknek jogokkal bíró, tudatos fogyasztókká kell válniuk. Az életmód, a megelőzés, az önmonitorozás, a választás és a rehabilitáció a fogyasztói aktivitás fő területei.

A megelőzés is hatalmas befektetést igényel. A dohányzásról leszoktató szerek pénzbe kerülnek, s ráadásul az államnak az adóbevételei is csökkennének, ha sokan tennék le a cigarettát. A megelőzés nem elsősorban az orvosi rendelőben dől el. Átfogó kezdeményezések és összefogás kellene, hogy ne csak egészségügyi kérdésnek tekintsük ezt a problémát. Az iskolások étkezése például a mezőgazdaság és az oktatás ügye is. Az embereknek is fel kellene ismerniük, hogy az egészségügyi ellátás mely területén vannak problémák, hogy jobb ellátást követeljenek. A politikusoknak pedig határozott irányvonalat kellene kijelölniük. Ilyen konkrét lépések lehetnének a közterületi dohányzás tiltása, a cigarettáról való leszokás támogatása vagy az élelmiszercímkék reformja. Ez utóbbi szimbólumokkal és színkódokkal tenné egyértelművé, az egyes termékek mennyire egészségesek.

 

Ajánlat:


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!