Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

A Szív Szótára

2008. július 16. | Frissítve: 2013-01-18 20:56

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

-------------- hirdetés --------------


A A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
Ablációablatio Ld. Rádiófrekvenciás abláció
ACBG
(aorto-coronarias bypass graft)
A koszorúér-szűkület sebészi áthidalása. A pótláshoz az eret a mellkasfalból vagy egy láb vénából veszik. A mellkasfalból artériát (ütőeret) preparálnak ki, ezt általában a bal elülső leszálló koszorúér áthidalására használják.
acroparesthesia Rendellenes érzékelés, pl. fájdalom, égő érzés, szúrás, zsibbadás a kézben, a lábfejben.
ACS Acut coronaria syndroma. Heveny koszorúér-elégtelenség. Sürgős kórházi felvételt igénylő állapot. Szívinfarktus is kialakulhat belőle.
AED
(automated external defibrilator)
Automata külső » defibrillátor. » Hirtelen halál elhárítására szolgáló eszköz, mely orvosi jelenlét nélkül is használható. Képes a beteg EKG-jának kiértékelésére, az életmentő elektromos impulzust csak életveszélyes ritmuszavar esetén adja le. Ld. még: defibrillátor
Akinesis
akinézis
Echokardiográfiás kifejezés, a szív egy területének súlyos működési zavara, az érintett terület nem vesz részt a szív összehúzódásában (áll). Általában szívinfarktus következményeként alakul ki. Enyhébb formája hypokinesis.
alfa-galaktozidáz
(alfa-GAL)
Lizoszóma enzim, amely a » Fabry-kórban szenvedő betegek esetében hiányzik, vagy elégtelen és hatástalan mennyiségben van jelen.
alteplase Vérrögoldó szer, melyet pl. szívinfarktus fibrinolízis kezelésekor alkalmaznak. Hatékonyabb, mint az streptokinase.
anasarca A bőr alatti szövetek vizenyője. Az érpályából szérum szivárog ki a szövetek közé. Gyakran előfordul a bokán és az alszárakon » szívelégtelenségben. Ilyenkor a bőr feszülő, fényes, az ujjbenyomatot megtartja. Okozhatja még veseelégtelenség vagy infúziós folyadékbevitel is.
anastomosis Összeköttetés egyébként egymástól elkülönülő részek között, ami lehetővé teszi az átjárást. A koszorúér-sebészetben például az aorta és a koszorúerek között hoznak létre ilyen áthidalást.
aneurysma
aneurizma
A szív falának, vagy egy érfalnak (mint az » aorta) zsákszerű kiboltosulása a fal elgyengülése miatt.
angiokeratoma Sötétvörös vagy kék bőrelváltozás, amely lehet lapos vagy kissé kiemelkedő, átmérője 2-6 mm. Sérülés esetén vérezhet. Általában ismeretlen eredetű, de pl. » Fabry-betegségben is jellegzetes, a térdek közti területen fordul elő.
angioplastica
angioplasztika
Az érszűkület, mint a koszorúér-szűkület megtágítása egy érbe vezetett katéterrel, melyen egy ballon van. A ballont a szűkületbe vezetik és nyomással felfújják, ezáltal szétfeszíti a szűkületet.
anhidrózis
Az izzadás képességének hiánya.
anterior Elülső (latin). Általában a szív bal kamra elülső falának megjelölésére használják. Ellentéte az inferior (alsó, hátsó). A bal kamra anterior fala a szív normális pumpaműködésében különösen fontos.
antikoagulálás
anticoagulatio
A » véralvadás gyógyszerrel történő gátlása, például trombózis veszély esetén.
aorta A főverőér. A szív balkamrájából a nagyvérkörbe vezeti a vért. Az aorta hibáiról bővebben: » érbetegségek ; » billentyűhibák
Aphasia
afázia
Beszédzavar, kialakulhat » agyi keringészavar következtében (TIA vagy stroke). Enyhe formájában szótalálási nehézség lehet, súlyos formában a beteg nem fogja fel a szavakat vagy egyáltalán nem képes beszélni.
aritmia » ritmuszavar
artefactum Műtermék, technikai hiba
ASD (atriális septum defectus) pitvari szeptum defektus A pitvarokat elválasztó sövény hiánya. Általában veleszületett szívbetegség, a kialakult shuntön át a bal pitvarból vér áramlik a szív jobb pitvarába, ahelyett, hogy a bal kamra felé továbbhaladva a test felé kilökődjön. A jobb pitvar túlterhelődéséhez vezethet, és » szívelégtelenség tüneteit okozhatja. Megoldása katéteres eljárással vagy műtéttel a nyílás zárása lehet.
Asthma Cardiale A szív bal kamrájának heveny elégtelensége, a szív pumpafunkciójának hirtelen gyengülése miatt kialakuló tüdővizenyő.
Aszisztolia (asystole) A szív elektromos működésének teljes leállása, nincs ingerület, nincs összehúzódás. A tartós asystole halált jelentő vagy ahhoz vezető állapot.
atheroma
ateróma
Zsíros felrakódás az ütőerek falán, mely lassan, évek alatt alakul ki. Érszűkületet okozhat. Koszorúerekben az angina kiváltója lehet. Az agyban stroke-ot okozhat.
atherosclerosis
ateroszklerózis
érelmeszesedés
auric. auricularis = pitvari. Például fibrillatio auricularis (rövidítve fibr. auric.) = pitvarfibrilláció.
» AV blokk Aritmia típus. A pitvarok és a kamrák közötti (atrioventrikularis) ingervezetés zavara.

[ fel ] [ B ]

Legyen Ön is a Nemzeti Szívalapítvány támogatója!

Rá vagyunk utalva az olyan nagylelkű emberek segítségére, mint amilyen Ön is.

-------------- hirdetés --------------


Nem találja a szakkifejezés fordítását? Valamiről többet szeretne olvasni?

Küldje be nekünk!

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)