Magyar Nemzeti Szívalapítvány


A Szív Szótára

http://www.mnsza.hu/szivbeteg/adattar/sziv_szotara.php

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

-------------- hirdetés --------------


A A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
Ablációablatio Ld. Rádiófrekvenciás abláció
ACBG
(aorto-coronarias bypass graft)
A koszorúér-szűkület sebészi áthidalása. A pótláshoz az eret a mellkasfalból vagy egy láb vénából veszik. A mellkasfalból artériát (ütőeret) preparálnak ki, ezt általában a bal elülső leszálló koszorúér áthidalására használják.
acroparesthesia Rendellenes érzékelés, pl. fájdalom, égő érzés, szúrás, zsibbadás a kézben, a lábfejben.
ACS Acut coronaria syndroma. Heveny koszorúér-elégtelenség. Sürgős kórházi felvételt igénylő állapot. Szívinfarktus is kialakulhat belőle.
AED
(automated external defibrilator)
Automata külső » defibrillátor. » Hirtelen halál elhárítására szolgáló eszköz, mely orvosi jelenlét nélkül is használható. Képes a beteg EKG-jának kiértékelésére, az életmentő elektromos impulzust csak életveszélyes ritmuszavar esetén adja le. Ld. még: defibrillátor
Akinesis
akinézis
Echokardiográfiás kifejezés, a szív egy területének súlyos működési zavara, az érintett terület nem vesz részt a szív összehúzódásában (áll). Általában szívinfarktus következményeként alakul ki. Enyhébb formája hypokinesis.
alfa-galaktozidáz
(alfa-GAL)
Lizoszóma enzim, amely a » Fabry-kórban szenvedő betegek esetében hiányzik, vagy elégtelen és hatástalan mennyiségben van jelen.
alteplase Vérrögoldó szer, melyet pl. szívinfarktus fibrinolízis kezelésekor alkalmaznak. Hatékonyabb, mint az streptokinase.
anasarca A bőr alatti szövetek vizenyője. Az érpályából szérum szivárog ki a szövetek közé. Gyakran előfordul a bokán és az alszárakon » szívelégtelenségben. Ilyenkor a bőr feszülő, fényes, az ujjbenyomatot megtartja. Okozhatja még veseelégtelenség vagy infúziós folyadékbevitel is.
anastomosis Összeköttetés egyébként egymástól elkülönülő részek között, ami lehetővé teszi az átjárást. A koszorúér-sebészetben például az aorta és a koszorúerek között hoznak létre ilyen áthidalást.
aneurysma
aneurizma
A szív falának, vagy egy érfalnak (mint az » aorta) zsákszerű kiboltosulása a fal elgyengülése miatt.
angiokeratoma Sötétvörös vagy kék bőrelváltozás, amely lehet lapos vagy kissé kiemelkedő, átmérője 2-6 mm. Sérülés esetén vérezhet. Általában ismeretlen eredetű, de pl. » Fabry-betegségben is jellegzetes, a térdek közti területen fordul elő.
angioplastica
angioplasztika
Az érszűkület, mint a koszorúér-szűkület megtágítása egy érbe vezetett katéterrel, melyen egy ballon van. A ballont a szűkületbe vezetik és nyomással felfújják, ezáltal szétfeszíti a szűkületet.
anhidrózis
Az izzadás képességének hiánya.
anterior Elülső (latin). Általában a szív bal kamra elülső falának megjelölésére használják. Ellentéte az inferior (alsó, hátsó). A bal kamra anterior fala a szív normális pumpaműködésében különösen fontos.
antikoagulálás
anticoagulatio
A » véralvadás gyógyszerrel történő gátlása, például trombózis veszély esetén.
aorta A főverőér. A szív balkamrájából a nagyvérkörbe vezeti a vért. Az aorta hibáiról bővebben: » érbetegségek ; » billentyűhibák
Aphasia
afázia
Beszédzavar, kialakulhat » agyi keringészavar következtében (TIA vagy stroke). Enyhe formájában szótalálási nehézség lehet, súlyos formában a beteg nem fogja fel a szavakat vagy egyáltalán nem képes beszélni.
aritmia » ritmuszavar
artefactum Műtermék, technikai hiba
ASD (atriális septum defectus) pitvari szeptum defektus A pitvarokat elválasztó sövény hiánya. Általában veleszületett szívbetegség, a kialakult shuntön át a bal pitvarból vér áramlik a szív jobb pitvarába, ahelyett, hogy a bal kamra felé továbbhaladva a test felé kilökődjön. A jobb pitvar túlterhelődéséhez vezethet, és » szívelégtelenség tüneteit okozhatja. Megoldása katéteres eljárással vagy műtéttel a nyílás zárása lehet.
Asthma Cardiale A szív bal kamrájának heveny elégtelensége, a szív pumpafunkciójának hirtelen gyengülése miatt kialakuló tüdővizenyő.
Aszisztolia (asystole) A szív elektromos működésének teljes leállása, nincs ingerület, nincs összehúzódás. A tartós asystole halált jelentő vagy ahhoz vezető állapot.
atheroma
ateróma
Zsíros felrakódás az ütőerek falán, mely lassan, évek alatt alakul ki. Érszűkületet okozhat. Koszorúerekben az angina kiváltója lehet. Az agyban stroke-ot okozhat.
atherosclerosis
ateroszklerózis
érelmeszesedés
auric. auricularis = pitvari. Például fibrillatio auricularis (rövidítve fibr. auric.) = pitvarfibrilláció.
» AV blokk Aritmia típus. A pitvarok és a kamrák közötti (atrioventrikularis) ingervezetés zavara.

[ fel ] [ B ]

B A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
BAH Bal anterior hemiblokk. Ingervezetési zavar, az ún. Tawara szárak közül a bal elülső szár nem működik.
» Bentall műtét A felszálló aorta és az aorta billentyű cseréje egy összetett műér-billentyű eszközzel (conduit) és a koszorúerek felvarrása a conduitra. (1968-tól)
Bioprothesis
bioprotézis
A testbe beültetett élőlényből származó anyag. A műbillentyűk például lehetnek bioprotézisek vagy mechanikusak. A bioprothesis műbillentyű származhat sertésből. Előnye, hogy nem szükséges mellette tartós véralvadásgátló kezelés, hátránya, hogy csak kb. 10 évig működőképes.
biventrikuláris a szív mindkét (jobb és bal) kamráját érintő. Pl. biventrikuláris pacemaker, biventrikuláris szívelégtelenség
Blalock-Taussig műtét Tüdőverőér szűkület vagy hiány esetén alkalmazzák a tüdőkeringés fokozására. Palliatív műtét. A subclavia artériát összekötik az azonos oldali tüdőverőérrel közvetlen összevarrással vagy egy műér bevarrásával. (1950 óta)
Bland-Garland-White szindróma Ritka veleszületett rendellenesség, a szívet tápláló bal koszorúér nem a főverőérből (aorta) ered, hanem a tüdőverőérből (arteria pulmonalis). Feltétlenül kezelésre szorul, ami a legtöbb esetben műtéti.
bradycardia
bradikardia
Lassú szívműködés. Normálisan a szív percenként 60-90-szer húzódik össze.
bypass Áthidalás (angol, ejtsd: bájpassz). Érműtéteknél a szűkült vagy elzáródott érszakasz áthidalása. Pl. a szíven végzett műtét az aorto-coronáriás bypass (ACBG) = koszorúér-áthidalás; a láb ütőerein a femoro-popliteális bypass = áthidalás a comb és térdartéria között műérrel.

[ A ] [ fel ] [ C ]

C A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
cardiomyopathia
kardiomiopátia
A szív pumpaműködésének romlása a szívizom gyengülése vagy deformálódása által.
cardiomegalia
A szív megnagyobbodása. Általában mellkas röntgen leírásokon szerepel, de nem ez a legjobb módszer az esetleges szívnagyobbodás megítélésére, hanem az echokardiográfia.
Cardiovascularis
kardiovaszkuláris
Szív és érrendszeri
cardioversio
kardioverzió
Gyógyító eljárás. Rövid altatásban elektromos impulzus segítségével megszüntetik a szív ritmuszavarát. Általában pitvarfibrilláció esetén használják.
Carditis A szív gyulladása. Három típusa: pericarditis, myocarditis, endocarditis.
cerebrovaszkuláris
cerebrovascularis
agyi erekekkel kapcsolatos, agyi ereket érintő
conduit A keringési rendszer nem összeérő részeit összekötni képes szerkezet, melyben a vér áramlik. Általában mesterséges anyagból készül. Billentyűt is tartalmazhat.
CPR Újraélesztés (cardiopulmonális reszuszcitáció)
CRT
(cardiac resynchronization therapy)
Súlyos » szívelégtelenség egyes eseteiben speciális pacemaker (ritmusszabályozó) készülékkel lehet a szív pumpaműködését javítani. A kezeléssel a szív összehúzódás összehangoltabb, hatásfoka növekszik.
Cx Körbefutó koszorúér. A három fő koszorúér ág közül a középső.

[ B ] [ fel ] [ D ]

D A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
decompensatio dekompenzáció » Szívelégtelenség. (latin: decompensatio cordis)
DES (drug eluting stent) Gyógyszer kibocsátó sztent. Felületét speciális anyaggal vonják be, mely megakadályozza az újbóli elzáródást.
dextrocardia Fejlődési változat. A szívcsúcs a középvonaltól jobbra helyezkedik el.
diastole
diasztole
A szív kamráinak elernyedése és megtelődése vérrel.
diszfunkciódysfunctio Károsodott működés (dysfunctio). Pl. papilláris izom dysfunctio = a billentyű vitorlákat tartó szemölcsizom kóros működése, legtöbbször szívinfarktus következményeként
Dissectio disszekció » Aorta dissectio: a főverőér falának repedése, az érfal lemezei közé vér kerül. Az érfal teljes kiszakadása végzetes kimenetelű belső vérzést okozhat.
Diureticum
diuretikum
Vízhajtó. » Szívelégtelenség tüneti kezelésére használják, de vérnyomáscsökkentőként is lehet. A vízhajtóknak több fajtája van. A kálium-ürítő vízhajtók mellé az orvos lehet, hogy kálium pótlást rendel. Léteznek ugyanakkor ún. kálium-megtakarító diuretikumok, melyek a vér kálium szintjét emelik.
dyslipidaemia Kóros » vérzsírszint
Dyspnoe
diszpnoe
Légszomj, fulladásérzet. Szívelégtelenség jele lehet.

[ C ] [ fel ] [ E ]

E A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
Ebstein anomália A tricuspidalis billentyű veleszületett, fejlődési rendellenessége: a billentyűt [ a három vitorlából a sövényit és a hátsót] rögzítő ínhúr rendellenesen a jobb kamra csúcsához közel tapad. A kórképben a jobb kamra egy része hasonlóvá válik a jobb pitvarhoz ("atrializálódik"). Általában más szívhibákkal is társul. Wilhelm Ebstein írta le először 1866-ban. Cyanosist, hirtelen szívhalált okozhat.
» echokardiográfia Szív ultrahang vizsgálat.
Eisenmenger szindróma A tüdőkeringés súlyos zavara azáltal, hogy egy korábban kialakuló átjárás shunt) van a nagyvérkör és a kisvérkör között (balról jobbra irányuló), ezáltal a tüdőerek nyomása nagymértékben megnő. A megnövekedett tüdővérnyomás elérheti a nagyvérköri nyomás szintjét, és a shunt megfordul (jobbról balra irányuló lesz) vagy kétirányúvá válik.
endocardium A szívbelhártya, mely a szívüregektől választja el a szívizmot.
endocarditis A szívbelhártya és a szívbillentyűk gyulladása, általában baktérium fertőzés következtében. A billentyűk roncsolódását okozhatja.
Endocarditis profilaxis Műbillentyű beültetése után, valamint billentyűelégtelenséggel járó mitrális billentyű prolapsusban és aorta regurgitációban szenvedő betegeknek műtétek és fogászati beavatkozás előtt antibiotikus kezelésben kell részesülniük a szívbelhártyagyulladás » (endocarditis) megelőzése céljából.
ergometria » Terheléses EKG
Euroscore European System for Cardiac Operative Risk Evaluation. A szívsebészeti műtétek várható kockázatát megbecslő számítás. A rendszert 20 ezer beteg adatai alapján alkották meg. Minél magasabb a szám, annál rosszabb a túlélés.
extrakardiális Nem szívvel kapcsolatos, nem szív eredetű, pl. panasz vagy tünet.

[ D ] [ fel ] [ F ]

F A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
Fallot tetralogia Veleszületett szívbetegség. A jobb kamrai kifolyás szűkülete és VSD (kamrai szeptum defektus), melyhez az aorta -overriding- és jobb kamra izomzatának túltengése (hipertrófia) társul.
FH (familiáris hypercholesterinaemia) » Örökölt rendellenesség, a vér koleszterin szintje nagyon magas, mely korai érelmeszesedéssel fenyeget.
fibrinolízis
fibrinolysis
Érelzáródást okozó vérrög gyógyszeres feloldása. » Szívinfarktus esetén a koszorúerekben vérrög keletkezik. Magyarországon a streptokinázt és a szöveti plazminogén aktivátorokat (tPA) használják főleg. A tPA jóval hatékonyabb, de drágább. Legnagyobb hatékonysággal a panaszok kezdetétől számított három órán belül alkalmazható eljárás. Három órán túl a sürgős szívkatéteres tágítás (PCI) előnyösebb.
FO Foramen ovale. Foramen ovale apertum = a pitvari sövényen a magzati fejlődés során szükséges, majd a születés után normálisan elzáródó nyílás nyitva marad felnőttkorban is. Gyakori állapot.
foetalis magzati
Fontan eljárás Palliatív műtét veleszületett rendellenességként kialakult egykamrájú (univentrikuláris) betegekben az oxigén-szegény és az oxigén-gazdag vér szétválasztására. Számos változata van.

[ E ] [ fel ] [ G ]

G A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
GL-3 A globotriaozil ceramid rövidítése.
Glikémiás Index (GI) Százalékos alakban mutatja meg, hogy az élelmiszer szénhidrát tartalma a szőlőcukorhoz képest milyen mértékben emeli meg a vércukrot. Minél magasabb az érték, annál meredekebb a vércukor-szint emelkedése - ez cukoranyagcsere zavarban hátrányos.
globotriaozil ceramid A glycosphingolipid vegyületek egy típusa, amely a » Fabry-kórban szenvedő betegeknél a alfa-galaktozidáz hiánya miatt felhalmozódik az érfalakban.
glycosphingolipidek Zsírszerű anyagok. Többféle glycosphingolipid van; a Fabry-kór esetében bizonyos glycosphingolipidek lebontása nem működik, és az enzimhiány miatt felhalmozódnak.
GUCH Felnőttkori veleszületett szívhiba (Grown-Up Congenital Heart Disease)

[ F ] [ fel ] [ H ]

H A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
Hemiplegia Féloldali bénulás. Általában » szélütés (stroke) következménye, amikor az agyat tápláló ér elzáródik trombózis vagy embolia miatt.
Hemoperikardium
hipokinézis
A szívbelhártya lemezei között vér jelenik meg. Általában » infarktus szövődményeként vagy aneurizma megrepedésekor törhet be vér a szívbelhártyába. Következményeként a szív üregei összenyomódhatnak, ami életveszélyes állapot.
Hyper Szóösszetételben: magas (latin). Például: hypercholesterinaemia = magas koleszterin szint hypertonia = magas vérnyomás Ellentéte a hypo- (alacsony)
hyperkinetikus Gyorsult keringésű
Hypertrophias obstructiv cardiomyopathia (HOCM)
hipertrófiás obstruktív kardiomiopátia
Ritka szívizombetegség, a szív falának egy része kórosan megvastagodik. » Szívelégtelenséghez, súlyos » szívritmuszavarokhoz vezethet. További elnevezései: idiopathias hypertrophias subaorticus stenosis (IHSS), asymmetricus septum hypertrophia (ASH).
hypokinesis
haemopericardium
» Echokardiográfiás leleten a szív kamra egy részletének falmozgászavarát, renyhébb összehúzódóképességét jelzi. Hipokinézist okozhat pl. koszorúérszűkület vagy elszenvedett » szívinfarktus.

[ G ] [ fel ] [ I ]

I A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
IABP
( » Intraaortikus ballonpumpa)
A főverőérbe ideiglenesen felvezetett felfújható katéteres eszköz, mely tehermentesíti a meggyengült szívet és javítja a véráramlást. Súlyos szívbetegség egyes eseteiben, pl. szövődményes szívinfarktus, nyitott szívműtét vagy szívkatéteres beavatkozás után, illetve szívátültetés előtt alkalmazzák.
ICD (implantable cardiac defibrillator) Nagy kockázatú betegekbe beültethető eszköz, mely képes egy esetleges életveszélyes ritmuszavar megszüntetésére. A készülék folyamatosan elemzi az EKG-t és automatikusan egy kis elektromos ütést ad le, ha tartós veszélyesen gyors ritmust észlel.
Idiopátiás Ismeretlen eredetű, olyan kórkép, melynek a kiváltó okát nem tudjuk pontosan megállapítani. Pl. Idiopátiás hypertonia
(» magas vérnyomás)
IE Ld. Infekciós endokarditisz
Infekciós endokarditisz
infectios endocarditis
A szív belhártyájának és billentyűinek fertőzésből eredő gyulladása. Kezelés nélkül legtöbbször halálos, nehezen gyógyítható betegség.
inferior a szív hátsó falát érintő, pl. inferior hypokinesis.
ínhúr A kéthegyű (mitralis), illetve a háromhegyű (tricuspidalis) billentyű vitorláit az ejtőernyő zsinórzatához hasonlítható ínhúrok rögzítik a kamra izomzatához. Az ínhúrok biztosítják, hogy a kamra összehúzódásakor ezek a billentyűk zárva maradnak.
INR (International Normalised Ratio) Az » antikoagulálás mérésére szolgáló szám. Általában 2 és 3 közötti érték esetében megfelelő a véralvadásgátlás. Egyes betegeknek, mint egyes műbillentyű-beültetettek, ennél is magasabb értéket írnak elő.
Inszufficiencia Elégtelenség, pl. » aorta inszufficiencia = az aorta (főverőér) billentyű záródási elégtelensége.
Intracavitalis emboliaforrás A szív üregén belüli vérrög. A szív bal pitvarában, bal fülcséjében vagy bal kamrájában lévő vérrög, mely leszakadva a keringéssel besodródhat más szervekbe (embolizáció). Agyembolia esetén » stroke, bénulás fenyeget, perifériás embolia esetén pl. a végtagok erei záródhatnak el.
Intraventrikuláris Kamrán belüli. Pl. intraventrikuláris thrombus = a kamrában lévő vérrög.
ISZB iszkémiás szívbetegség
iszkémia (isémia)ischaemia A koszorúerek érelmeszesedés okozta szűkülete, a szív oxigénhiányban szenved. Mellkasi fájdalmat okoz = » angina pectoris, kezdetben csak terhelésre, súlyos esetben nyugalomban is.

[ H ] [ fel ] [ K ]

K A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
kamrafibrilláció Életveszélyes szívbetegség. A szív rendkívül gyorsan ver, remeg, ami megakadályozza a kellő mennyiségű vér beáramlását a kamrákba. Ezáltal a szív pumpaműködése megszűnik, a keringés leáll. Kezelés nélkül ún. » hirtelen halállal végződhet. A kamrafibrillációt elektromos » defibrillátorral lehet megszüntetni.
kardiovertált Cardioversion átesett.
katéter abláció ld. Rádiofrekvenciás abláció

[ I ] [ fel ] [ L ]

L A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
LAD (Left anterior descendent) Bal elülső leszálló koszorúér. A szív bal kamrájának nagy részét tápláló ér.
Lipémiás lipaemias A vérminta magas zsírtartalmú, ezért a kérdezett érték meghatározását nem lehet elvégezni. Általában extrém emelkedett triglicerid vagy koleszterin szint mellett észlelnek ilyent a laboratóriumban, érdemes ismételt laboratóriumi és szakorvosi vizsgálattal a súlyos vérzsír rendellenességet kizárni ebben az esetben.
lizoszóma A legtöbb sejtben meglévő apró képlet, amely a sejt kémiai gyáraként funkcionál. A lizoszómák többféle enzimet tárolnak és gyártanak, amelyek bizonyos anyagokat megemésztenek vagy lebontanak.
lizoszómális tárolási betegség A lizoszómákban lévő anyagok raktározása vagy felhalmozódása miatt kialakuló betegség. A Fabry-kór lizoszómális raktározási rendellenesség.
l.s. l.d. l.u. A tünetek oldaliságát mutató latin kifejezés. L.s.= bal oldali, eredete a latin lateris sinistri, l.d. = jobb oldali, eredete a latin lateris dextri, l.u. = mindkét oldali, eredete a latin lateris utriusque.

[ K ] [ fel ] [ M ]

M A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
MET (Metabolikus ekvivalencia) A test által elfogyasztott energia mennyiségét fejezi ki. 1 MET = A nyugalomban mért oxigén szükséglet = a test minden egyes kg tömege 3,5 ml oxigént használ el percenként = az alapanyagcsere oxigén igénye.
metabolizmus Anyagcsere
MI Mitrális inszufficiencia. Echokardiográfiás rövidítés, jelentése: a bal pitvart és a bal kamrát elválasztó kéthegyű (mitrális) billentyű záródási elégtelensége.
mitralis A szív bal pitvarából a bal kamra felé történő egyirányú véráramlást biztosító billentyű. Magyarul kéthegyű billentyűnek hívják, mert két hártyás vitorlája van. Leggyakoribb hibái a záródási elégtelenség ("» mitralis insuffitientia") és a szűkület ("mitralis stenosis"). A billentyűk vitorláit ínhúrok rögzítik a bal kamra izomzatához.
MMV Mitrális mellső vitorla. Echokardiográfiás rövidítés.
Mobitz blokk A II. fok AV blokk (pitvar-kamrai blokk) fajtái
(» Mobizt I és Mobitz II)
MPS » Mitrális billentyű prolapsus
myocardialismiokardiális A szívizmot érintő. Myocardium (latin) = szívizom.
myocarditis Szívizom gyulladás.

[ L ] [ fel ] [ N ]

N A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
NSTEMI Nem ST elevációs miokardiális infarktus. Olyan heveny koszorúér keringési zavar, ún. akut koronária szindróma (ACS), ahol az EKG-n az ún. ST szakasz nem emelkedik meg, mint STEMI-ben; viszont kimutatható tartós szívizom károsodás. Sürgős ellátást igénylő kórkép.
NYHA Szívelégtelenségben szenvedők funkcionális beosztására alkalmazott 1-4 terjedő » skála a fizikai aktivitás korlátozottsága szerint.

[ M ] [ fel ] [ O ]

O A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
obezitás
obesitas
» Elhízás
Orthostaticus hypotonia
Ortosztatikus hipotonia
Hirtelen felkelést, felállást követően, vagy tartós álló helyzetben kialakuló vérnyomásesés. Szédülést, ájulást okozhat. Az autonóm idegrendszer zavarára utal legtöbbször. Normális esetben felállást követően reflexes mechanizmusok indulnak be, a gravitáció miatt a lábakban maradó vér felpumpálására. Ortosztatikus hipotonia esetén ezek a reflexek nem vagy lassabban működnek.

[ N ] [ fel ] [ P ]

P A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
palpitatio
palpitáció
Szabálytalan szívverés következtében kialakuló kellemetlen mellkasi érzet
paroxizmális Rohamszerű, nem állandó. Pl. paroxizmális pitvarfibrilláció = alkalomszerűen fellépő » pitvarfibrilláció.
PCI (perkután koronária intervenció) Koszorúerek tágítása szívkatéteres eljárással.
Per os [p.o.] Jelentése szájon át (latin), a gyógyszerbevitel módjára használt kifejezés.
pericardiocentesis Folyadékkal telt szívburok lecsapolása mellkason keresztüli szúrással.
pericardialis
A pericardiumot, azaz a szívburkot érintő, azzal kapcsolatos. Pl. pericardiális folyadék.
pericarditis
perikarditisz
Szívburok gyulladás
PH (pulmonális hypertonia) Megemelkedett tüdőverőér-nyomás. A súlyosság mértékét az aorta nyomáshoz képest adják meg: enyhe= aorta nyomás 30-60 %-a; közepes= aorta nyomás 60-90%-a; súlyos= aorta nyomás 90%-a felett - ez az Eisenmenger szindróma
Pitvari szeptum defektus
pitvari septum defectus
ld. ASD
plakk
plaque
Az ér falára kirakódó felrakódás, mely koleszterinből, ún. habos sejtekből, simaizom sejtekből és kalciumból áll. Az erek szűkületét okozza.
proteinuria Fehérjevizelés, nagy mennyiségű fehérje jelenléte a vizeletben.
PSVT (paroxizmális szupraventrikuláris tachikardia) Pitvari eredetű ritmuszavar, a szív magas frekvenciával járó összehúzódása

[ O ] [ fel ] [ R ]

R A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
rádiofrekvenciás abláció » Szívritmus zavarok megszüntetését célzó katéteres eljárás. A bevatkozás során rádiófrekvenciás hullámokkal roncsolják (melegítik) a ritmuszavart kiváltó gócot.
Rankin skála A stroke utáni maradványtünetek » osztályozására szolgál.
Raynaud sy. Raynaud - szindróma: Az kéz és lábujjak elszíneződését, hidegségét okozó, vasospasmuson (érgörcsön) alapuló tünetegyüttes. Általában pszichés stressz és hideg váltja ki. Ritkán fekélyesedést, üszkösödést okozhat. Nőkben gyakoribb. A dohányzás az állapotot súlyosbíthatja. Az ebben szenvedőknek ajánlatos kerülni a túlzott hideget és ügyelni a megfelelő ruházatra télen. Gyógyszeresen is javítható, pl. Ca-csatorna blokkolókkal. Első leírója Maurice Raynaud francia orvos volt az 1800-as években.
RCA (right coronary artery) Jobb koszorúsér
Re- Előtagként: ismételt. Pl. resternotomia = ismételt sternotomia
Reperfúziós kezelés A véráramlás helyreállítása (Koszorú)érelzáródás után. » Szívinfarktusban az érelzáródást vérrög okozza, a reperfúziós kezelést a legrövidebb időn belül meg kell kezdeni. Három lehetősége van: a trombolízis (vagy fibrinolízis) a vérrög gyógyszeres feloldását célozza, a szívkatéteres eljárás (PCI) a vérrögöt mechanikusan szünteti meg, a sürgős bypass (ACBG) műtét sebészeti úton állítja helyre a keringést.
reszinkronizációs kezelés ld. CRT
reszuszcitáció
resuscitatio
» Újraélesztés. Az újraélesztő légzés és keringés megállás esetén befúvásos lélegeztetéssel és mellkasi nyomásokkal tartja fent az oxigén ellátást és a vérkeringést.

[ P ] [ fel ] [ S ]

S A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
shunt A vér átáramlása egy fejlődési rendellenesség vagy sebészi beavatkozás következtében a kis és nagyvérkör között, a pitvarok, a kamrák vagy a nagyerek szintjén.
Sinus tachikardia
sinus tachycardia
» Szívritmuszavar, a szív szabályos ütemben, de a normálisnál gyorsabban ver. Az ingerület a sinus csomóban keletkezik, de a szabályosnál gyorsabban, percenként 90-nél többször húzódik össze a szív.
s.r. Sinus ritmus. A szív normális alapritmusa, az ingerület a szív jobb pitvarában lévő ún. sinus csomóból indul ki. A sinus csomó normálisan nyugalomban percenként 60-90 impulzust ad le. A sinus csomóból kiinduló ingerület a pitvar-kamrai határon lévő ún. AV csomón keresztül terjed le a kamrákhoz.
SSS Sinus csomó betegség (angol: sick sinus syndrome). A szív normális ingerképzését ellátó sinus csomó betegsége a szív lassú szívműködését (bradycardia) okozhatja. Egyes esetekben kezelésére szívritmus szabályozó készülék szükséges (pacemaker).
sternotomia A mellkas megnyitása a szegycsont átvágása által. Medián (=középső) sternotomiát végeznek pl. ACBG műtét, billentyűcsere vagy szívátültetés esetén.
stent
sztent
cső alakú fémháló, melyet katéteres eljárással a megtágított érbe illesztenek azért, hogy megakadályozza az újbóli beszűkülést. A felhelyezéskor összecsukott állapotban van, melyet a szűkületben nyitnak ki.
STEMI ST elevációs miokardiális infarktus. Olyan akut » szívinfarktus, ami az EKG-n az ST szakasz megemelkedésével, elevációjával jár. Általában a koszorúér heveny elzáródását jelenti. Életveszélyes állapot, a beteget azonnal kórházba kell juttatni. A fájdalom kezdetétől számított néhány órán belül sürgős szívkatéteres beavatkozással az elzáródást meg lehet szüntetni. Ha a katéteres beavatkozás nem végezhető el, alternatíva lehet a gyógyszeres vérrögoldás, a fibrinolízis.
St. p. Diagnózisok között: Status post. Egy betegség, beavatkozás utáni állapot. Például St. p. AMI = infarktus utáni állapot.
St. p. PTCA = koszorúér-tágítás utáni állapot.
streptokináz
streptokinase
Vérrögoldó szer, melyet pl. szívinfarktus fibrinolízis kezelésekor alkalmaznak. Kevésbé hatékony, mint az alteplase.
Stroke
streptokinase
» Agyérelzáródás következtében agyi keringészavar. Angol kifejezés (ejtsd: sztrók), magyarul szélütés. Két fő formája az iszkémiás és a vérzéses. A tünetek az elzáródás helyétől függenek, lehet például hemiplegia, aphasia.
Susp.
Suspectus (latin): Gyanús. Valamilyen betegségnek a gyanúja.
SVES
Szupraventrikuláris extraszisztole. Általában jóindulatú ritmuszavar, a normális sinus ütembe beékelődik egy pitvarból jövő ingerület.
Sy. (syndroma) Syndroma (latin) = tünetegyüttes.
Systole A szív összehúzódása. Pl. systolés (szisztolés) vérnyomás = a szív összehúzódásakor mért vérnyomás. 140/90 Hgmm esetében a "per" előtti érték, azaz "140". A "per" utáni érték a diasztolés érték, azaz "90".
Szeptum
septum
A szív bal és jobb oldalát elválasztó sövény (kamrai vagy pitvari szeptum)
Szupraventrikuláris A kamrán felüli, a kamra felett lévő. Pl. szupraventrikuláris tachikardia nem a kamrákból, hanem egy felette elhelyezkedő szívrészből, mint a pitvarból vagy pitvar-kamrai csomóból eredő gyors » ritmuszavar.

[ R ] [ fel ] [ T ]

T A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
tachycardia Gyorsult szívverés. Nyugalomban a szívfrekvencia 60-90 ütés percenként.
Tawara szár A szívet összehúzódásra késztető ingerület a pitvar-kamrai csomó után a Tawara szárakon fut tovább a kamraizomzathoz. Jobb és bal Tawara szárt különítünk el, az utóbbi bal elülső [bal anterior] és bal hátulsó [bal posterior] ágra oszlik.
thrombus Vérrög, az érpályát elzárva a keringés elzáródását okozza.
TI Trikuszpidális inszufficiencia. Echokardiográfiás rövidítés, jelentése: a jobb pitvart és a jobb kamrát elválasztó háromhegyű (tricupidalis) billentyű záródási elégtelensége.
TIA Tranziens iszkémiás attak = átmeneti agyi vérkeringési zavar. A TIA egy olyan stroke, melynek tünetei 24 órán belül rendeződnek.
TIMI III flow A TIMI (Thrombolysis in Myocardial Infarction) kutatócsoport beosztása az elzáródott, » szívinfarktust okozó koszorúérben az elzáródás megnyitása után az áramlás (angolul: flow) leírására. A beosztás: 0-I-II-III. A legrosszabb a 0, a legjobb a III fokozat.

0: Teljes elzáródás, semmilyen áramlás nincs az infarktusos koszorúérben
1: a kontrasztanyag minimális áramlása, de a disztális érszakaszok nem rajzolódnak ki
2: részleges elzáródás, szűkület, a disztális érszakaszok késleltetett telődése
3: teljes rekanalizáció, akadálytalan áramlás

Szívinfarktusban az ér elzáródása feloldható sürgős szívkatéteres tágítással (PCI) vagy vérrögoldó kezeléssel. A legjobb túlélés TIMI 3 áramlás mellett várható.
tPA Szöveti plazminogén aktivátor (tissue plasminogen activator) Nagy hatékonyságú vérrögoldó szer. Az érelzáródást követő három órán belül alkalmazva az esetek nagy részében képes feloldani az érelzáródást okozó vérrögöt » szívinfarktusban és stroke-ban. » Speciális központokban alkalmazzák.
transzözofageális echokardiográfia (TEE) Diagnosztikus eljárás echokardiográfiás vizsgálathoz kapcsolódóan. Az ultrahangot kibocsájtó vizsgálófejet a beteg nyelőcsövébe vezetik le, ezáltal a szív közvetlen közelébe jut, és pontosabb képet ad, mint a mellkason kívüli hagyományos vizsgálat.
transzplantáció Szervátültetés, pl szívátültetés. Veleszületett szívhibák súlyos eseteiben, szívelégtelenség súlyos eseteiben végzik.
transzzsír » Transz-zsírsav: az élelmiszeripar által használt rendkívül agresszív zsírsav, súlyos érelemeszesedést okoz. Célunk a transz-zsírsav teljes kiküszöbölése az étrendből.
tricuspidalis A szív jobb pitvarából a jobb kamra felé történő egyirányú véráramlást biztosító billentyű. Magyarul háromhegyű billentyűnek hívják, mert három hártyás vitorlája van. Leggyakoribb hibái a záródási elégtelenség ("tricuspidalis insuffitientia") és a szűkület ("tricuspidalis stenosis"). A billentyűk vitorláit ínhúrok rögzítik a bal kamra izomzatához.
tromboflebitisz A visszereket (általában a lábakon) érintő gyulladás.
Trombolízis
thrombolysis
Ld. fibrinolízis

[ S ] [ fel ] [ V ]

V A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
valvularis Kifejezésekben a szív billentyűt illető. Összesen négy szívbillentyű van: bal oldalt a mitralis és az aorta billentyű, jobb oldalt a tricuspidalis és a pulmonalis. Pl. valvularis pitvarfibilláció a billentyűhiba miatt kialakult pitvarremegés.
valvuloplasztika Beteg billentyű sebészi javítása az eredeti meghagyásával, a teljes kimetszés és csere, azaz műbillentyű beültetés nélkül.
vegetáció Szívbelhártya gyulladás (endocarditis) során a szívbillentyűk felszínére felrakódó, ott megtapadó felrakódások. Főleg baktériumokból áll, a billentyű szerkezetét roncsolhatja, a normális véráramlást akadályozza.
VES ventrikuláris (=kamrai) extraszisztolia. Általában jóindulatú ritmuszavar, amikor a normális sinus ritmusba beékelődik egy kamrából jövő ingerület. A betegek általában dobbanáshoz hasonló érzetről számolnak be a mellkasukban.
viabilitás vizsgálat A szívizom életképességének megállapítása pl. infarktus után, annak megállapítására, hogy a szívizom vérellátásának helyreállítása javítja-e a szívizom működését.
VSD (ventricularis septum defectus) A kamrákat elválasztó sövény folytonossági hiánya, ezáltal átjárás van a bal és a jobb kamra között.

[ T ] [ fel ] [ W ]

W A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
WPW szindróma
(Wolff-Parkinson-White szindróma)
Veleszületett szívbetegség. Járulékos ingervezető nyaláb a pitvar és kamra között, jellegzetes EKG képet ad. Hajlamosít veszélyes, főleg pitvari ritmuszavarokra (pl. PSVT).

[ V ] [ fel ] [ X ]

X A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
xenograft Transzplantációra használt szövet vagy szerv, mely más fajból (pl. sertés) származik.

[ w ] [ fel ]

Legyen Ön is a Nemzeti Szívalapítvány támogatója!

Rá vagyunk utalva az olyan nagylelkű emberek segítségére, mint amilyen Ön is.

-------------- hirdetés --------------


Nem találja a szakkifejezés fordítását? Valamiről többet szeretne olvasni?

Küldje be nekünk!

Nyomtatás