Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

A Szív Szótára

2008. július 16. | Frissítve: 2013-01-18 20:56

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

-------------- hirdetés --------------


S A SZÍV SZÓTÁRA
Kifejezés Jelentése
shunt A vér átáramlása egy fejlődési rendellenesség vagy sebészi beavatkozás következtében a kis és nagyvérkör között, a pitvarok, a kamrák vagy a nagyerek szintjén.
Sinus tachikardia
sinus tachycardia
» Szívritmuszavar, a szív szabályos ütemben, de a normálisnál gyorsabban ver. Az ingerület a sinus csomóban keletkezik, de a szabályosnál gyorsabban, percenként 90-nél többször húzódik össze a szív.
s.r. Sinus ritmus. A szív normális alapritmusa, az ingerület a szív jobb pitvarában lévő ún. sinus csomóból indul ki. A sinus csomó normálisan nyugalomban percenként 60-90 impulzust ad le. A sinus csomóból kiinduló ingerület a pitvar-kamrai határon lévő ún. AV csomón keresztül terjed le a kamrákhoz.
SSS Sinus csomó betegség (angol: sick sinus syndrome). A szív normális ingerképzését ellátó sinus csomó betegsége a szív lassú szívműködését (bradycardia) okozhatja. Egyes esetekben kezelésére szívritmus szabályozó készülék szükséges (pacemaker).
sternotomia A mellkas megnyitása a szegycsont átvágása által. Medián (=középső) sternotomiát végeznek pl. ACBG műtét, billentyűcsere vagy szívátültetés esetén.
stent
sztent
cső alakú fémháló, melyet katéteres eljárással a megtágított érbe illesztenek azért, hogy megakadályozza az újbóli beszűkülést. A felhelyezéskor összecsukott állapotban van, melyet a szűkületben nyitnak ki.
STEMI ST elevációs miokardiális infarktus. Olyan akut » szívinfarktus, ami az EKG-n az ST szakasz megemelkedésével, elevációjával jár. Általában a koszorúér heveny elzáródását jelenti. Életveszélyes állapot, a beteget azonnal kórházba kell juttatni. A fájdalom kezdetétől számított néhány órán belül sürgős szívkatéteres beavatkozással az elzáródást meg lehet szüntetni. Ha a katéteres beavatkozás nem végezhető el, alternatíva lehet a gyógyszeres vérrögoldás, a fibrinolízis.
St. p. Diagnózisok között: Status post. Egy betegség, beavatkozás utáni állapot. Például St. p. AMI = infarktus utáni állapot.
St. p. PTCA = koszorúér-tágítás utáni állapot.
streptokináz
streptokinase
Vérrögoldó szer, melyet pl. szívinfarktus fibrinolízis kezelésekor alkalmaznak. Kevésbé hatékony, mint az alteplase.
Stroke
streptokinase
» Agyérelzáródás következtében agyi keringészavar. Angol kifejezés (ejtsd: sztrók), magyarul szélütés. Két fő formája az iszkémiás és a vérzéses. A tünetek az elzáródás helyétől függenek, lehet például hemiplegia, aphasia.
Susp.
Suspectus (latin): Gyanús. Valamilyen betegségnek a gyanúja.
SVES
Szupraventrikuláris extraszisztole. Általában jóindulatú ritmuszavar, a normális sinus ütembe beékelődik egy pitvarból jövő ingerület.
Sy. (syndroma) Syndroma (latin) = tünetegyüttes.
Systole A szív összehúzódása. Pl. systolés (szisztolés) vérnyomás = a szív összehúzódásakor mért vérnyomás. 140/90 Hgmm esetében a "per" előtti érték, azaz "140". A "per" utáni érték a diasztolés érték, azaz "90".
Szeptum
septum
A szív bal és jobb oldalát elválasztó sövény (kamrai vagy pitvari szeptum)
Szupraventrikuláris A kamrán felüli, a kamra felett lévő. Pl. szupraventrikuláris tachikardia nem a kamrákból, hanem egy felette elhelyezkedő szívrészből, mint a pitvarból vagy pitvar-kamrai csomóból eredő gyors » ritmuszavar.

[ R ] [ fel ] [ T ]

Legyen Ön is a Nemzeti Szívalapítvány támogatója!

Rá vagyunk utalva az olyan nagylelkű emberek segítségére, mint amilyen Ön is.

-------------- hirdetés --------------


Nem találja a szakkifejezés fordítását? Valamiről többet szeretne olvasni?

Küldje be nekünk!

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on

-------------- hirdetés --------------