Magyar Nemzeti Szívalapítvány logo Mozgásprogram szívbetegnek is
Olyan mozgást érdemes választani, amit szívesen és könnyen végzünk. A legegyszerűbb a szabadban (parkban,erdőben) végzett séta, amely mindenki számára elérhető és olcsó.

A pulzusszám az egyik legérzékenyebb mutatója a szervezetünk fizikai terhelésének. Terhelés közben mért pulzusunk fontos információval szolgál az adott terhelés intenzitásáról, testünk pillanatnyi állapotáról. Az alábbi kalkulátor segítségével kiszámolhatja maximális munkapulzusát, mely azt mutatja milyen terhelési szintre kell mozgás közben elérnie. (220 mínusz KOR szorozva 0.8)

az Ön kora:        


az Ön maximális munkapulzusa:

Naponta legalább 30 perc folyamatos mozgás szükséges. A mozgásprogram intenzitását a kezelőorvos és a gyógytornász határozza meg. Szívbetegeknél a terheléses EKG alapján lehet kiszámolni az edzési pulzust. Fontos viszont, hogy ne hirtelen, hanem fokozatosan érje el az átlag edzési pulzus 60-80%-át. A nyugalomban mért pulzust körülbelül 10 perc alatt kell felvinni az edzési pulzusig és 20-40 percig kell ott tartani, majd a legvégén 10 perc alatt visszatér a kiindulási értékig. A pulzust legegyszerűbb a nyakon illetve a csuklónál mérni.

A III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlásai a fizikai aktivitásra:
A rendszeres fizikai aktivitás gyermek-, serdülő és felnőttkorban egyaránt csökkenti az ISZB, hipertónia és metabolikus rizikófaktorok kialakulását.
Ajánlott mozgásforma: dinamikus, aerob jellegű (pl. séta, gyaloglás 4-5 km), amit heti 2× izom-erősítés egészíthet ki.
Gyakoriság: heti 5-7 alkalom.
Időtartam: BMI <25 kg/m2 - 30 perc; BMI >25 kg/m2 - 60 perc.

1-7