Tizenévesek is újraélesztésre képezhetők

Az Újraélesztés Hetén egy millió fiatalt tanít meg az hirtelen szívhalál elhárítására az Amerikai Szív Szövetség. Leegyszerűsödhetnek az újraélesztés szabályai.

Újraélesztés

A váratlan, hirtelen szívhalál bárkit, bárhol, bármikor elérhet. Amikor megtörténik, az életbe visszatérés esélye azon múlik, van-e valaki a közvetlen közelben, aki késedelem nélkül elkezdi az egyszerű, de szakszerű segítségnyújtást, amit fél óra alatt bárki megtanulhat.

Sajnos, a kórházon kívül történik legtöbbször ez a drámai esemény. Az Egyesült Államokban 92 százalék halállal végződik, mert a váratlanul összeeső ember körül lévők legtöbbször nem kezdik el az újraélesztést. Az Amerikai Szív Szövetség június első hetén azokhoz fordul, akik a leggyorsabban tanulnak és érdeklődők: a tizenéves gyerekeket vonják be az újraélesztő mozgalomba.

két életmentő lépés

Az Amerikai Szív Szövetség anyaga alapján

Régen azt tanították, hogy 30 mellkasnyomás után kétszer az áldozat szájába, orrába fújva a lélegzést is pótolni kell, de az új, eredményesebb módszer az első percekben a nem működő szív munkájának pótlása a mellkas erélyes, ütemes összenyomásával, miközben valaki értesíti a rohammentőt.

Ahol sok ember megfordul - repülőtereken, bevásárlóközpontokban, sportpályákon - sokfelé van mindenki által elérhető helyen félautomata műszer, defibrillátor (AED). Ezzel az eszközzel van esély, hogy az ilyenkor, legtöbbször nem ritmusosan összehúzódó, csak remegő, fibrilláló szívet újraindítsák.

ilyen egyszerűen működik az AED

 

Az amerikai tv-állomások, illetve az Amerikai Szív Szövetség bárki által elérhető honlapján bármikor megtekinthető a "Csak kézzel" videó, az iskolákban ezen a héten mindenütt tartanak bemutatókat és elmondják, mit kell tenni. Az újraélesztés otthoni gyakorlásához, tanulásához megrendelhető az a készlet, amivel a családok vagy közösségek elsajátíthatják az életmentést.

Forrás: MTI - Dr. Matos Lajos - MNSZA

Az Amerikai Szív Szövetség ajánlása *

Egy felnőtt hirtelen összeesésekor, a jelenlévő személynek, képzettségre való tekintet nélkül legalább riasztania kell a mentőszolgálatot és jó minőségű mellkas nyomásokat kell nyújtania a mellkas közepének gyors és erős nyomásával, a legkisebb megszakítással.

Ha a jelenlévőnek nincs újraélesztési (CPR) képzettsége, akkor a jelenlévőnek csak kézzel kivitelezett újraélesztést kell nyújtania (IIa osztályú ajánlás). A segítőnek addig kell a csak kézzel végzett újraélesztést folytatnia, amíg egy automata defibrillátor érkezik a helyszínre vagy a mentőszolgálat átveszi az áldozat kezelését.

Ha a jelenlévő újraélesztésben képzett és magabiztosan képes a mellkas nyomások minimális megszakításával a lélegeztető befúvások nyújtására, akkor a jelenlévő választhatja vagy a hagyományos 30:2 arányban kivitelezett mellkas nyomás - lélegeztetés alapú újraélesztést (IIa osztályú ajánlás) vagy a csak kézzel végzett újraélesztést (IIa osztályú ajánlás). A segítőnek addig kell az újraélesztést folytatnia, amíg egy automata defibrillátor érkezik a helyszínre vagy a mentőszolgálat átveszi az áldozat kezelését.

Ha a jelenlévő újraélesztésben képzett de nem képes biztonsággal a hagyományos újraélesztésre, azaz a mellkas nyomások minimális megszakításával a lélegeztető befúvások nyújtására, akkor a jelenlévőnek csak kézzel végzett újraélesztést kell végeznie (IIa osztályú ajánlás). A segítőnek addig kell a csak kézzel végzett újraélesztést folytatnia, amíg egy automata defibrillátor érkezik a helyszínre vagy a mentőszolgálat átveszi az áldozat kezelését.

* Circulation. 2008;117:2162-2167

 

FONTOS! A magyar és európai szakmai szervezetek ajánlásában még nincs hasonló ajánlás.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!