Életmentő rendőrautók

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány a "Minden perc számít" program keretében 25db életmentő defibrillátort ajánl fel tesztelés céljából 4 hónapra a Belügyminisztérium részére, melyek a Rendészeti Biztonsági Szolgálat új gépjárműveiben kerülnek elhelyezésre. A program távlati célja, hogy a jövő évtől az összes rendőrségi jármű rendelkezhessen ilyen típusú készülékkel.

Nemzetközi tapasztalatok azt igazolják, hogy a közterületeken, rendőrségi egységeknél, járőrautókban elhelyezett életmentő készülékek, az utcán, közlekedés közben előforduló esetek jelentős hányadánál, az időben rendelkezésre álló eszközös beavatkozás révén, hatékony segítséget nyújtanak az emberélet megmentésében.

Ugyanis a szív remegő, kaotikus működését csak az időben leadott elektromos sokk segítségével lehet a normális ütemre visszaállítani. Az időtényező igen rövid, a tünetek jelentkezésétől - eszméletvesztés, légzés és keringés leállástól - számított 3-5 percen belül megindul a létfontosságú szervek károsodása és beáll a halál.

Mivel a túlélési lánc elemei közül a korai defibrillálás, vagyis az eszköz azonnali helyszínen történő biztosítása a legkritikusabb ezért a Magyar Nemzeti Szívalapítvány ezen szeretne változtatni. A "Minden perc számít" program keretében támogat minden olyan defibrillátor kihelyezést, amellyel növelni tudjuk környezetünk biztonságát és a hatékony fellépést. Reméljük, hogy az intézmények, üzletközpontok, vállalatok, közforgalmú helyek üzemeltetői megismerik és felismerik szerepük jelentősségét a hirtelen szívhalál ellen folytatott küzdelemben.


Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!