Nem elég a dohányzás részleges betiltása

Hússzoros a levegőszennyezettség a dohányfüstös helyiségben. A jelenlegi magyarországi törvények értelmében a dohányzás tiltva van a munkahelyeken és az egészségügyi intézményekben, de engedélyezik a dohányzást az éttermekben, bárokban, éjszakai klubokban és néhány közlekedési eszköz (például vonatok, kompok) kijelölt helyiségeiben.

Magyar kutatók felmérést végeztek a helyiségek levegőszennyezettségéről. A belső légszennyezettség szintjei közel hússzor (!) magasabbak azokon a helyeken, ahol dohányoznak.

A dohányzó és nemdohányzó helyiségekre történő elkülönítésről szóló törvény hatástalan. Az ilyen helyiségek nemdohányzó részlegében mért értékek is közel 6-szor magasabbak voltak a WHO egészségre károsnak ítélt határszintjénél.

 
Nem elég  a dohányzás részleges betiltása

A kutatók becslése szerint, azokon a helyeken, ahol dohányoztak, a beltéri légszennyezettség több mint 90%-kal csökkenne, ha a beltéri dohányzást nem engedélyeznék. A dohányzó és nemdohányzó részek puszta kijelölése ugyanazon légterű helyiségen belül nem alkalmas arra, hogy megvédje a vevőket és az alkalmazottakat a beltéri légszennyezettség egészségkárosító hatásától.

Magyarországnak más nyugat- európai országokhoz - mint Írország és az Egyesült Királyság - hasonlóan széles körű dohányzásellenes jogszabályokat kellene hatályba léptetnie minden zárt közösségi helyre vonatkozóan, köztük az éttermekre, bárokra, éjszakai klubokra és az összes közlekedési eszközre.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány teljes mértékben támogatja a Magyar Kardiológusok Társasága és más orvosi szervezetek sürgetését az európai gyakorlatnak megfelelő Nemdohányzók Védelmét Szolgáló Törvény mielőbbi bevezetésére.

A teljes kutatási eredmény


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!