Szívbetegeknél is biztonságos a leszokás

Koszorúér betegekben a vareniklin biztonságosan, és hatékonyan segíti a dohányzás leszokást. A vareniklin (Champix) egy új, dohányzás leszoktató szer, az agy nikotin receptoraira hat. Eddig nem volt ismeretes, hogy már kialakult szívbetegségnél mennyire biztonságos az egyébként hatásos szer szedése.

Szívbetegeknél is biztonságos a leszokás

Egy amerikai kutatócsoport által vezetett, 15 országban végzett vizsgálat most választ ad a kérdésre. 714 dohányos szívbeteget követtek 1 éven át. a betegek 12 hétig leszokást segítő tanácsadáson vettek részt, illetve felük vareniklint is kapott.

Háromszor többen szoktak le
A tanácsadási időszak végére a vareniklint is szedők 47%-a szokott le a dohányzásról, míg a csak tanácsadást kapók 14%-a. Az egy éves után követés végére többen újra visszaszoktak, de a vareniklin kezeltek között még így is közel háromszoros volt a leszokottak aránya (19%, illetve 7%). A vizsgálat során a dohányzó szívbetegek jól tolerálták a vareniklint, nem észleltek sem vérnyomás, sem pulzus különbséget, illetve eltérést az újabb szívesemények tekintetében a placebót szedő kontroll csoporthoz képest.

Dr. Nancy Rigotti

A dohányzás "elfeledett" rizikófaktor
A kutatócsoport vezetője, Dr. Nancy Rigotti szerint a dohányzás ártó szerepéről az orvosok is hajlamosak elfeledkezni. Miközben nagy figyelem fordul a magas vérnyomás és a vérzsírok helyes kezelésére, nem kap elegendő hangsúlyt a dohányzás leszokás fontossága. A vareniklin első vonalbeli dohányzás leszokást segítő szer, megfelelően alkalmazva a legnagyobb leszokási arány vele érhető el.

A nikotin szerepe a keringésre
A vareniklin a nikotin receptorra hat, és a nikotin ismerten emeli a pulzust és a vérnyomást. Ezért elméletben fent állt a lehetősége, hogy a vareniklin is befolyásolhatja a pulzust és a vérnyomást. A mostani vizsgálat alapján viszont megállapítható, hog a vareniklin nincs hatással sem a pulzusra, sem a vérnyomásra.

A vareniklin a nikotin receptorra hat

A vizsgálat nem érintette az estleges depresszió előfordulását a kezeltek között. Ismert, hogy egyes pszichés problémák, elsősorban depresszió esetén a vareniklin szedése nem ajánlott. Az ilyen betegeket ezért kizárták a vizsgálatból.

Az amerikai kutatók megjegyzik, hogy bár a kezelés hatékony és biztonságos, annak költsége akadályozó tényező lehet. A dohányzás általában magasabb az alacsonyabb képzettségű, és jövedelmű emberek között, így náluk a gyógyszer költsége még inkább akadályt jelenthet. (Megjegyzésünk: Magyarországon a társadalombiztosítás nem támogatja a dohányzás leszokást segítő szerek, így a kutatásban szereplő vareniklin készítmény árát sem.)

 

Az eredményeket összefoglalva, a depressziótól vagy más pszichés betegségtől mentes, idült koszorúér betegekben a vareniklin biztonságosan, és hatékonyan segíti a dohányzás leszokást.

Forrás: Circulation

Érdeklődik a dohányzás leszokás iránt?
Ajánljuk a Dohányzásról Leszokást Támogató Központot.
További információk a dohányzásról: tudobeteg.hu


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!