Az egészségügyi tájékozatlanság még betegebbé teszi szívelégteleneket

Gyakrabban kerülnek kórházba és halálozási esélyük is rosszabb azoknak a szívelégtelenségben szenvedő, rendszeres orvosi kontroll alatt álló betegeknek, akik kevésbé tájékozottak betegségük alapjairól - mutatták ki vizsgálatukban amerikai szívgyógyászok.

Szívelégtelenség

Az iparilag fejlett országokban a halálozás első helyén a szív-és érrendszeri betegségek állnak. Korábban a szívroham igen sok beteg esetében végzetesnek bizonyult, de ma már az infarktust követően a legtöbben gyógyultan kerülnek otthonukba, ám ezek közül sokan igényelnek szívelégtelenség miatt állandó kezelést.

Ez azt jelenti, hogy rendszeresen járnak ellenőrző vizsgálatokra, rehabilitációs programokban vesznek részt és közülük sokan valóságos gyűjteményt szednek össze gyógyintézeti zárójelentésekből. Ennek alapján feltételezhető volna, hogy a szívelégtelenség okát, tüneteit, gyógyszereit és azok szedésének esetleges kockázatát ezek a betegek megfelelően értik és tudják, mivel ebben együttműködésük feltétlenül szükséges.

Az amerikai orvosszövetség hetilapjában, a JAMA-ban közzétett tanulmányban Pamela N. Peterson és munkatársai azt vizsgálták, hogy az idült vérkeringési zavarban szenvedők sorsa hogyan alakul attól függően, hogy milyen mértékben ismerik betegségük és a kezelés lényegét. Az amerikai munkacsoport 2547 szívelégtelenség miatt szívgyógyászati osztályukon kezelt beteg adatait emelte ki a nyilvántartásból.

Denver Health Medical Center

Valamennyi betegnek három, a szívelégtelenség lényegére, ellátására vonatkozó kérdést tettek fel és a kapott válaszok alapján osztályozták, hogy a betegek mennyire tájékozottak ezzel kapcsolatban. A vizsgálati alanyok 2001 és 2008 között kerültek a Denver Health Medical Center kardiológiai osztályára.

Végül 1547 beteg válaszolt a kérdésekre. A válaszok alapján 18 százalék minősült tájékozatlannak. Ebbe a csoportba több idős beteg tartozott, főleg az alsóbb társadalmi rétegekből és iskolázottságuk is alacsonyabb volt. A kutatók fölhívták a figyelmet, hogy ezeknek a betegeknek csoportjában sokkal többnek voltak kísérő betegségei is, aminek alapján azt várták, hogy ezek az emberek egészségügyileg még tájékozottabbak, mint a csak szívelégtelenség miatt kezeltek.

Kétszer annyian haltak meg a tájékozatlan csoportból, mint a tájékozottak közül és 30 százalékkal többen kerültek kórházba is.

Forrás: MTI – dr. Matos Lajos

Életmódi tanácsok szívelégtelenségben Életmódi tanácsok szívelégtelenségben

 

Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!