Életmódi tanácsok szívelégtelenségben

A beteg részvétele saját gyógyításában

Életmódi tanácsok szívelégtelenségben

A betegek részvétele saját gyógyításukban alapvető minden krónikus betegségben, így a szívelégtelenségben is. Csak úgy képzelhető el a betegek megfelelő, hosszú évekig tartó együttműködése, ha ismerik a szívelégtelenség lényegét, tüneteit, kórjóslatát.

A szívelégtelenségre ható gyógyszerek hatását értse meg, tudja a helyes adagolást, ismerje fel a gyakori mellékhatásokat, azok elhárításának módját. Érdemes a javasolt gyógyszereket és adagolásukat egy lapon összesíteni. A betegnek ismernie kell, hogy a kezelés jótékony hatásai esetleg késhetnek. Hetek, sőt hónapok telhetnek el, amíg a gyógyszerek a megfelelő hatást kifejtik. Ne tápláljon túlzott reményeket a kezdeti, gyors javulást illetően. Meg kell tanulni az állapot rosszabbodására utaló jelek felismerését, mikor kell módosítani a vízhajtó kezelésen, illetve értesíteni a kezelőorvost.

Testsúly rendszeres ellenőrzése, figyelése

Napi rendszerességgel ajánlott a testsúlymérés, a gyors súlygyarapodás a vizenyőképződésre hívhatja fel a figyelmet még a tünetek jelentkezése előtt. Három napon belüli váratlan testsúlygyarapodás (2 kg-ot meghaladó) esetén a vízhajtó gyógyszer adagját emelni szükséges. Ajánljuk letölthető táblázatunkat a testsúly ellenőrzésére.

Étrend

Az elhízás megnöveli a szív terhelését, ezért a helyes testsúly megtartása kötelező. A zsírfogyasztás csökkentése az érrendszeri kockázat csökkenését eredményezi. A sófogyasztás csökkentendő, mert a bevitt só a szervezetben a vizenyők növekedését okozhatja. A napi sóbevitel a 5 g sót ne haladja meg. Az ételek külön sózását kerülni kell.

Folyadékbevitel

Az újabb kutatási eredmények alapján a folyadékfogyasztást ésszerű keretek között nem szükséges korlátozni. A napi ajánlott folyadékbevitel egészségesekben 2 liter, ez irányadó szívelégtelenségben is. Egyes meleg nyári napokon vagy lázas betegség, hasmenés esetén ennél magasabb folyadékfogyasztás szükséges. Súlyos szívelégtelenség esetén napi 1,5 -– 2 liter folyadékbevitel ajánlott legfeljebb. Enyhe, vagy középsúlyos esetekben nem szükséges a folyadékbevitel korlátozása.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Hasznos tippek a folyadékbevitel korlátozására:

  • használjon kis csészét nagy bögre helyett
  • próbáljon inni hideg vagy forró folyadékot - ez hosszabb időt vesz igénybe
  • ha nagyon meleg van; láza van vagy hasmenése, akkor további 100-300 ml-t fogyasszon.

Hasznos tippek, ha szomjas:

  • szopogasson el egy jégkockát
  • korlátozza koffeintartalmú italokat (kávé, tea és egyes szénsavas italok, kóla)
  • korlátozza az alkoholtartalmú italokat
  • rágjon rágógumit
  • egyen fagyasztott gyümölcsöt
  • adjon citromlevet a teához vagy ásványvízhez

Alkoholfogyasztás

Az alkohol károsíthatja a szívizomzatot, ezért enyhébb esetben az alkoholfogyasztás szigorú megszorítása ajánlott, ez napi 10-20 g mennyiséget jelent (ami megfelel 1 pohár bornak). Súlyosabb esetben teljes tilalma ajánlott. Az esetleg elfogyasztott alkoholt is be kell számítani az előírt napi folyadékmennyiségbe.

Testmozgás

A szívelégtelenség heveny formájában vagy megbomlott keringési egyensúlyú (dekompenzált) betegek kezelésében fontos az ágynyugalom. Az egyensúlyi (stabil) állapotban lévő betegeken a testreszabott, mérsékelt fizikai aktivitás, torna előnyös lehet. Rendszeres testmozgás esetén javul a halálozás és csökken a kórházi felvételek száma, a beteg terhelhetősége, életminősége is javul. Testmozgásként ajánlható séta, kerékpározás, úszás, kertészkedés olyan ütemben, ami nem megterhelő a betegnek. Minden betegnek javasoljuk, hogy kérje ki kezelőorvosa, illetve kardiológusa tanácsát az ajánlott mozgásmennyiségre vonatkozólag. A rehabilitációs programok hatékonyak szívelégtelenségben.

Kardiológiai rehabilitáció Magyarországon Kardiológiai rehabilitáció Magyarországon

Dohányzás mellőzése

Kerülendő a dohányzás, már csak azért is, mert az esetek többségében érelmeszesedés váltja ki a szívelégtelenséget. Elérhetőek hatékony módszerek a dohányzásról leszokás támogatására.

Optimális testsúly, az elhízás kerülése

Az elhízás a meggyengült szívre további terhe ró, törekedni kell a normális testsúlyra. Elhízott betegek esetén ( a testtömeg index – BMI – meghaladja a 30 kg/m2-t) megfontolandó a testsúlycsökkentés.

Szívelégtelenségben a nem szándékos, jelentős fogyás is a romlás jele lehet. Rossz kilátást jelent, ha fél év alatt a testsúly (nem szándékoltan!) hat százalékot meghaladó mértékben csökken.

Szexuális aktivitás

Szívelégtelenségben szenvedők között gyakoriak a szexuális problémák. Ezek okai között a betegség előrehaladása, az alkalmazott gyógyszerek (például béta-blokkolók), és a betegséghez gyakran társuló hangulatzavarok szerepelnek. Súlyos szívelégtelenségben (NYHA III-IV stádium) a szexuális aktivitás kismértékben fokozza a keringési elégtelenség (dekompenzáció) kockázatát. A betegek és partnereik személyére szabott, bizalmas tanácsadással lehet tisztázni a problémákat.

Utazás

Nem ajánlott utazni magaslati helyekre (a tengerszint felett 1500 méternél magasabbra), illetve nagyon meleg, párás éghajlatú vidékre a tünetes betegnek.

Alvászavarok

Gyakoriak lehetnek az alvászavarok, melyek egyúttal a betegség rosszabbodását is előidézhetik. Segíthet a dohányzás elhagyása, az alkohol mellőzése, elhízottak esetén a fogyás.

Depresszió, hangulatzavarok

Legalább a betegek egyötödénél kimutatható jelentős depresszió. Érzékeny vizsgálatokkal ez az arány még magasabb. A depresszió a betegség kimenetelét rontja.

Immunizáció, védőoltások

Krónikus betegségekben általában, így tünetekkel járó szívelégtelenség esetén is ajánlott az évenkénti influenza védőoltás (és pneumococcus elleni oltás).

További információ: Az Európai Kardiológiai Társaság honlapja a szívelégtelenségről (angolul)

A szívelégtelenségben szenvedők kilátásainak javítása a leghatékonyabban és a legmagasabb szakmai színvonalon egy jól szervezett gondozási program keretében, szívelégtelenség ambulanciákon valósítható meg - nyilatkozta Dr. Nyolczas Noémi, a MH Honvédkórház kardiológusa a 2013. évi Szívelégtelenség Napok konferencián.

A szívelégtelenség gondozásának sarkalatos pontja a betegoktatás, melyet a diagnózis felállítását követően azonnal el kell kezdeni, s a beteg gondozása során végig folytatni kell.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!