Folyadékmegszorítás szívelégtelenségben?

Újabb kutatási eredmény alapján nem szükséges korlátozni a folyadékfelvételt szívelégtelenségben szenvedőknél. Régóta vitatott kérdés, hogy szükséges-e korlátozni a folyadékbevitelt szívelégtelenségben szenvedőkben.

Folyadékmegszorítás?

Régebben elterjedt volt az a vélekedés, hogy a folyadékfogyasztás csökkentése a vizenyők visszahúzódásához vezet. Ezért általában óvatos folyadék bevitelt ajánlanak szívelégtelenségben. Tudományos értékű bizonyíték ugyanakkor nem állt rendelkezésre a kérdés eldöntésére.

Egy 2007-ben ír kutatók által közölt vizsgálat új megvilágításba helyezheti a kérdést. A legsúlyosabb, IV. stádiumú szívelégtelenségben szenvedő betegeket két csoportra osztották. Egyik felük folyadékbevitelét korlátozták, míg a betegek másik fele szabadon fogyaszthatott folyadékot. A súlyos állapotú betegek stabilizálódásáig eltelt időt mérték.

A két csoport között nem jött létre különbség a stabil állapot eléréséig eltelt időben. A betegek laborparaméterei sem mutattak különbséget a két csoportban. Ugyanolyanok voltak a veseműködés mutatói és a vér nátrium tartalma mindkét csoportban.

Az eredmények szerint nem igazolható, hogy a szívelégtelenségben szenvedőknél korlátozni kellene a folyadékfelvételt.

Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy a folyadékfogyasztás mindenképpen alacsony sóbevitel mellett történjen (kevesebb, mint napi 5 g só). A sajnos általánosan megszokott magas sófogyasztás a megivott folyadékot a szövetek között megköti és elősegíti a vizenyő képződést és megnehezíti a szív munkáját.

Álláspontunk:

A kutatás eredménye érdekes felvetés, de egyelőre még vitatott. Az Európai Kardiológiai Társaság ajánlása szerint súlyos szívelégtelenség esetén napi 1,5 –2 liter folyadékbevitel ajánlott legfeljebb. Enyhe, vagy középsúlyos esetekben nem szükséges a folyadékbevitel korlátozása.

További ajánlat: A kutatás összefoglalója angolul (PubMed) A só és a szívbetegség kapcsolata, ásványvizeink nátrium tartalma


Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!