Gyógyszeres kezelés szívelégtelenségben

Szívelégtelenbségben önmagában a gyógyszeres kezelés optimalizálása is gyakori betegkontrollt jelentő, több hónapot igénybe vevő folyamat.

Angiotenzin konvertáló enzim (ACE) - gátlók

A szívelégtelenség valamennyi súlyossági stádiumában eredményesen alkalmazhatóak. Enyhítik a betegek panaszait, javítják klinikai állapotukat, lassítják a betegség progresszióját, csökkentik a kórházi felvételek gyakoriságát és a halálozást.

Angiotenzin receptor blokkolók (ARB)

Hasonló hatást eredményezhetnek, mint az ACE gátlók. Elsősorban olyan betegnek célszerű adni, akik nem tolerálják az ACE gátló kezelést (túlérzékenység, vagy mellékhatások, pl. köhögés miatt)

Béta-receptor blokkolók

A szívelégtelenség valamennyi stádiumában (NYHA I-IV) jól alkalmazhatóak. Csökkentik a tüneteket, javítják a betegek klinikai állapotát, csökkentik a halálozást. (bisoprolol, carvedilol, metoprolol szukcinát, nebivolol hatóanyagok)

Aldoszteron-antagonisták

Más gyógyszerekre már beállított középsúlyos vagy súlyos szívelégtelenségben ajánlják. Alkalmazásuk általában ACE-gátlóra és béta-blokkolókra már beállított betegek esetében jön szóba. (eplerenone, spironolacton)

Diuretikumok (vízhajtók)

Ma is a leghatékonyabb tüneti kezelést jelentik a pangásos szívelégtelenségben. Hatásukra csökken a betegek nehézlégzése, csökkennek a vizenyők és javul a fizikai terhelhetőség.

Thiazidok

Viszonylag mérsékelt vízhajtó hatásúak. Hatásuk 1-2 óra alatt alakul ki, és 10-12 órán át tart. Enyhe szívelégtelenségben vagy hypertoniával társultan jó hatásúak (hydrochlorothiazid, indapamid, chlorthalidon)

Kacs-diuretikumok

Gyors, erőteljes vízhajtó hatás közepes és súlyos szívelégtelenségben is. Vénásan adva azonnal hatnak. Hatásuk néhány óránál nem tart tovább. (furosemid, torasemid, etacrinsav)

Kálium spóroló diuretikumok

Enyhe vízhajtó hatásúak, önmagukban legtöbbször nem elegendőek. Előnyük, hogy jól kombinálhatóak a thiazid és kacs diuretikumokkal és ellensúlyozzák azok kálium vesztő hatását. Jelentősen romlott veseműködés esetén nem javasolt adásuk a kálium szint veszélyes emelkedése miatt. A különböző kálium-spóroló vízhajtók közül mindig elsőbbséget élveznek az aldoszteron-antagonisták (spironolakton, eplerenon hatóanyagok).

Digitálisz

Enyhíti a beteg panaszait, csökkenti a kórházi felvételek számát. Újabb adatok szerint alacsony dózisban a túlélést is javítja. Javasolt béta-blokkolóra és ACE gátlóra, diuretikumra már beállított betegekben, ha továbbra is panaszosak. Javasolt gyors szívveréssel járó pitvarfibrilláció társulása esetén.

Direkt hatású vazodilatátorok (értágítók)

Előrehaladott (NYHA III-IV klinikai stádiumú), más szerekre nem eredményesen kezelt betegekben.(hydralazin + izoszorbid-dinitrát). Alkalmazásuk indokolt abban az esetben, ha valamilyen ok miatt (ellenjavallat vagy intolerancia) sem ACE gátlók, sem angiotenzin receptor blokkolók nem alkalmazhatók. Ezenkívül előrehaladott szívelégtelenségben (NYHA III-IV), ha a beteg az ACE gátló, béta blokkoló, aldoszteron antagonista, diuretikum kezelésre nem reagál megfelelően.

Készült dr. Czuriga István "A krónikus szívelégtelenség gyógyszeres kezelése az aktuális irányelvek alapján" c. közleménye felhasználásával.

Forrás: Az Európai Kardiológiai Társaság vezérfonala: Az akut és krónikus szívelégtelenség diagnózisa és kezelése. doi:10.1016/j.ejheart.2008.08.005.

A szívelégtelenség gondozásának sarkalatos pontja a betegoktatás, melyet a diagnózis felállítását követően azonnal el kell kezdeni.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!