Nők a célkeresztben

A nők a dohányipar fő célpontjának számítanak. Körükből akarják toborozni azokat a dohányosokat, kikkel pótolhatják azon jelenleg dohányzók fogyasztását, akik idő előtt, dohányzás okozta betegségben halnak meg a későbbiekben, vagyis a jelenleg dohányzók számának körülbelül felét. Ezért a Dohányzásmentes Világnapon (2010. május 31.) a WHO idei kampánya elsősorban a nőket célzó dohányreklámokra fókuszál.

Az iparilag fejlett országokban - közöttük hazánkban is - a dohányzó férfiak aránya elérte a csúcsot és jelenleg már csökken, míg a nők között emelkedik a dohányosok aránya. Ebben kiemelkedő szerepük van a fiatal - gyermek- és serdülőkorú - nőknek. A dohányzó nők a világ csaknem egymilliárd dohányosának 20%-át teszik ki. Arányuk évről évre folyamatosan emelkedik, szemben a dohányzó férfiak számával, amelynek növekedése már megállt. Ma Magyarországon minden második 18 éves nő rendszeresen cigarettázik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erre a nagyon veszélyes jelenségre hívja fel a figyelmet az idei "Dohányzásmentes Világnap" jelmondatával - "A dohánymarketing célpontjában: a nők".

A nők a dohányipar fő célpontjának számítanak. Körükből akarják toborozni azokat a dohányosokat, akikkel pótolhatják azon jelenleg dohányzók fogyasztását, akik idő előtt, dohányzás okozta betegségben halnak meg a későbbiekben, vagyis a jelenleg dohányzók számának körülbelül felét.

Különösen aggasztó a dohányzás növekvő aránya fiatal lányok körében. Egy új WHO jelentés is rávilágít a tényre, miszerint a dohányreklámok növekvő arányban a lányokat célozzák meg. 151 ország adatai azt mutatják, hogy a serdülő lányok 7%-a, a fiúk 12%-a cigarettázik. Sok országban ugyanannyi lány dohányzik, mint fiú.

A 2008-as Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés adatai szerint hazánkban a 13-15 éves fiatalok esetében 10-ből csaknem 6 tanuló (57.9%) kipróbálta már a cigarettát élete során (fiúk: 56,5%, lányok: 58,4%). Figyelemfelkeltő az is, hogy a kutatás szerint a dohányzó lányok aránya magasabb, mint a fiúké (fiúk: 21,5%, lányok: 23,6%).

A dohányfüst beszívása mindenkinek káros az egészségére, de a nők biológiai adottságaik miatt fokozott és különleges veszélynek vannak kitéve, ezért a dohányjárvány fékentartása-visszaszorítása a nők között alapvető fontosságú. A dohányzás rontja a fogamzás esélyét, elősegíti a vetélést és a koraszülést, gátolja az újszülöttek és kisgyermekek egészséges fejlődését. A szülők - de különösen az anya - dohányzása számos súlyos betegségnek teszi ki a csecsemőket és a kisgyermekeket a hirtelen bölcsőhaláltól a légzőrendszer gyulladásos betegségein keresztül a fiatalkori rosszindulatú daganatokig. Mindezeknek az előfordulása mérsékelhető a dohányzás elkerülésével - ezzel a nők önmaguk és a jövő generáció egészségét védik. A nemdohányzókat, közöttük a nőket, meg kell védeni a nőket a környezeti - otthoni vagy munkahelyi - dohányfüst hatásától is, mert ez ugyanúgy károsítja az egészséget, mint az aktív dohányzás.

Bár Magyarországon tilos a dohánytermékek reklámozása, a dohányipar - amelynek alapvető érdeke, hogy a dohányzás következtében idő előtt meghalt fogyasztók helyett új áldozatokat toborozzon - számos közvetett módon igyekszik növelni a dohányfogyasztást és ebben elsősorban a nőket, főleg a fiatal lányokat veszi célba. A nők ízléséhez igazodó, vonzó megjelenésű, karcsú, "nőies" cigaretták szinte kínálják önmagukat. A szupermarketek pénztárainál tornyosuló, színes cigarettás dobozok vonzzák a vásárló (nők) tekintetét. Sajnos még sokan vannak, akik nem ismerik fel, hogy a bagószagú lehelet és haj, a sárga körmök és fogak ellentétben vannak a nőies megjelenéssel. A dohányzás büdös, veszélyes és drága. Az a fiatal lány vagy nő, aki felül a csábításnak és elszívja az első cigarettát, a dohányfüggőséghez vezető úton indul el.

A dohányzás egy milliárd ember halálát okozhatja ebben az évszázadban. Annak felismerése, hogy milyen fontos a nők dohányzásának visszaszorítása, valamint az ez irányba tett lépések és cselekvések rengeteg életet menthetnek meg.

Forrás: Women and health: today's evidence tomorrow's agenda
Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés 2008.

Nem csak a férfiak, hanem a nők életét is elsősorban a szív- és érbetegségek veszélyeztetik. A Pirosban a Nőkért - PAN mozgalmat a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága indította el ennek tudatosítására.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!