Törvény a nők szívének védelmére

A SZÍVVEL a Nőkért (HEART for Women) törvényt az amerikai törvényhozásban 48 szenátor támogatta és végül 48-4 szavazati aránnyal fogadták el. Az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiuma és az Amerikai Szív Szövetség jól szervezett mozgalmat indít a törvényben foglaltak érvényesítésére.

A tervezet szövege hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államokban a szívroham, az agyi katasztrófa és a többi szív- és érrendszeri betegség a nők halálozásának első számú oka: mindent meg kell tenni a tájékoztatás javítása érdekében, hogy a kockázati tényezőket kiiktathassák az amerikai lakosság életéből.

Az elfogadott törvény mindenki érdekét szolgáló, költség-hatékony jogi forma, melynek célja a szív- és érbetegségek okozta halálozás radikális csökkentése. A nők megbetegedésének visszaszorításához nem csak a lányok és asszonyok jobb tájékoztatására van szükség, hanem az őket ellátó egészségügyiek nagyobb figyelmére is.

Kiemelik, hogy az amerikai gyógyintézetekben a nőbetegnél lényegesen később és ritkábban történnek meg a szükséges vizsgálatok és szerényebb a gyógykezelés, mint a férfibetegek esetében. Azokat a beavatkozásokat, melyeket a férfiaknál magától értetődően elvégeznek, a nőbetegek ellátása során sokszor csak veszélyes késéssel csinálják meg.

Pirosban a nőkért

Meghökkentő statisztikák bizonyítják, hogy a nagy kockázatú nőknek gyakran azokat a gyógyszereket sem kezdik alkalmazni, melyeknek adása az elfogadott kezelési irányelvek szerint kötelező lenne. Fölhívják a figyelmet arra, hogy jelenleg különösen a kóros vérzsír értékek csökkentése, illetve a magas vérnyomás gyógyszerelése nem megfelelő.

A társadalmi aktivitást, mellyel a nők szívének kockázatára kívántak figyelmeztetni, a Szív Világszövetség is fölkarolta és annak részeként a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológus Társaság elindította a Pirosban A Nőkért (PAN) mozgalmat, melynek szimbóluma a piros női ruha, rajta a fölirat: "Ez nem piros ruha. Ez riadó". Az Egyesült Államokban ezt a kezdeményezést már törvénnyel is megerősítették.

Forrás: MTI - Matos Lajos


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!