Hosszú élet titka: jó koleszterin?  

Hosszú életre számíthat, akinek vérében sok a jó (HDL) koleszterin.

Ha a koleszterinről beszélünk, általában az érelmeszesedéshez, infarktushoz vezető "rossz" LDL-koleszterinre gondolunk, pedig létezik az ellenkező hatású, HDL-koleszterin is, amely friss kutatások szerint magas koncentrációban található a nagyon idős kort megérő férfiak vérében - olvasható az American Journal of Cardiology című folyóiratban.

HDL – jó koleszterin

Az Egyesült Államokban a múlt század közepén ismerték fel, hogy a legtöbb ember halálát a szív- és érrendszeri betegségek okozzák. Az okok tisztázására nagyszabású vizsgálatokat indítottak el, ezek közé tartozik az 1963-ban indított VA Normative Aging Study elnevezésű tanulmány is, melybe a katonai szolgálatból leszerelő férfiakat vonták be, akik aztán életük végéig rendszeresen jártak ellenőrző vizsgálatokra.

Catherine R. Rahilly-Tierney és munkacsoportja ebből a sokezer résztvevőből emelte ki azt a 652, átlagosan 65 éves férfit, akik a tervezett tanulmány végére, 2008-ra megélhették 85. születésnapjukat.

A vizsgálatban részt vevőket a rendszeres ellenőrzésekor készült laborvizsgálatok és az életmódról, táplálkozási szokásokról, káros szenvedélyekről szóló kikérdezés adatainak alapján a kutatók a HDL-koleszterinszintjük alapján csoportosították.

A csoportból 375-an éltek 85 esztendőnél tovább, mindannyiuk életének hatodik évtizede táján a HDL-koleszterin vérszintjük kifejezetten magas volt.

A legalacsonyabb HDL-koleszterinértéktől deciliterenként minden tíz milligram emelkedés 14 százalékkal növelte annak esélyét, hogy az illető legalább 85 évig él. Ezenfelül közöttük kevesebb volt az elhízott, a dohányos vagy a túlzott alkoholfogyasztó.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek a hosszú életre számító emberek eleve egészségesebben éltek, mint a többiek, és az is tény, hogy a magas HDL-koleszterinszint és a hosszú élet esélye csupán együttjár, de ez nem jelent ok-okozati összefüggést.

Forrás: MTI - dr. Matos Lajos


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!