Gyógytornász válaszol

Szívbetegség? Kérdezze meg orvos szakértőnket. Új szolgáltatásunkban várjuk kérdéseit, észrevételeit a honlapunkon szereplő témákban. Írja meg azt is, miről szeretne többet olvasni oldalainkon. Szívesen próbálunk segíteni. Kérdésére néhány napon belül választ küldünk e-mailben.


Küldje el most kérdését!
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Kérdés:
  Elfogadom a Szívalapítvány Adatvédelmi és a Felelősség kizárására
vonatkozó elveit.
Én arról szeretnék érdeklődni, hogy milyen gyakorlatokkal és feladatokkal lehet fejleszteni egy olyan beteg felső végtagi mozgásait, akinek kb. 1 hónapja stroke- ja volt. Jobb oldali hemiparesis, spasticitas alakult ki. Agytörzsi, thalamikus és kétoldali ACP területi ischaemia igazolódott. Felső végtagi paretico- ataxia, bal oldalon pontatlanság. Kizárólag a felső végtagra érdekelne. De hallottam ergoterápiáról, ha erről van nagyon jó könyv, akkor azt is szívesen megvenném.

A stroke az egyik olyan betegség, amelynek a tünetei nagyon változatosak lehetnek. Ebből adódóan az önellátásban és az egyéb hétköznapi tevékenységek során más-más mozdulat okozhat nehézséget. A gyógytornász személyes segítsége elengedhetetlen a felső végtagi izmok erejének, görcsösségének (a spasticitás mértékének) feltérképezésében, ezek ismeretében a legjobb mozgásterápiás módszer vagy módszerek kiválasztásában és alkalmazásában. Segítségével és irányításával megtanulható a torna, amit a hozzátartozó segítségével otthon is végezhet. Az ergoterapeuta vagy foglalkozás terapeuta pedig abban nyújt segítséget, hogy az önellátásban, munkában, szabadidős tevékenységekben most még gondot okozó mozdulatokat, hogyan képes önállóan megcsinálni. Például egy speciális kialakítású kanállal képes önálló étkezni. Érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni, mert a stroke rehabilitációjában a korai mozgásterápia nagyon fontos.

T. ZS.
Másfél hónapja köldöksérv illetve hasfal rekonstrukció (hernia diastasis) műtéten estem át. A sebészem javaslatával 4 hónap után kíméletes hasizomgyakorlatokat végezhetek, de csak gyógytornász segítségével. Milyen és mennyi gyakorlatot végezzek az összevarrt hasfalam megerősítésére. Várom mielőbbi tanácsait.

Az Ön műtéte után mindenféleképpen személyesen keressen fel egy gyógytornászt, mert ő fogja meghatározni a gyakorlatok milyenségét és mennyiségét is, attól függően, hogy mennyire lehet terhelni a hasizmokat és elengedhetetlen a szakember ellenőrzése azért is, mert egy helytelen végzett gyakorlat nagy károkat tud okozni a még gyenge, gyógyulóban lévő szövetekben.

T. ZS.
32 éves vagyok és gerincferdülésem van. A hát felső szakaszán. A bal oldal lapos, a jobb oldalon bordapúp alakult ki. A kérdésem az lenne, hogy ez okozhat-e elváltozást a szív elhelyezkedésében, méretében, ami a későbbi életemre káros hatással lehet? Ha igen akkor mit tanácsol ezek elkerülésére? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel

Abban a kérdésben, hogy a gerincferdülése okoz-e Önnél bármi problémát a szívműködésben vagy esetleg hosszú évek alatt károsítani fogja-e a szívét, szakorvos véleményét kérje. Nagyon nagymértékű háti gerincszakaszra lokalizált és úgynevezett csigolyatorzióval, ennek következtében bordapúppal járó gerincferdülésnél a mellkasi szervek helyzete is kóros lehet, de ennek megítélése a szakorvos feladata. Amit nagyon tudok ajánlani hátizom erősítésként és talán még abban is segíthet, hogy szíve egészségesebb és erősebb legyen, az úszás, de a gerincferdülése miatt szigorúan csak a hát- illetve gyorsúszás jöhet szóba. Ha nem tud és nem is akar megtanulni úszni, akkor gyógytornász segítségével egy személyre szabott gyakorlatsort érdemes megtanulni, amit akár otthon is rendszeresen végezhet.

T. ZS.
Szívelégtelenség esetén milyen és mennyi mozgás ajánlott? 57 éves vagyok. Köszönöm válaszát, üdvözlettel!

Szívelégtelenségben is előnyös lehet a helyesen megválasztott testmozgás. A mozgás mennyiségét és a szívelégtelenség mértékét a kezelőorvosa határozza meg az elvégzett vizsgálatok alapján. Ennek ismerete nélkül nem lehet helyes mozgásprogramot készíteni. A mozgásformát illetően viszont sok választási lehetősége van, azonban szem előtt kell tartani, hogy nehezet emelni, cipekedni nem szabad. Olyan mozgást válasszon, amit szeret. Ha nem tud vagy nem szeret biciklizni, akkor érdemes mást választani. Egy séta például ugyanolyan jó lehet, mint pár gimnasztikai gyakorlat. Ha nehéz a döntés, érdemes szakember (gyógytornász) segítségét kérni.

T. ZS.
38 éves, Szegedi srác vagyok. Áprilisban volt egy infarktusom, mely következtében nagy a szívizom elhalásom, ill. bal kamra funkcióm is gyenge. Július elején ICD beültetést kaptam. Szeretném megkérdezni, hogy hol tudnék hozzájutni számomra megfelelő tornagyakorlatokhoz. Lehet könyv, ill. Internet cím is. Segítségét előre is köszönöm!

Sajnos se könyv, se Internet cím nem foglalkozik az ICD beültetés utáni mozgásterápiával. Azt ajánlom, hogy keressen fel egy szakembert, mert az ő segítsége nélkülözhetetlen egy személyre szabott mozgásprogram kialakításában, amit szükség szerint, ahogy nő a szervezet és főleg a szív terhelhetősége, úgy lehet változtatni, nehezíteni a gyakorlatokat vagy növelni a torna hosszát, intenzitását. Bár nem szabad pusztán klasszikus tornagyakorlatokban gondolkodni, mert a rendszeres séta, úszás - és még sorolhatnám - szintén nagyon jó. Az ICD miatt nem lehet olyan nagy mozgásterjedelemben mozgatni a vállizületet, így ezt is figyelembe kell venni a gyakorlatok kiválasztásánál, lehetőleg gyógytornász közreműködésével.

T. ZS.
Barátomat 1 hónapja élesztették újra 6x. 61 éves,101kg.heti 3x jár bokszedzésre, nagyon kifárad, állandóan izzad. kérdésem az lenne, hogy hogyan tudna 10kg-ot leadni, s milyen torna gyakorlat lenne számára a legmegfelelőbb.

Nem biztos, hogy a boxedzés a legjobb mozgás 1 hónappal az újraélesztés után. Érdemesebb olyan mozgást választani, amiben nem fárad el ennyire ( lehet ez séta, biciklizés, úszás, evezés, akár még a tánc is) és tud naponta 1/2-1 órát szánni rá. Mozgás közben mérni kell a pulzust (lehet már kapni pulzusmérő órákat is), így figyelni tudja, hogy mennyit bír a szervezete. A zsírégetés akkor a leghatékonyabb, ha a pulzusszámot mozgás közben egy adott tartományban tartjuk (ez a barátjánál 104-120/perc). Fontos,hogy 1/2 óránál több legyen a mozgás és azt, ha megoldható, napi rendszerességgel végezze! Ne tornázzon közvetlenül étkezés előtt vagy után, ha nagyon fáradtnak érzi magát, ha levert vagy lázas, ha előző napi edzés közben rosszulléte volt. És lényeges a torna előtti bemelegítés és a torna utáni levezetés (lassú séta), nyújtás. Ha a napi mozgás már nem megerőltető, ismét meg lehet próbálni a boxedzést, de csak mértékkel.

T. ZS.


Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!