6 millió pitvarfibrilláló beteg az EU-ban

Pitvarfibrilláció áll minden harmadik szívbetegség okozta kórházi felvétel mögött a Szív Világszövetség adatai alapján. Minden 12. másodpercben szenved valaki szélütést a pitvarfibrilláció okozta agyembólia következtében. Az Európai Unióban 6 millió beteg szenved ebben a ritmuszavarban.

pitvarfibrilláció veszélyei

A pitvarfibrilláló beteg 4-5-ször naqgyobb eséllyel kap szélütést a normális ritmusúhoz képest. A világszervezet ezért indította el világméretű kampányát, melyben a pitvarfibrilláció veszélyeire, a helyes véralvadásgátló kezelésre hívja fel a figyelmet.

A kampányhoz csatlakozott az Európai Stroke Szövetség (SAFE) és több neves gyógyszergyártó is. A pitvarfibrilláló betegek többségében szükséges véralvadásgátló kezelés beállítása a vérrögösödés okozta szélütés kivédésére.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb kezelést igénylő ritmuszavar. Elsődleges gyanúja szabálytalan, rendszertelen pulzus tapintásával vethető fel, a diagnózishoz EKG vizsgálat szükséges.

A Szív Világszövetség (World Heart Federation) Magyar Nemzeti Szívalapítvány a szívbetegséggel foglalkozó orvosszakmai társaságok és szívalapítványok egységes szervezete. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány 1983 óta tagja a világszövetségnek.

Kapcsolódó oldalak