A dohányiparé a hatalom a Parlamentben?

Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió irányelveivel ellentétben a magyar Országgyűlés egy-egy kormánypárti és ellenzéki politikusa "egymástól függetlenül" a dohányreklámozás liberalizációját javasolják.

A dohányiparé a hatalom a Parlamentben?
A Dohányzásmentes Világnapon az Egészségügyi Világszervezeta szülőket szólítja meg

Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió irányelveivel ellentétben a magyar Országgyűlés egy-egy kormánypárti és ellenzéki politikusa "egymástól függetlenül" a dohányreklámozás liberalizációját javasolják. A Dohányzásmentes Világnapon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szülőket szólítja meg, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy gyermekeikből ne váljon dohányos felnőtt. A WHO egyúttal felszólítja az országokat, hogy minél előbb vezessék be a dohányáruk reklámjának, valamint a dohányipar promóciós és szponzorációs tevékenységének a tilalmát.

Ezzel szemben a magyar Országgyűlés kormánypárti és ellenzéki politikusai "egymástól függetlenül" ugyanazon a napon, gyakorlatilag betűről betűre egyező szöveggel a dohányreklámozás liberalizációját javasolják. Koszorús László (FIDESZ) és Szanyi Tibor (MSZP) képviselők azt szeretnék elérni, hogy postai úton, SMS-ben vagy akár az interneten promóciós anyagokat juttathasson el a dohányipar a magyar lakosságnak

.

Képviselők az egészség ellen
Olvassa el a FIDESZ és az MSZP képviselőjének szinte szóról szóra egyező indítványát a dohányipar érdekében:
Koszorús László (FIDESZ)
Szanyi Tibor (MSZP)

A két képviselő ugyan csak a 18 év felettiek részére személyre szólóan eljuttatott reklámokról beszél, azonban ennek ellenőrzése gyakorlatilag lehetetlen. Semmilyen garancia nincs arra, hogy a reklám nem jut kiskorúak, illetve még nem dohányosok kezébe. Márpedig nem lehet egy jogszabály célja a dohányzás elősegítése.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet elemzése szerint a dohányreklámok a felnőtt nikotinfüggőkre alig vannak hatással. Egy reklámmal az aktív dohányost nem lehet átcsábítani megszokott cigarettájáról egy másikra. A dohányipari marketing célpontjait a potenciális vásárlók, a még rászoktathatók jelentik: a fiatalok és a nők.

Nem felel meg az orvosi szakmai követelményeknek a képviselők javaslatának azon része sem, amely szerint a reklámnak tartalmaznia kell a cigaretta főfüst egységnyi mennyiségében lévő kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalom számszerű értékét. Az Európai Unió éppen el szeretné töröltetni, hogy ezek az értékek szerepeljenek a cigarettásdobozokon. A dohányosok egy része ugyanis éppen azért tért át az alacsonyabb nikotintartalmú cigarettára, mert azt hitte, az kevésbé ártalmas.

Ezzel szemben kiderült, hogy az alacsony nikotintartalmú cigarettát szívóknál gyakrabban jelentkezett a tüdőrák és az idült légzőszervi betegség, amelyek mindketten a 4 leggyakoribb halálok között szerepelnek. A nikotinfüggő dohányosnak ugyanis az alacsony nikotintartalmú cigarettából kell biztosítania a szervezete számára szükségesnek érzett drogot, a nikotint. Ennek érdekében mélyebben szívja be, tovább tartja benn a cigarettafüstöt, és jobban elszívja a cigarettaszálat. Ez azt jelenti, hogy több füstöt, ezzel együtt több kátrányt és szén-monoxidot tüdőz le, amellyel jelentősen megnő a belélegzett rákkeltő és érszűkítő anyagok mennyisége, amelyek a szívinfarktus, az agyvérzés, a stroke és a végtag-amputációk számának drasztikus növekedéséhez vezetnek.

A képviselő urak (Koszorús László FIDESZ, Szanyi Tibor MSZP) figyelmen kívül hagyják, hogy a magyar lakosság többsége Európához kíván tartozni, és elutasítja a dohányáruk reklámozását.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány közös állásfoglalásban követeli a dohányreklámok valamennyi formájának és a dohányipar promóciós tevékenységének azonnali betiltását a dohányipari szakma számára szóló és csak azon belül hozzáférhető, valamint az Európai Unión kívülre szánt nyomdai termékeken kívül.

Követeljük továbbá a Nemdohányzók Védelméről szóló törvénytervezet mielőbbi elfogadását, illetve korábbi szigorító javaslataink elfogadását annak érdekében, hogy 2009. január 1. után senkinek se kelljen dohányfüstös helyen dolgoznia, szórakoznia vagy közlekednie.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!