Marfan szindrómában szenvedő híres emberek

Emlékeztetőül: a Marfan szindróma a kötőszövet genetikai rendellenessége, mely több szervben is okozhat súlyos eltéréseket.

A Marfan szindróma legsúlyosabb szív - érrendszeri szövődménye a végzetes főverőér repedés (aorta disszekció). Az alábbiakban bemutatott példák nem megdönthetetlen bizonyítékon alapszanak, de sok szakértő egyetért a feltételezésekkel.

Abraham Lincoln (1809-1865)

Abraham Lincoln (1809 - 1865)

Számos híve van annak az elméletnek, hogy Lincoln, az Egyesült Államok 16. elnöke Marfan szindrómában szenvedett. Lincoln testmagassága (1,98 m) jóval nagyobb volt a kortársait jellemző 1,68 m magasságnál. Lincoln kiemelkedő magassága főleg lábainak hosszából adódott, ülve átlagos volt. Lábfejének mérete akkora volt, hogy egyedileg kellett cipőt csináltatnia.

Niccolo Paganini (1780 - 1840)

Niccolo Paganini (1780 - 1840)

A híres olasz hegedűművész és zeneszerző a végsőkig kitolta a zeneszerszáma lehetőségeit. A szinte emberfeletti képességei sok kortársa szerint csak úgy volt magyarázható, hogy lelkét eladta az ördögnek. Alkata magas volt és ösztövér. Dr. Francesco Bennati, korának híres orvosa jellemzése szerint "kezei nem voltak nagyobbak a normálisnál, de a minden részére kiterjedő nyúlékonyság miatt a hatóköre megduplázódott". Sokan úgy gondolták, hogy ujjainak mozgékonysága annak köszönhető, hogy ínszalagjait egy különleges műtéttel átvágták.

Ugyanakkor nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy egy ígéretes karrier előtt álló fiatal zenész megkockáztatta volna a sebészet akkori fejletlen viszonyai között az ilyen műtétet. Sokkal valószínűbb, hogy különleges képessége veleszületett volt. Dr. Schoenfeld a JAMA amerikai orvosi szaklapban a Paganini hangjának élete végén fellépő elvesztését annak tulajdonította, hogy az aorta ív Marfan szindróma következtében kialakuló táguló aneurysmája a garat ideg bénulását (n. recurrens) okozta.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Tutankhamon (i. e. kb. 1343 - 1325)

Tutankhamon (i. e. kb. 1343 - 1325)

A fiatalon meghalt egyiptomi fáraó apját, Ekhn-Aton fáraót mindig a Marfan szindrómára jellemző nagyon magas fejjel, hosszú végtagokkal, ujjakkal és nyakkal ábrázolták, ugyanakkor nőies széles csípőkkel. Sokak vélekedése szerint a fiú fáraó apja különleges testalkatát örökölte. A Leideni Egyetemen Dr. Gillian Vogelsang Eastwood munkacsoportja a Tutankhamon sírjában talált ruhafoszlányokból rekonstruálta a fáraó testalkatát. Arra a következtetésre jutottak, hogy alakja körte alakúan elhízott, zsíros altestű volt. Tutankhamon csigolyái kórosan ferdék voltak a scoliosis egy fajtája miatt a liverpooli egyetem által elemzett CT felvétel szerint (bár Zahi Hawass által végzett újabb CT vizsgálat ezt nem erősítette meg). Ezáltal a nyak mozgása annyira akadályozott volt, hogy fejét csak egész felsőteste elmozdításával tudta elfordítani. A Tutankhamont érintő, Marfan szindrómára jellemző scoliosisra az is utal, hogy sírja tele volt sétapálcákkal. Valószínűleg, a botok nélkül nem is tudott közlekedni.

Flo Hyman (1954 - 1986)

Flo Hyman (1954 - 1986)

Röplabda sztár, az Egyesült Államok olimpiai válogatottjának kapitánya. Aorta disszekcióban halt meg 31 évesen játék közben, diagnosztizált Marfan beteg volt.

Hírességek, akiknél szintén Marfan szindrómát gyanítanak

  • Stuart Mária, a skótok királynője (1542-1587)
  • Julius Caesar (Kr. e. 100. - Kr. e. 44.)
  • Charles de Gaulle (1890-1970)
  • Szergej Rahmaninov (1873-1943)
 

Magyar Marfan Alapítvány
A Marfan szindróma eredményesebb kezelését segíti a
Magyar Marfan Alapítvány
(Cím: 1122 Bp. Városmajor u. 68., Adószám: 18248371-1-43)

További információk (angolul): National Marfan Foundation (Egyesült Államok)


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!