Az egészség terén tapasztalható egyenlőtlenségek csökkentése az Unióban

Európában az emberek átlagos egészségi állapota fokozatosan javul. Ez az átlag azonban igen nagy különbségeket rejt. A szegényebb vagy alacsonyabb iskolázottságú emberek élete öt vagy több évvel is rövidebb lehet az ugyanazon a településen élő gazdagabbakéhoz képest.

Európa régiói között a különbségek még ennél is nagyobbak, bizonyos régiók között a várható élettartambeli eltérések 6-18 év között mozognak. Európában még minidig vannak olyan helyek, ahol az otthonokban nincs vezetékes víz vagy saját mellékhelyiség. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy rosszabb az emberek egészségi állapota.

Mit lehet tenni? Sok európai ország összehangolt fellépéssel igyekszik az egészség terén mutatkozó egyenlőtlenségek okait visszaszorítani. De mi a helyzet európai szinten? Az Európai Bizottság ambiciózus menetrendet szabott az európai egészség területén mutatkozó egyenlőtlenségek leküzdésére, és az egészségügyben érvényesülő szolidaritás növelésére.

 

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!