2007. közhasznúsági jelentés

A közhasznú tevékenység rövid tartalmi beszámolója

EuroHeart

Az Európai Szívhálózat és az Európai Kardiológiai Társaság vezetésével elindult az EuroHeart program. Az Európai Bizottság támogatását élvező projektben 21 európai országból 32 szívalapítvány és kardiológiai társaság működik közre, hazánkban a Magyar Nemzeti Szívalapítvány vesz részt. A három éves program fő célkitűzése, hogy a szív és érrendszeri betegségek okozta terhekre megfelelő választ adjon, a politika döntéshozatal és a népegészségügyi intézkedések számára világos feladatokat határozzon meg.

Az EuroHeart program ezekhez a célokhoz öt munkatervet rendelt:

  • Az Egészséges Szív Európai Chartájának kihirdetése
  • A szív és érrendszeri betegségeket célzó tagállami szintű nemzeti tervek, stratégiák és programok feltérképezése és elemzése
  • A társadalmi figyelem ráirányítása a nőket sújtó keringési betegségekre
  • A megelőzési tevékenységek erősítése az alapellátási hálózatban
  • A szív és érrendszeri betegségek megelőzését célzó európai irányelvek nemzeti szintű átvétele és elterjesztése

A 2007 áprilisában elindult projekt az eddigi legnagyobb összefogás Európában a szívalapítványok és a szakmai társaságok között, melyhez első alkalommal magas szintű politikai támogatás is társul. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány azt várja részvételétől, hogy végre a keringési betegségek okozta óriási terhekkel arányos, megfelelő válaszlépések születnek hazánkban és Európában egyaránt. Szívalapítványok Európai Hálózata (EHN) és az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) kezdeményezésére, az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával Brüsszelben június 12-én kihirdették az Egészséges Szív Európai Chartáját Markos Kyprianou, az Európai Unió Egészségügyi Biztosa jelenlétében. 2007. június 20-án, mindössze 8 nappal a brüsszeli európai kezdet után hazánkban a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezésében a Chartát ünnepélyes keretek között írta alá Dr. Horváth Ágnes, a Magyar Köztársaság egészségügyi minisztere, valamint 18 szakmai és társadalmi szervezet vezetője.

Szívünk Napja

Szeptember utolsó vasárnapján a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány az idén is megtartotta Szívünk Napja központi rendezvényét a Városligetben. A minden korábbinál sikeresebb, több, mint 10 000 érdeklődőt vonzó esemény szakmailag is az eddigi legszínvonalasabb volt. Az erre az alkalomra létrehozott nemzeti Szív Világnapja honlapon az országban más helyszíneken rendezett programokról is olvashatnak. "Együtt az egészséges szívekért"

Minden perc számít

Folytattuk 2003-ban indított átfogó programunkat, melynek célja, hogy a hirtelen szívhalál események elháríthatóságát és hatékony terápiáját Magyarországon a nemzetközi irányelveknek megfelelő felkészültséggel és eszközparkkal valósítsuk meg. A hirtelen szívhalál elhárításának egyedüli módja a korai defibrillálás alkalmazása, mely az újraélesztési protokoll részeként a laikusok/szaklaikusok széles tömegeinek bevonásával lehetséges.

Holter EKG pályázat

A kardiológiai betegellátás minőségének javítására Pályázatot hirdettünk minden olyan intézmény fenntartója számára, ahol kardiológiai szakrendelés folyik, vagy kardiológiai fekvőbeteg osztály, részleg működik (kisvárosok, nagyvárosok, egyetemek, határon túli intézmények). A pályázat keretében CardioMera Holter EKG készülékek ingyenes kihelyezésére került sor 15 840 000 forint értékben.

Transzzsír

Az élelmiszeripari termékekhez adagolt mesterséges anyagok, melyek tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. Óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag hozzáadott transzzsírsavakat teljesen száműzni lehetne. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülettel együtt felhívást adtunk ki a káros anyag korlátozására 2007 május 4.-én.

EU és hazai folyamatok monitorozása, véleményalkotás

Álláspontot dolgoztunk ki az Európai Bizottság Egészség Európában: Stratégiai Megközelítésben című vitairatáról.

Az Európai Unió több régi tagállamában sikeresen működő iskolai gyümölcs és zöldség programok hatására kevesebb üdítőt, cukorkát, chipset fogyasztanak az iskolában a gyerekek, javultak a családok étkezési szokásai. Az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsában az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő a piaci árukivonások egy részének ingyenes kiosztására az iskolákban és más közösségi intézményekben. A Szívalapítvány ezért fordult levéllel a magyar mezőgazdasági miniszterhez, hogy támogassa Brüsszelben a felvetett javaslatot, mert így a hazai gyerekek számára is újabb lehetőség nyílik az egészségesebb életmódra.

A vizitdíj bevezetésekor arra kértük a kormányzatot, hogy mérlegelje a vizitdíj megfizetése alóli mentesség megadását a szív és érrendszeri betegségekben szenvedők részére.

A Magyar Kardiológusok Társaságával együtt állásfoglalást adtunk ki a Társadalmi Megújulás Operatív Programról és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programról. Felhívtuk a figyelmet, hogy az ország fejlődését alapvetően meghatározó stratégiai tervekben aránytalanul kevés figyelmet fordítanak a döntéshozók a legtöbb áldozatot szedő szív és érrendszeri betegségekre.

Nemzetközi szervezetek, kapcsolatok:

European Heart Network

Részt vettünk az Európai Szívhálózat (EHN) 2007. évi Konferenciáján május 23-25. között.

Európai Képviselők Szívcsoportja

Megtartotta első ülését Brüsszelben az Európai Képviselők Szívcsoportja. Az eseményt különösen időszerűvé az idén elkezdődött, a szív és érrendszeri betegségek leküzdésére indult európai szintű kezdeményezések teszik, mint például az Egészséges Szív Európai Chartájának kihirdetése. A keringési betegségek terheinek csökkentését célzó további intézkedések érdekében az Európai Szívhálózat támogatta az Európai Képviselők Szívcsoportjának megalakulását. Az ülés a szívbetegségek visszaszorításáért elkötelezett nemzeti szívalapítványok, köztük a Magyar Nemzeti Szívalapítvány részvételével zajlott.

További tevékenységek

Tovább fejlesztettük www.mnsza.hu honlapunk tartalmát. A honlap látogatottsága egy év alatt több mint 200 százalékkal nőtt meg. Külön honlapot indítottunk a súlyos szívszövődményekkel is fenyegető ritka betegségben, a Fabry - kórban szenvedőkért.

Alapvető jelentőséget tulajdonítunk a dohányzás elleni küzdelemnek, mely a legfontosabb elkerülhető kockázati tényező. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága felhívást adott ki a leszoktató kezelések társadalombiztosítási támogatása érdekében a Ne Gyújts Rá Napon.

Kiállítóként szerepeltünk a Magyar Kardiológusok Társasága 2007. évi Tudományos Kongresszusán Balatonfüreden. Részt vettünk Pro Medicina konferencián 2007 március 21-23. között, mely a Nemzeti Programok Kongresszusa volt. Az önálló civil kezdeményezések között bemutattuk progrmaunkat a gyermekkori elhízás csökkentésére.

Az Európai Szívhálózatnak 26 országból vannak tagjai - köztük a Magyar Nemzeti Szívalapítvány. A világ legrangosabb kardiológiai folyóirata, az Amerikai Szívtársaság által kiadott Circulation sorozatot indított az Európai Szívhálózat tagszervezeteinek bemutatására Európai Perspektívák címmel. A sort a magyar képviselő, azaz a Nemzeti Szívalapítvány nyitotta meg. A cikk a lap 2007 szeptemberi számában jelent meg.


Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!