A mitralis billentyű cseréje

A mitralis regurgitáció esetén választható műtéti megoldásként a billentyűcsere, ami szintén altatásban végzett beavatkozás.

A szegycsont hosszanti átvágásán (median sternotomia) vagy a IV. bordaközben ejtett metszésen (thoracotomia) keresztül, és a szegycsont melletti (jobb parasternalis) megközelítésből is végezhető a beavatkozás. Szintén extracorporalis keringés és hűtés védelme mellett. A mitralis billentyű kivágásra kerül, majd a helyére műbillentyűt varrnak. Általában mechanikus billentyű kerül beültetésre, ami egy műanyagból készült szerkezet.

Mechanikus műbillentyű

Mechanikus műbillentyű

Amennyiben nincs súlyos meszesedés, vagy ínhúrrövidülés, azokat esetleg nem távolítják el, csak bevarrnak egy műbillentyűt is. A műtétet követően élethosszig tartó véralvadásgátló (anticoaguláns) kezelésre, valamint a szívbelhártyagyulladás megelőzésére (endocarditis profilaxis) van szükség.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Mikor választanak biológiai műbillentyűt?

Amennyiben

  • a beteg terhességet tervez,
  • esetleg a véralvadásgátlók alkalmazásának kockázata nem vállalható,
  • gyermekeknél és
  • nagyon idős betegeknél

biológiai billentyű kerül beültetésre. A biológiai billentyű lehet állatból vagy másik emberből származó. Előnye, hogy a beültetést követően mindössze a műtétet követő 3 hónapban szükséges a véralvadásgátló szedése, ezután elhagyható. Hátránya, hogy fokozatosan kialakuló billentyű degenerálódás jön létre, emiatt az első 5-6 évben évenkénti, ezt követően pedig fél évente echocardiographiás (szívultrahang) ellenőrzésre van szükség.

Készült Kromplák Zsanett Szigorló orvos "Mit kell tudni a Marfan szindrómáról?" c. összeállítása alapján (Lektorálta: dr.Szabolcs Zoltán).


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!