Billentyűmegtartó műtétek

Az esetek egy részében a billentyűk megkíméltek az elváltozástól, csak az aorta kezdeti és a felszálló szakaszának tágulata (aneurizmája) áll fent.

Ezekben az esetekben a billentyű megtartásával végezhető a műtét. Ilyen billentyűmegtartó műtét pl. a Senning-, a Sarsam-Yacoub- és a David-műtét. Ezek a műtétek a Bentall-DeBono-műtéttel azonos módon zajlanak, azzal a különbséggel, hogy a billentyű nem kerül kicserélésre, csak az aorta tágult szakaszát pótolják egy műérrel.

Szívsebészet - Billentyű megtartó műtét

Billentyűmegtartó műtét

Anuloplasztika, billentyűplasztika

A Marfan-szindrómában megjelenő mitralis billentyű elégtelenség (insufficiencia) kezelésében is egyre elterjedtebbek a billentyűmegtartó műtétek. Az anuloplasztika során a mitralis billentyű szájadékára ("keretére") körkörösen rávarrnak egy gyűrűt (ring), ezáltal megerősítik és szűkítik azt. Emellett a billentyűt is plasztikázhatják. A beboltosuló (prolabálódó) billentyűből kimetszve egy darabot és az új széleket egymáshoz varrva rekonstruálják az ép állapotot.

Készült Kromplák Zsanett Szigorló orvos "Mit kell tudni a Marfan szindrómáról?" c. összeállítása alapján (Lektorálta: dr.Szabolcs Zoltán).


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!