Kevesebb szívroham a dohányzás korlátozása óta

Lehet-e törvényekkel megvédeni az egészséget? A válasz egyértelműen igen. Skóciában a dohányzási korlátozások kiterjesztése óta jelentősen csökkent a heveny koszorúér-elégtelenség (akut koronária szindróma - ACS) miatti kórházi felvételek száma. Magyarországon a helyzet változatlan.

Kevesebb szívroham a dohányzás korlátozása óta

Skóciában 2006 márciusában tiltották be zárt légterű közterületeken a dohányzást, az Egyesült Királyságban akkor még egyedülállóan. Így a New England Journal of Medicine-ben, a világ egyik legtekintélyesebb orvosi lapjában július utolsó napján közölt kutatás Skócia adatait Angliával hasonlította össze. A kutatók a heveny koszorúér-elégtelenség miatti kórházi felvételek csökkenését tapasztalták. A vizsgált időszakban a szívroham miatt felvettek száma 17 százalékkal csökkent. Ugyanezen időszakban Angliában csak 4 százalékos csökkenést regisztráltak.

A szívrohamok legnagyobb arányú, 21 százalékos csökkenését azok között mérték, akik sohasem dohányoztak. Ezt magyarázza, hogy a nemdohányosok a környezetükben elszenvedett passzív dohányzás csökkenéséről is beszámoltak.

A Skóciához hasonló korlátozó intézkedések sok európai országban érvényben vannak. A vizsgálat igazolja, hogy a passzív dohányzás törvényi szabályozása az érrendszeri kockázatot azonnal mérhetően csökkenti.

Magyarországon még várat magára a közterületi dohányzás szigorítása, pedig hazánkat sújtja az egyik legkeményebben a dohányzás okozta magas koszorúér-halálozás Európában. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága már többször sürgette a Nemdohányzók Védelméről szóló törvény hazai bevezetését is.

Forrás: N Engl J Med 2008;359:482-491.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!