A füstmentes dohányzás sem ártalmatlan

Az is veszélyben van, aki bagót rág, tubákol vagy más füstmentes nikotinkészítményt használ. A dohányfüst tüdőrákot okozhat, idült légzőszervi betegségekhez vezethet és egyik legfontosabb kockázati tényezője a koszorúér-szűkületnek is, de a dohánytermékek eladásában érdekelt cégek által ajánlott, füstmentes változatok semmivel nem biztonságosabbak, mint a cigaretta. A rágyújtást nem igénylő nikotin készítmények hátrányairól, veszélyeiről adott ki hivatalos állásfoglalást az Amerikai Szív Szövetség.

A füstmentes dohányzás sem ártalmatlan

A megperzselt pipadohány rágása, a bagózás valaha és bizonyos társadalmi rétegekben igen népszerű volt. Eredetileg olyan foglalkozású emberek éltek vele, akiknek munkahelyén, tartózkodási helyén a nyílt láng használata biztonsági okokból szigorúan tilos volt.

Ezért sok hajós bagózott, mert a hajókon nem lehetett tüzet gyújtani, vagy a huszárok, akik fegyelmi okokból nem füstölhettek. A dohánylevelek rágása divatként viszont ma is sokfelé visszatért. A bagózók általában kiköpik az összerágott leveleket, de a sok nikotint tartalmazó nyálnak legalább egy részét lenyelik, ami ugyanolyan nikotinfüggőséghez vezet, mint amikor valaki egyik cigarettáról gyújt rá a másikra.

Évszázadokkal ezelőtt, elegáns körökben divat volt a tubákolás. A finom port általában drága szelencében hordta magánál a szenvedély rabja és vagy lenyelt belőle, vagy az orrán keresztül beszippantotta. Így is jelentős nikotin adag jut a szervezetbe.

Ma már világszerte sokféle nem meggyújtandó nikotin változatot gyártanak, melyeket rágni, sőt cukorkához hasonló módon szopogatni lehet. Az amerikai tizenévesek között ezek a nikotin variációk igen népszerűvé váltak. Becslések szerint az Egyesült Államokban nyolcmillió ember használja a füstmentes, de nikotint tartalmazó élvezeti szereket.

Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy ezek a készítmények nemcsak nikotint tartalmaznak, hanem legalább 30, rosszindulatú daganatot okozó anyagot. Ráadásul az így fölszívódó nikotin mennyisége több, mint a cigarettázás során szervezetbe kerülő méreg.

A nikotinról több tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a nikotinfüggőség olyan erős, mint a heroinhoz kapcsolatos kötődés, de ezt sok millió cigiről leszokni vágyó dohányos szenvedése is igazolja. A szájba kerülő füstmentes készítmények használata során a fogíny és a fogak is gyorsan károsodnak. Külön gond a szájüreg rákos folyamatainak fokozott kockázata.

Forrás: American Heart Association (Circulation. 2010;122:1520-1544.)


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!