Kevesebb szívásért drágább cigit

Abban, hogy Magyarországon az elmúlt évek folyamán jelentős mértékben csökkent a cigarettafogyasztás, a dohánytermékek adójának emelése játszotta a legnagyobb szerepet -- hangzott el a Magyar Dohányzásellenes Koalíció és a GKI Gazdaságkutató Zrt. Sajtótájékoztatóján.

Szilágyi Tibor, az Egészségünkért a XXI. Században Alapítvány ügyvivője elmondta: 2002 és 2004 között a 25-49 éves nők körében jelentős mértékben csökkent a dohányzók száma, továbbá azt is, hogy egy felmérés szerint 2006-ban a dohányosok már naponta 2-3 szállal kevesebb cigarettát szívtak.

A GKI kutatásainak eredményét ismertetve elmondta: Magyarországon a cigaretta kiskereskedelmi árának 10 százalékos emelése a keresletet mintegy 4 százalékkal csökkenti. A Világbank szerint már ekkora mértékű áremelés is 1,5 százalékkal csökkenti a dohányzás okozta halálesetek számát. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a cigaretta kiskereskedelmi árának a jövedéki adó emeléséből eredő 10 százalékos drágulása 2 181 ember életét mentheti meg -- mutatott rá.

A KSH legutóbbi, 2002-ben megjelent felmérése szerint Magyarországon évente 28 ezren halnak meg a dohányzás okozta káros hatásoktól, közülük minden harmadik 35 év feletti férfi.

Szilágyi Tibor kiemelte: a dohánytermékek adójának emelése a dohányzás visszaszorítása révén javítja a lakosság egészségi állapotát, és közben a költségvetés bevételeit is növeli.

  • Ismertette: a magyar dohányosok 2004-ben 148 milliárd forintot költöttek dohánytermék vásárlására.
  • Ismertette: 2004-es adatok szerint a magyar társadalom 350 milliárd forintot veszített a dohányzás közvetlen és közvetett hatásai miatt.

Forrás: MTI


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!