Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Kevesebb szívásért drágább cigit

2006. szeptember 27. | Frissítve: 2013-01-14 09:23

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Abban, hogy Magyarországon az elmúlt évek folyamán jelentős mértékben csökkent a cigarettafogyasztás, a dohánytermékek adójának emelése játszotta a legnagyobb szerepet -- hangzott el a Magyar Dohányzásellenes Koalíció és a GKI Gazdaságkutató Zrt. Sajtótájékoztatóján.

Szilágyi Tibor, az Egészségünkért a XXI. Században Alapítvány ügyvivője elmondta: 2002 és 2004 között a 25-49 éves nők körében jelentős mértékben csökkent a dohányzók száma, továbbá azt is, hogy egy felmérés szerint 2006-ban a dohányosok már naponta 2-3 szállal kevesebb cigarettát szívtak.

A GKI kutatásainak eredményét ismertetve elmondta: Magyarországon a cigaretta kiskereskedelmi árának 10 százalékos emelése a keresletet mintegy 4 százalékkal csökkenti. A Világbank szerint már ekkora mértékű áremelés is 1,5 százalékkal csökkenti a dohányzás okozta halálesetek számát. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a cigaretta kiskereskedelmi árának a jövedéki adó emeléséből eredő 10 százalékos drágulása 2 181 ember életét mentheti meg -- mutatott rá.

A KSH legutóbbi, 2002-ben megjelent felmérése szerint Magyarországon évente 28 ezren halnak meg a dohányzás okozta káros hatásoktól, közülük minden harmadik 35 év feletti férfi.

Szilágyi Tibor kiemelte: a dohánytermékek adójának emelése a dohányzás visszaszorítása révén javítja a lakosság egészségi állapotát, és közben a költségvetés bevételeit is növeli.

  • Ismertette: a magyar dohányosok 2004-ben 148 milliárd forintot költöttek dohánytermék vásárlására.
  • Ismertette: 2004-es adatok szerint a magyar társadalom 350 milliárd forintot veszített a dohányzás közvetlen és közvetett hatásai miatt.

Forrás: MTI

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on