Zöld könyv a dohányzás visszaszorításáért

Az Európai Bizottság nyilvános vitát indított a legjobb dohányfüstmentes környezet kialakításáért

Az Európai Bizottság január végén elfogadta a "A dohányfüstmentes Európáért: Az Európai Unió politikai lehetőségei" című zöld könyvet, amellyel széleskörű nyilvános konzultációt kíván indítani arról, hogy mi a legjobb módja a dohányfüstmentes környezet megteremtésének az Európai Unióban. A zöld könyv vizsgálja a passzív dohányzásnak tulajdonított egészségügyi és gazdasági terheket, a dohányzási tilalom társadalmi támogatottságát, valamint az ez ideig uniós, illetve nemzeti szinten tett intézkedéseket. A zöld könyv elemzi a különböző hatókörű intézkedések előnyeit és hátrányait, köztük egy minden zárt légterű nyilvános helyre kiterjedő teljes tilalmat, valamint a különféle mentességeket (pl. vendéglők és bárok). A Bizottság úgy véli, hogy Európa népességének egészsége szempontjából a legátfogóbb politika lenne a legcélravezetőbb.. A zöld könyvvel kapcsolatban 2007. május 1-jéig várják a többi uniós intézmény, a tagállamok, valamint a civil társadalom észrevételeit.

Markos Kyprianou egészségügyi biztos kifejtette: "A passzív dohányzás évente több, mint 79 000 felnőtt áldozatot szed az EU-ban. Az átfogó dohányfüstmentes szabályozással rendelkezdő európai országok tapasztalatai azt tanúsítják, hogy a szabályozás működik, eredményeket hoz és népszerű. Az Eurobarométer felmérése szerint az uniós polgárok több mint 80%-a szívesen venné a munkahelyeken és a zárt légterű nyilvános helyeken a dohányzás megtiltását."

Az Unióban a passzív dohányzás továbbra is az egyik leggyakoribb okozója olyan haláleseteknek és betegségeknek, amelyek megelőzhetőek lehettek volna. Mások füstjének huzamos belélegzése a nemdohányzók körében a tüdőrák kialakulásának veszélyét 20-30%-kal, a szívbetegségekét pedig 25-30%-kal növeli meg.

Szabályozási lehetőségek

A zöld könyvben vitára bocsátott öt lehetőség a következő:

  • A jelenlegi helyzet fenntartása: míg a tagállamokban a dohányfüstmentes környezet kialakítását támogató hangulat valószínűleg továbbra is fennmarad, az előrelépés üteme egyenetlen lenne, így valószínűleg ez a szabályozás-típus lenne a legkevésbé hatékony.
  • Önkéntes intézkedések: az európai szintű önszabályozás gyorsabb és rugalmasabb lehet, de a tagállamokból érkező adatok arra utalnak, hogy az e területre vonatkozó önkéntes megállapodások nem hatékonyak.
  • Nyílt koordinációs módszer: a dohányfüstmentességre vonatkozó nemzeti jogszabályok egy irányba terelése útmutatásokkal, célkitűzésekkel, illetve a helyes gyakorlatok kicserélésével ismét egy lehetőség, de hatékonysága a tagállamok egymásra gyakorolt nyomásától függene.
  • Bizottsági vagy tanácsi ajánlás: az ilyen ajánlás nem rendelkezne kötelező erővel, de egy ilyen ajánlás nyomán a kérdés felkerülne a tagállamok politikai menetrendjére. Hatékonysága a felügyeletre vonatkozó követelményektől függene, és előfordulhat, hogy néhány tagállam egyáltalán nem tesz lépéseket.
  • Kötelező erejű jogszabályok: e jogszabályok összehasonlítást lehetővé tevő, átlátható és érvényesíthető szintű védelmet írnának elő a környezeti dohányfüst ellen az Unióban. Ez a módszer azonban várhatóan viszonylag hosszadalmas lesz, és a végeredményét is nehéz megjósolni.

Az alkalmazási kör tekintetében a Bizottság zöld könyve arra a következtetésre jut, hogy az átfogó dohányfüstmentes szabályozás hajtaná a legnagyobb egészségügyi hasznot a népesség számára, továbbá nemzetközi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy ez a lehetőség járható és megvalósítható.

A tagállamok helyzete
Írország és Skócia a zárt légterű nyilvános helyekre és minden munkahelyre - a bárokra és éttermekre is - érvényes dohányzási tilalmat vezetett be, az Egyesült Királyság többi része pedig idén nyáron követi őket. A svéd, olasz és máltai szabályozás értelmében ki lehet alakítani külön szellőzőrendszerrel ellátott, speciális dohányzó helyiségeket, Franciaország hasonló intézkedéseket fog alkalmazni jövőre, Észtország és Finnország pedig 2007 júniusától. Belgium, Litvánia, Spanyolország, Ciprus, Szlovénia és Hollandia a vendéglátóipar területén különböző mentességeket ad. A legtöbb tagállam tiltja vagy korlátozza a dohányzást a főbb nyilvános helyeken, kórházakban, iskolákban és állami hivatalokban, színházakban, mozikban és a tömegközlekedésben.

További információ


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!