Adóval a füstölés ellen

Magasabb lesz a cigaretta adója, csökkenhet a fogyasztásA dohánytermékek adójának emelését tervezik. Becslések szerint a cigaretta reálárának 10%-os növelése 4%-kal csökkenti a cigarettafogyasztást.

Adóval a füstölés ellen

Az Európai Bizottság a dohánytermékek adójára vonatkozó hatályos Európai Uniós szabályozások felfrissítésére vonatkozó javaslatokat tett közzé. Szakértők szerint a dohányzás visszaszorítását célzó leghatékonyabb intézkedés a dohánytermékek árának emelése magasabb adók révén.

A dohányadók eredményesen csökkentik a dohányzás szintjét, mivel a dohányosokat arra ösztönzik, hogy mondjanak le a dohányzásról, a fiatalokat pedig arra, hogy el se kezdjék a dohányzást. Szegényebb társadalmi-gazdasági csoportok még érzékenyebbek az adóváltozásokra, ezáltal csökkennek az egészségügyi egyenlőtlenségek. A fiatalok különösen érzékenyek az áremelkedésre, és körükben a dohányzás csökkenése kétszer-háromszor nagyobb arányú lehet, mint az idősebbeknél.

Közgazdasági vizsgálatok mutatják, hogy dohány adóztatásának növelése a dohányfogyasztás csökkenéséhez vezet. A Világbank becslése szerint a cigaretta reálárának 10%-os növelése 4%-kal csökkenti a cigarettafogyasztást.

Az EU-tagállamok között a cigarettaárakban és az adók abszolút szintjében jelenleg nagy aránytalanságok mutatkoznak. Ha a megállapodás megszületik, a javaslatot öt éven keresztül fokozatosan vezetik be, míg teljes egészében 2013. december 31-től lesz érvényben.

Leggyakoribb cigaretta árak

Leggyakoribb cigaretta árak

További információ: smokefreepartnership.eu


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!