2009. évi Közhasznúsági jelentés

A közhasznú tevékenység rövid tartalmi beszámolója 2009.

A Magyar Kardiológusok Társasága 1993-ban hozta létre a Magyar Nemzeti Szívalapítványt. Az alapítvány célja a Magyarországon működő Szívalapítványok munkájának összehangolása, a nemzeti képviselet kérdésének rendezése, végső soron a szívbetegek ellátásának javítása, a prevenció és a segítségnyújtás előmozdítása. Működésünkben meghatározó a kardiológiával foglalkozó vezető hazai orvosi szervezet, a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) támogatása, mely tükröződik Kuratóriumunk tagságában, illetve programjaink jelentős részét közös együttműködésben valósítjuk meg.

EuroHeart

EuroHeart

Folytatódott részvételünk az Európai Szívhálózat és az Európai Kardiológiai Társaság vezetésével elindult ez EuroHeart programban, melyben 21 európai országból 32 szívalapítvány és kardiológiai társaság működik közre, hazánkban a Magyar Nemzeti Szívalapítvány vesz részt. A 2008-ben indult három éves program fő célkitűzése, hogy a szív és érrendszeri betegségek okozta terhekre megfelelő választ adjon, a politika döntéshozatal és a népegészségügyi intézkedések számára világos feladatokat határozzon meg. A program keretében már korábban Magyarországon is kihirdettük az Egészséges Szív Európai Chartáját.

2009. őszén a Brüsszelben tartott " Küzdelem a szívbetegség és a stroke ellen - tervek az egészségesebb Európáért " konferencián mutatták be az Alapítványunk közreműködésével készült a " A kardiovaszkuláris betegségek megelőzése Európában - a befejezetlen feladat" című jelentést. Ez a jelentés átfogó áttekintést nyújt a szív-és érrendszeri egészség előmozdítását és / vagy a betegségek megelőzését célzó nemzeti stratégiák és programok helyzetéről 16 európai országban. A széles körben terjesztett jelentés lehetővé teszi, hogy a döntéshozók egy tágabb, európai áttekintéssel értékelhessék ki a nemzeti szinten a tagországokban folyó, a kardiovaszkuláris betegségek megelőzését szolgáló tevékenységeket.

A nők szerepe az európai kardiovaszkuláris kutatásokban.

Ez EuroHeart program keretében elkészült az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) és az Európai Szívhálózat (EHN) ajánlása. Az ajánlás a 2006 óta megjelent legjelentősebb 62 európai randomizált klinikai vizsgálat alapján készült, 380 891 fő, közülük 127 716 nő (33,5%) adatainak feldolgozásával. A nők még mindig alul-reprezentáltak a szív és érrendszeri kutatások alanyai között, annak ellenére, hogy az utóbbi években növekedett a részarányuk. Különösen elmarad a női résztvevők száma az iszkémiás szívbetegség (koszorúér-szűkület), a szívelégtelenség kezelését célzó kutatásokban.

Minden perc számít

Minden perc számít

Folytatjuk 2003-ban indított átfogó programunkat, melynek célja, hogy a hirtelen szívhalál események elháríthatóságát és hatékony terápiáját Magyarországon a nemzetközi irányelveknek megfelelő felkészültséggel és eszközparkkal valósítsuk meg. Folytatjuk a köz- és nyilvános területeken hozzáférhető automata defibrillátorok feltérképezését az Országos Automata Életmentő Defibrillátor Adatbázisban. Pályázatot hirdettünk önkormányzati intézmények részére újraélesztési eszközök kedvezményes bérlésére.

Szívünk Napja

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.

2009. Szeptember 27-én a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány ismét megtartotta Szívünk Napja központi rendezvényét a Városligetben. Az erre az alkalomra létrehozott nemzeti Szív Világnapja honlapon az országban más helyszíneken rendezett programokról is olvashatnak az érdeklődők.

Transzzsír vadászat

Transzzsír vadászat

Folytattuk felvilágosító kampányunkat a kereskedelemben kapható magas transz-zsír tartalmú élelmiszerekről. Folyamatosan bővítjük országos adatbázisunkat, ahol fotókkal illusztrálva mutatjuk be a "hidrogénezett", illetve "részben hidrogénezett növényi olaj/zsiradék" tartalmú élelmiszereket.

 

PÁLYÁZATAINK

Szívünk Napja

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány pályázatot hirdetett meg a Szívünk Napja - Szív Világnapja 2009. évi országos megrendezésére. Az alapítvány támogatásával hét vidéki városban került megrendezésre a 2009-ik évi Szív Világnapja rendezvény. A támogatott városok: Szombathely, Kiskunfélegyháza, Szeged, Kecskemét, Nagykáta, Gyula, Zalaegerszeg.

Az Európai Kardiológiai Társaság regionális továbbképző konferenciája

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány pályázatot hirdetett az ESC Kardiológiai Továbbképző Kurzus 2009. továbbképzésen való részvétel támogatására. A pályázat eredményeképpen kettő 35 évesnél fiatalabb, a szív és érrendszeri betegségek gyógyításában résztvevő orvos részvételét támogatta az alapítvány.

Magasvérnyomás betegség gondozási program

2009 májusában pályázatot hirdettünk a magasvérnyomás betegség gondozásának javítására, a hipertóniában szenvedők eredményesebb felvilágosítására és öngondozásra szoktatására. Célul tűztük ki továbbá a gondozást végző ápolási csoportok szerveződésének és működésének segítését a szív- és érrendszeri kockázat hatékonyabb csökkentése érdekében. A pályázat eredményeképpen országszerte 16 intézmény részesült támogatásban.

Szívkatéteres központok szakmai munkájának támogatása

A 2008-ban meghirdetett pályázatunkkal a Magyarországon működő intervenciós coronaria (szívkatéteres) központok szakmai tevékenységének segítését céloztuk meg. A beérkezett pályázatok közül 12 intervenciós coronária központ szakmai tevékenységét támogatta Kuratóriumunk, melyekkel a támogatási szerződéseket 2009-ben kötöttük meg.

NEMZETKÖZI SZERVEZETEK, KAPCSOLATOK

European Heart Network

European Heart Network

Részt vettünk az Európai Szívhálózat (EHN) 2009. évi közgyűlésén május 12-14. között. 2009. szeptemberében Alapítványunk elnökét az EHN vezetőségi tagjának választották meg.

World Heart Federation

Szív Világszövetsége - World Heart Federation

Folytatódott tagságunk a világ kardiológiai társaságait és szívalapítványait tömörítő Szív Világszövetségében. A Világszövetség tagjai hazánkban a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT), alapító szervezetünk és a Nemzeti Szívalapítvány. A Világszövetség volt az elindítója a Szív Világnapja rendezvényeknek, hazánkban is az MKT és a Szívalapítvány a közös gazdái a Szívünk Napja megszervezésének. Megállapodást kötöttünk a Szív Világszövetségével az általuk elindított Go Red for Women kezdeményezés magyarországi meghonosítására, mely a társadalom figyelmét kívánja felhívni a nőket érintő szívbetegségek gyakoriságára.

TOVÁBBI TEVÉKENYSÉGEINK

Ritka betegségek

2009. február 28.-án a Ritka Betegségek Európai Napján a súlyos szívszövődményekkel (is) fenyegető ritka betegségekre, így a Fabry-betegségre és a Marfan szindrómára hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Szívalapítvány.

MKT Kongresszus

2009. május 6-9-ig a Magyar Nemzeti Szívalapítvány kiállítással részt vett a Magyar Kardiológusok Társasága tudományos kongresszusán.

"Ne Gyújts Rá" nap

2009. november 20-án a "Ne gyújts rá!" nap alkalmából ismét sürgettük a törvényalkotókat a nemdohányzók védelméről szóló törvény megújítására.

Internet

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány 2009-ben folyamatosan bővítette weboldalait, melyek jelenlegi látogatottsága meghaladja a napi 1000 oldalt. Fő honlapunkon teljes szerkezeti átalakítást hajtottunk végre. Szakértő válaszol rovatot, az európai szakmai szervezetek megelőzési ajánlásán alapuló egyéni kockázatkiértékelő szolgáltatást vezettünk be.

Bővítjük részvételünket a társadalmi mediában. A Youtube-on video anyagainkat közel 200 000 látogató töltötte le. Elindítottuk megjelenésünket a Facebook-on.

KÖSZÖNJÜK VALAMENNYI TÁMOGATÓNKNAK, SEGÍTőNKNEK, HOGY EREDMÉNYEINK ELÉRÉSÉHEZ HOZZÁJÁRULTAK.


Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!