Az ICD funkciói

ICD készülék

Fontos! Minden anyagunknál hangsúlyozzuk, de az ICD esetében különösen fontos, hogy az oldalainkon található információ csak kiegészítő tájékoztatásul szolgál. Alapvető fontosságú, hogy a beteg a kezelőorvosa és a készülék gyártója utasításait kövesse elsődlegesen.

Hazánkban is egyre több ember él ICD-vel. Hogyan működik az implantálható (=beültethető) kardioverter-defibrillátor? Hogyan kell együtt élni a készülékkel? Összeállításunkból sokat megtudhat.

 

A modern ICD-k általában három funkciót is képesek ellátni:

 • túlzottan lassú saját ritmus esetén egy egyszerű ritmusszabályozóhoz hasonlóan, átveszi, gyorsítja a szív vezérlését, ez az úgynevezett anti-bradycardia üzemmód.

 • túlzottan gyors szívverés esetén az ICD lead egy sorozat impulzust még nagyobb ütésszámmal, ezzel átveszi a szív felett a vezérlést, majd fokozatosan lelassítja a szívet a normális ütemre. Ez az úgynevezett anti-tachycardia üzemmód.

 • Ha a fenti eljárás nem vezet eredményre, vagy életveszélyes kamrafibrilláció észlelésekor az ICD azonnal lead egy nagy energiájú impulzust. Ez a defibrilláció.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Az ICD beültetése

Az ICD-t műtői körülmények között ültetik be. Általában helyi érzéstelenítést alkalmaznak, és nyugtató szereket, de altatásra nem kerül sor. A legtöbb esetben a készülék telepét a kulcscsont alá, legtöbbször baloldalt ültetik be. Innen egy vénán keresztül vezetnek fel 2, vagy 3 elektróda vezetéket a szívbe, melyet összekötnek a kulcscsont alá behelyezett vezérlőteleppel. A műtéti sebet általában felszívódó varrattal zárják. Mi történik a beültetés után? A műtét után néhány órás pihenést követően, felkelhet, ehet és ihat. Néhány napig érzékeny lehet a beültetés helye, emiatt fájdalomcsillapítót kaphat. Fontos, hogy a sebet teljes behegedésig szárazon, és tisztán kell tartani, de 3-4 nap után lezuhanyozhat, megfelelő óvatossággal. 4-6 hétig az érintett oldali végtagot ne emelje, ne erőltesse, nehogy kimozduljanak az elektródák (vezetékek). Kibocsátás előtt egy speciális készülékkel ellenőrzik az ICD beállításait. Ez általában negyedóráig tart, illetve röntgennel ellenőrzik a készülék helyzetét. Írásos tájékoztatót is kap a készülékről.

További információ a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának honlapján.

Karmozdulatok

Néhány hét alatt a szív szövetei biztonságosan rögzítik az elektróda vezetékeket. Általában az első járóbeteg ellenőrzésig a váll szintje fölé ne emelje az érintett karját.

Műtéti seb

A műtéti seb általában 6 hét alatt gyógyul be teljesen. Ez idő alatt kerülje a túlzottan szoros ruházatot. Esetleges pirosság, fájdalom, váladékozás vagy vérzés estén azonnal forduljon orvoshoz.

Mi érezhető az ICD működéséből?

Az Önt kezelő kardiológus választja ki a legmegfelelőbb működési módot. Általában három fajta üzemmód lehetséges:

 • Anti-bradycardia
  Túl lassú saját szívritmus estén az ICD kis impulzusokkal gyorsíthatja a szívműködést. Ezek az impulzusok nagyon kicsik nem fájdalmasak, a legtöbb estben a betegek nem is érzékelik.

 • Anti-tachycardia
  Túlzottan gyors szívverés estén a készülék úgy veheti át a szív vezérlését, ha először még gyorsabb impulzusokat ad le, majd fokozatosan lelassítja a szívet a normális ritmusra. Ez gyorsan lejátszódik, sok esetben a betegekben nem is tudatosul. Előfordulhat szívdobogás érzet, vagy szédülés. Amennyiben a túlzottan gyors szívritmust, ezzel a módszerrel nem lehet helyre állítani, akkor a készülék úgynevezett kardioverziós sokkot ad le.

 • Kardioverziós sokk
  Nagyon gyors, de még ritmusos szívműködés esetén az EKG egy meghatározott pillanatában a készülék egy erősebb impulzust ad le. Általában kamrai tachycardia estén van erre szükség, a leadott energia a defibrillációs sokk erejénél általában kisebb, de fájdalom társulhat hozzá.

 • Defibrillációs sokk

  Defibrillációs sokk

  Életveszélyes kamrai-tachycardia, vagy kamrafibrilláció estén a készülék nagy energiájú ütést ad le. A betegek ezt a mellkas rúgásához, vagy ütéséhez hasonlítják. Többször erős fájdalmat éreznek, de ez csak néhány másodpercig tart. A készülék által leadott áramütés másra nézve nem jár veszéllyel, még akkor sem, ha szorosan érintkezik a beteggel.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Mi a teendő ha az ICD sokkot ad le?

Egyes esetekben a sokk leadása olyan gyorsan történik, hogy nincs idő felkészülni. Ha a beteg úgy érzi, hogy sokk leadása várható, akkor tanácsos leülni, vagy lefeküdni a földre. Ha lehetséges értesíteni kell valakit a rosszullétről. A felépülés általában gyors. A kezelőorvosát még akkor is értesíteni kell, ha jól érzi magát a sokk után. Ha rosszul van, vagy a készülék egymás után több sokkot is leadott, akkor azonnal hívjon mentőt. Mindig hordja magával a beültetéskor kapott kis kártyát, melyen a készülék adatai szerepelnek.

Elektromágneses készülékek

Az elektromágneses interferencia nem károsítja az ICD-t, de megakadályozhatja a működését, az impulzus leadását. A mindennapi életben használt legtöbb elektromos berendezés nem befolyásolja az ICD működését. Így hűtőszekrény, a mikrohullámú sütő, a szórakoztató elektronikai eszközök, sütők nincsenek hatással az ICD-re. Amennyiben egy elektromos eszköz használatakor szédül, vagy szívdobogás érzete van, akkor távolodjon el a készüléktől, és kérje ki orvosa tanácsát.

 • Mágnesek
  Ne hordjon, vagy viseljen mágnest a mellkasa közelében. Ne cipeljen HIFI-t, vagy sztereo hangsugárzókat, mert ezekben erős mágnes van, ami befolyásolhatja az ICD-t.

 • Áruházi biztonsági kapuk
  Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy az elektronikus kapu megzavarná az ICD működését. Ezért tanácsos normál sebességgel átsétálni a kapun, és nem várakozni ezen a területen.

 • Elektronikus indító rendszer
  Kerülje a túl közeli kontaktust az autó generátorával miközben a motor működik.

 • Ívhegesztés
  A legtöbb esetben kerülendő. További információért forduljon a beültető központhoz.

Utazás

A repülőtéri biztonsági kapuknál mutassa meg az azonosító kártyáját a biztonsági személyzetnek. Erre azért van szükség, mert egyes kézi detektorok átmenetileg zavarhatják az ICD – t. Ha arra utasítják, akkor átmehet a fémdetektor kapun, de az ICD készülék fém burkolata beindíthatja a riasztót. A detektor kapu nem károsítja az ICD-t, ha gyorsan átmegy a kapun. Utasbiztosítás kötésekor érdemes tisztázni a biztosító társasággal az ICD beültetés tényét.

Mobiltelefon

Egyes kutatási eredmények szerint az ICD közvetlen közelében lévő mobiltelefon befolyásolhatja a működést. Azt tanácsoljuk, hogy a telefont ne tartsa közvetlenül az ICD feletti ing, vagy zakó zsebében.

Az ICD cseréje

Az ICD cseréje

Az ICD eleme általában 4-7 évig kitart. Az ICD beültető intézetben minden vizit alkalmával leellenőrzik az elem állapotát, és megtudják határozni, mikor szükséges új telep beültetése. A telep cserére be kell feküdni az intézetbe. A beavatkozás hasonló az első beültetéshez, de általában a vezetékeket nem cserélik ki.

 

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!