Jó szívvel az egészségért

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Keresés

Sokat javultak az újraélesztés eredményei Svédországban

2007. július 19. | Frissítve: 2013-01-14 09:23

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

A kórházon kívül hirtelen szívhalált elszenvedő betegekből többet sikerült visszahozni az életbe, gyógyintézetbe szállítani, mióta sokkal gyakrabban, késlekedés nélkül kezdik el az alapvető újraélesztést a közelben lévők. A biztató svéd eredményeket a Circulation című szakfolyóirat közölte.

Sokat javultak az újraélesztés eredményei Svédországban

A hirtelen szívhalál az iparilag fejlett országokban mindenütt vezeti a halálozási statisztikát. A jól működő egészségügyi rendszerekben ezért már hosszú ideje mindent megtesznek, hogy ennek a következményeit igyekezzenek csökkenteni.

Svéd kutatók Jacob Hollenberg vezetésével földolgozták 13 év újraélesztési adatait. A svédországi nyilvántartásban 1992 és 2005 között 38 646 olyan személy neve szerepelt, akiket megpróbáltak az életbe visszahozni. Ennek az erőfeszítésnek az eredményei javultak jelentősen az utóbbi időben.

A hirtelen szívhalál helyszínéről - pl. lakásból, bevásárlóközpontból vagy sportpályáról - az elkezdett újraélesztés eredményeként a betegek 21,7 százalékát sikerült élve kórházba vinni és egy hónapon belül ezek 7,3 százaléka otthonába távozhatott. 1992-ben a gyógyintézetből hazabocsátottak aránya csak 4,8 százalék volt, ami statisztikailag igen jelentős javulás.

Az eredmények főleg akkor voltak jók, ha a szívmegállásnak azt a formáját észlelték, amikor a ritmusos szívműködés megszűnt és a szívizomzat fibrillált, remegett. Ez a ritmuszavar defibrillátor áramütésével általában megszüntethető és ezekben az esetben az újraélesztés eredményessége az utolsó években már 22,3 százalékra növekedett.

A javulás annak ellenére következett be, hogy az utóbbi években átlag nyolc perc telt el - a korábbi 6 perc helyett - addig, amíg a rohammentőt a rosszullétről értesítették. Ezzel szemben az utóbbi években a megfelelő mentőszemélyzet gyakrabban volt a közelben olyankor, amikor számítani lehetett hirtelen szívhalálra.

A javuló szervezést jelzi, hogy egykoron az újraélesztést a helyszínen lévő szakszemélyzet kezdte az esetek 9 százalékában, ma 15 százalékban azonnal képzett szakemberek igyekeztek a rosszullét áldozatát visszahozni az életbe. Ennél is fontosabb, hogy a közelben tartózkodók ma a hirtelen halálesetek 51 százalékában késedelem nélkül elindították az egyszerű, laikus újraélesztést.

Forrás: MTI

 
MEGOSZTÁS:
E-mail Nyomtatás

Hozzászólások (0)

Bejelentkezés

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány weboldalán bizonyos tartalmak, illetve szolgáltatások csak regisztrált felhasználók számára elérhetőek.

A regisztráció előnyei:
Mennyibe kerül?
A regisztráció ingyenes és az is marad.

Hogyan regisztráljak?
Kérjük, adja meg a kért adatokat, majd nyomja meg "Regisztráció" gombot! A megadott e-mail címre, elküldünk Önnek egy levelet, amiben egy aktiváló linket talál. Erre a linkre kattintva tudja majd véglegesíteni feliratkozását. Fontos tudnia, hogy csak regisztrációja véglegesítése után tud majd bejelentkezni oldalainkon.

Kiemelt ajánlat

Szív Szótára
Nem igazodik el a zárójelentésen?
tovább »

Defibrillátor térkép


Szavazás

Mi a javaslata az élelmiszerek transzzsír tartalmára vonatkozólag?

Államilag korlátozni a megengedhető arányt
Egy szint felett megadóztatni
Gyártók önkéntes fogadalma
Nem időszerű ez most

Alapító szervezetünk

Magyar Kardiológusok Társasága a Magyar Nemzeti Szívalapítvány alapító szervezete


Nemzetközi kapcsolatok

European Heart Network
World Heart Federation

Facebookon
Szívalapítvány a YouTube-on