Étrendkiegészítő végzett a fiatal atlétanővel

DMAA okozta a 30 éves Claire Squire halálát a 2012. évi London Maraton során. Az amfetamin származék élénkítő szert betiltása ellenére továbbra is vásárolják.

Egy mérfölddel a cél előtt rogyott össze a vonzó fiatal atlétanő a londoni futóversenyen. A 30 éves, civilben fodrászként dolgozó hölgy online vásárlással jutott hozzá a táplálék-kiegészítőhöz. A DMAA (1,3-dimetilamilamin) veszélyeire már korábban világszerte felhívták a figyelmet. Az amfetaminhoz hasonló szer idegrendszeri károsodást, infarktust és szélütést okozhat.

A végzetes verseny előtt Claire Squire korábbi legjobb eredményének túlszárnyalására készült. A DMAA-t tartalmazó Jack3d készítményt a maraton előtti időszakban kezdte használni. A szert a koncentrációt, az erőkifejtést javító hatásúként reklámozták. A fiatal nő nem volt tudatában annak, hogy DMAA-t tartalmaz, mely már akkor is a Nemzetközi Dopping szövetség tiltólistáján szerepelt. A versenyzőnő halálát követő boncolás súlyos szívelégtelenséget állapított meg. A rendszeresen sportoló fiatal korábban gond nélkül teljesített hasonló próbatételt.

Hazánkban az ÁNTSZ 2012 októberében tiltólistára helyezte a DMAA-t. Ennek ellenére az interneten ma is hozzáférhető a végzetes étrendkiegészítő.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!