Óvatosan az étrendkiegészítőkkel

Az étrendkiegészítők többsége befolyásolja a véralvadásgátlók hatását Ajánlatos a kezelőorvost is informálni, ha gyógynövény alapú étrendkiegészítőt szedünk, mert négy-ötödük hatással van a véralvadás folyamatára. Még a fokhagyma is veszélyes lehet.

A véralvadásgátló gyógyszerek hatását a növényi és más étrend kiegészítők befolyásolhatják. Egy amerikai felmérés szerint az étrend kiegészítők 80%-a módosítja az INR értéket, a véralvadásgátlás mértékét kifejező mutatót. Az egyes étel kiegészítők közül például áfonya, fokhagyma, ginkgo, és a fűrészpálma a vérzésveszélyt fokozza, míg mások pedig a trombózis kockázatát növelik, és a véralvadásgátló dózisát változtatni kell emiatt.

Dr. Strohecker

Az idei nemzetközi aritmológiai kongresszuson bemutatott amerikai kutatás vezetője, Dr. Strohecker szerint a betegek jelentős része az internetről tájékozódik, különböző információkat olvasgatnak, kiválasztják a nekik tetszőt, és abban megbíznak. A betegek jobban hisznek a bio-bolt árusnak, a természetgyógyásznak, a szomszédnak, mint a véralvadásgátló kezelést irányító orvosban.

A legtöbb beteg nem számol a gyógynövények mellékhatásaival.

További probléma, hogy az orvos nem is értesül az étrendkiegészítők szedéséről. A kutatók 40 növényi és egyéb étrendkiegészítőt vizsgáltak, ezek közül 9 fokozta a vérzésveszélyt, 5 pedig csökkentette a véralvadásgátló hatását. A 10 legnépszerűbb kiegészítőből 8 befolyásolta a véralvadásgátlást. A glükózamin, az esszenciális zsírsavak, az összetett gyógynövény termékek, és a ligetszépe olaj megnöveli az INR értéket, azáltal fokozza a vérzésveszélyt. Ezzel ellentétesen a Q10 koenzim, a szója, a melatonin, a ginzeng, és az orbáncfű csökkenti az INR-t, ezzel fokozva a trombózis kockázatot.

A véralvadásgátlókat a vérrögösödés kivédésére adják, így pitvarfibrillációban az agyembólia, mélyvénás trombózisban a tüdőembólia kivédésére. A kutatók tanulságként azt szeretnék elérni, hogy véralvadásgátló kezelés beállításakor legyen ismert, hogy a betegek milyen egyéb szereket szednek. Az orvos kérdezzen rá, a beteg pedig ismertese az étrend kiegészítők szedését. Ezek nagy része ugyanis befolyásolja a véralvadásgátló hatását, még ha recept nélkül is megvásárolhatók.

A szakemberek nem első alkalommal figyelmeztetnek a növényi alapú étrend-kiegészítők és a szív és érrendszeri betegségekre adott gyógyszerek veszélyes kölcsönhatásaira. Egy az idén megjelent nagy összefoglaló tanulmány szerint csak az Egyesült Államokban 15 millióan szednek növényi alapú étrendkiegészítőket, ugyanakkor jelentős részük a kezelőorvosát nem tájékoztatta erről.

Szív és érrendszeri hatással rendelkezik többek között az orbáncfű, a szúrós gyöngyajak, a ginzeng, a ginkgo biloba, a fokhagyma, a grapefruit juice, a galagonya, a fűrészpálma, a kínai zsálya (salvia, danshen) , a kasvirág (echinacea), a sisakvirág, a Yohimbine, a gynura procumbens, medvecukor, és a poloskafű. Az ilyeneket tartalmazó készítmények akár mérgezésig fokozhatják az orvos által felírt gyógyszerek hatását.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

A fokhagyma is lehet veszélyes

Vegyük példának a fokhagymát, illetve a belőle készült készítményeket, melyet sokan esznek egészségvédő célzattal. Egy olyan beteg esetében, aki frissen átesett katéteres értágításon koszorúér-szűkület vagy éppen heveny szívinfarktus miatt, a beültetett stent miatt aszpirin és klopidogrel együttes adása szükséges a kötelező vérlemezke-gátlás miatt. Ha egy ilyen beteg pitvarfibrillációban is szenved vagy műbillentyűje is van, akkor még ezeken felül véralvadásgátló gyógyszert, például Syncumart is szednie kell. A három szer együttes hatása már jelentős vérzéskockázatot jelent.

Különösen veszélyes lehet egy ilyen beteg esetében a fokhagyma fogyasztása, ami a vérzésveszélyt növeli. Bár első gondolatra a fokhagyma jótékonynak, ártalmatlannak tűnik, akár életveszélyes vérzés lehet a következménye.

Az alapvető probléma, hogy az étrendkiegészítőknek és más növényi alapú készítményeknek nem kell átesniük olyan aprólékos, elhúzódó ellenőrzéseken, mint a gyógyszereknek kell. Ugyanakkor az étrendkiegészítők is hatással vannak egy sor élettani folyamatra és ez már többféle gyógyszert szedő beteg esetében veszélyt jelenthet. A szív és érrendszeri betegségben szenvedő betegeknek feltétlenül ajánljuk, hogy orvosukat minden étrendkiegészítő készítmény szedéséről tájékoztassák.

Forrás: Strohecker JL, Smith MB, Christensen N, et al. Significant interactions with the most commonly used herbal and non-herbal supplements impact warfarin safety and efficacy. Heart Rhythm Society 2010 Scientific Sessions; May 13, 2010; Denver, CO

Tachjian A, Maria V, Jahangir A. Use of herbal products and potential interactions in patients with cardiovascular diseases. J Am Coll Cardiol 2010; 55:515-525.


Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!