Terjed a csupasz cigarettásdoboz

Csupasz csomagolás

Ausztrália után Új-Zélandon is elrendelik a cigaretták csupasz csomagolását. A mindenfajta marketing elemtől mentes doboz még kevésbé vonz vásárlásra, így érthető a dohányipar heves ellenkezése.

Ausztrália volt az első ország, ahol bevezették a cigaretták csupasz csomagolását ("plain package"). A 2012 végén bevezetett kétlépcsős szabályozás szerint a gyártóra utaló semmilyen marketing grafika, szín, vagy szöveg nem helyezhető el a dohánytermékek csomagolásán. A teljesen szabványosított dobozokon csak az egészségügyi ártalmakra utaló képi elem szerepelhet. A gyártóra és a márkára csupán csak egy szintén szabványosított betűtípusú és nagyságú felirat utalhat.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

A rendelkezés első szakaszában 2012 októberétől kötelezővé tették, hogy minden Ausztráliában gyártott cigarettát az új szabályoknak megfelelően csomagoljanak. A második szakaszban 2012 december 1.-től már forgalomba hozni is kizárólag csupasz csomagolásban lehet dohányterméket, függetlenül a gyártás helyétől és idejétől.

Csupasz cigaretta csomagolás

Az új szabályok ellen rögtön felléptek a dohánygyártók. A hazánkban is jelen lévő Philip Morris, BAT (British American Tobacco) más cégekkel karöltve több millió dolláros ellen-média kampányt indított.

A világon második államként rövid idő elteltével Új-Zéland követte az ausztrál példát. A kormány 2013 február végén döntött a csupasz csomagolás bevezetéséről. Európában a norvég kormány vette fontolóra eddig hasonló szabályozás bevezetését.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány álláspontja szerint a dohányzás a koszorúér-szűkület, a perifériás érbetegség és a szélütés kiemelt kockázati faktora. A dohányzás világszerte a legfontosabb elkerülhető kockázati tényező. A közterületi dohányzás tilalmának bevezetésével Magyarország óriási lépést tett előre a dohányzás ártalmainak csökkentése érdekében. A csupasz csomagolás bevezetésével folytatódhatna a dohányzás visszaszorítása Magyarországon.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!