Szívátültetés

A szívelégtelenség legvégső stádiumában szenvedő betegeken segíthet a szívátültetés (szívtranszplantáció). Magyarország csatlakozása az Eurotransplant nemzetközi hálózathoz új lendületet adhat a hazai szívátültetéseknek.

Kik szorulnak szívátültetésre?

A legtöbb szívtranszplantációt a szívelégtelenség legsúlyosabb, ún. végstádiumában szenvedőkön végzik.

Az alábbi betegségek végállapotai vezethetnek szívátültetéshez:

  • Szívizombetegség (Kardiomiopátia)
  • Koszorúér-betegség
  • Szívbillentyű betegség
  • Veleszületett szívrendellenesség
  • Életveszélyes szívritmuszavar

A műtéti javallat megállapítása előtt a rendelkezésre álló gyógyszeres és eszközös kezelési lehetőségeket ki kell meríteni

A szívátültetés folyamata

Manapság a legtöbb szívátültetést ún. allografttal, orthotopikus elárással végzik, azaz emberből származó donor szívet használnak fel, amit a beteg szív eltávolítása után, annak helyére ültetnek be. Donor általában balesetben vagy agyi érkatasztrófában bizonyítottan agyhalottá vált személy lehet. Kulcsfontosságú, hogy a donorszív kivétele és a beültetés között legfeljebb 4 óra telhet el, ami rendkívüli szervezettséget igényel.

A műtétet követően az első időszakban a szokásos műtéti szövődmények (fertőzés, vérzés) jelentenek veszélyt. Hosszabb távon is a legsúlyosabb komplikáció a kilökődés(rejekció). A műtéten átesett betegek élethossziglan immunreakciót csökkentő (immunszupresszív) kezelést kapnak a kilökődés megakadályozására. Fokozódó problémát jelent az elhúzódó, agresszív gyógyszeres kezelés mellékhatásainak leküzdése.

A szívátültetés története

Az első emberen végzett szívtranszplantációt Christian Barnard végezte el 1967. december 3.-án a dél-afrikai Fokvárosban. Az első beteg 18 nappal élte túl a műtétet. Az első néhány évben világszerte gyors felfutás történt a műtétek számában. A hetvenes évek elejére a kezdeti lelkesedés megtorpant, mert az akkor még nem megfelelő immunkezelés miatt sok volt a kilökődés (rejekció).

A kilökődés problémáját a 80-as évektől tudták egyre jobban uralni. A ciklosporin felfedezése és más korszerű eljárások bevezetése óta a túlélés rengeteget javult. A 3-5 éves túlélés eléri a 75-80 százalékot.

Az utóbbi években világszerte kb. 3500 szívátültetést végeznek. Ebből messze a legtöbb szívátültetés az Egyesült Államokban történik, ahol az elvégzett műtétek száma meghaladja a 2000-t évente.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Szívátültetés Magyarországon

Szabó Zoltán

Az első itthoni szívátültetést Szabó Zoltán professzor végezte el a városmajori klinikán 1992. január 3.-án. Több, mint 20 évvel a sikeres műtét után az újszíves beteg jelenleg is jó egészségi állapotnak örvend. Magyarország 2012 elejétől csatlakozott az Eurotransplant hálózathoz. Az Eurotransplant nyolc ország (Ausztia, Belgium, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Magyarország, Németország és Szlovénia) transzplantációs központjait és donorkórházait tömörítő kiszolgáló szervezet. Már a csatlakozás első évében 70 százalékkal több szívátültetést végeztek, mint a megelőző 3 év átlagában.Év Szívátültetések száma
2012 33
2011 14
2010 20
2009 24

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Eurotransplant oldala naprakész adatokat mutat a Magyarországon elvégzett szívátültetésekről. Szintén az OVSZ tartja nyilván a szívátültetési várólistára felvett betegek számát.

Ma rendszeres szívátültetéseket csak Budapesten végeznek. Felnőttekkel foglalkoznak a Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikáján a Városmajorban, míg a gyermek szívátültetéseket az Országos Kardiológiai Intézetben végzik. A műtétek bővülését ma elsősorban az akadályozza, hogy kevés a várólistára kerülő beteg. A szivátültetés előtti kivizsgálást Magyarországon több egyetemi központban is elvégzik, ezután kerülhet a beteg a várólistára. Bővülhet a szívátültetések száma, ha országszerte kiépül az ún. Szívelégtelenség Ambulanciák hálózata, ahol a szívelégtelenségben szenvedők rendszeres gondozása történik.


Interjú a szívátültetésről

Nézze meg a Szabolcs Zoltán professzorral, a szívátültetéseket végző orvoscsoport vezetőjével készített beszélgetést


Egy szívátültetés felvétele

Az alábbi Youtube videora kattintva megnézheti egy szívátültetés teljes folyamatát. A svájci orvoscsoport által készített felvételen angol nyelvű feliratok vannak.

FIGYELEM! Érzékeny idegzetűeknek nem ajánljuk a részletes műtéti képek miatt.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!