Nem-szteroid gyulladásgátlók veszélye?

Nem-szteroid gyulladásgátlók is veszélyesek a szívre?

Egyes nem-szteroid gyulladáscsökkentő (angol rövidítéssel NSAID) szerek is növelhetik a szív-érrendszeri események kockázatát, különösen a szívroham rizikóját. Az NSAID és COX 2 csoportba tartozó szerek az izületi panaszok és reumatikus betegségek kezelésében rendkívül elterjedt szerek. Korábbi vizsgálatok már fényt derítettek az újabb generációs, ún. szelektív COX 2 (ciklooxigenáz 2) gátló szerek koszorúér-elzáródást kiváltó mellékhatására. Az izületi panaszok enyhítésében egyébként nagyon hatékony Vioxx nevű gyógyszert ezért gyártója már korábban kivonta a forgalmazásból. Néhány más COX 2 gátlóval kapcsolatban is megjelentek fokozott szív-érrendszeri kockázatra utaló adatok.

Brit és olasz kutatók a napokban jelentették meg egy átfogó elemzés eredményét, amiben a hagyományos NSAID szerek szív-érrendszeri kockázatfokozó szerepét is felvetették az újabb COX 2 gátlók mellett. Az elemzés egy ún. meta-analízisen alapult, melyben 138 korábbi vizsgálat adatait összesítették. Ezekben a vizsgálatokban 140 000 beteg vett részt. A meta-analízis lehetőséget ad arra, hogy a szív-érrendszeri kockázatot pontosabban meg lehessen becsülni, mint ha a kis esetszámú egyes vizsgálatokat külön-külön elemezték volna.

A meta-analízis a várakozásoknak megfelelően a COX 2 gátló szerekkel járó magasabb szív-érrendszeri kockázatot. Új adat azonban, hogy két, széles körben használatos hagyományos NSAID szer magas dózisai esetében is emelkedett kardiovaszkuláris kockázat mutatkozott. Ez a két szer a diclofenac és az ibuprofen hatóanyagok voltak. Egy további NSAID szer, a naproxen, ugyanakkor nem mutatkozott ilyen szempontból veszélyesnek.

Meg kell jegyezni, hogy az érrendszeri események növekedése viszonylag alacsony volt az elemzett vizsgálatokban: minden 1000 emberre évente körülbelül hárommal több érrendszeri esemény jutott, ami leginkább szívrohamot jelentett.

Az eredmények felhívják arra a figyelmet, hogy mozgásszervi panaszok enyhítésére rendelt NSAID szerek szedése előtt gondosan fel kell mérni a beteg szív-érrendszeri kockázatát.

Referencia: BMJ 332: 1302-5


Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!