A korai változó kor korai érbetegségeket jelezhet

Kétszer gyakrabban fordulnak elő szív-és érrendszeri megbetegedések azoknál a nőknél, akiknél a 46 éves kornál korábban kezdődik a változás kora - mutatták ki amerikai kutatók.

Az Egyesült Államokban korán fölfigyeltek arra, hogy a halálozás első számú okát a szív-és érbetegségek jelentik, ezért hatalmas tömegvizsgálatokat szerveztek ennek vizsgálatára. Egy évtizede kezdték el a MESA elnevezésű tanulmányt csaknem hétezer 45-84 éves férfi és nő részvételével, akik származásuk szerint megfeleltek az Egyesült Államok jelenlegi összetételének. Igen részletes és korszerű vizsgálatokkal követték egészségi állapotukat, esetleges haláluk okait.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Dhananjay Vaidya

Dhananjay Vaidya és munkacsoportja ebből a tanulmányból a nők szív-és érbetegségének alakulását értékelte, és azt is kiszámolta, hogy az eltelt idő során milyen gyakori volt az infarktus vagy a szélütés, és ezek bekövetkezése milyen összefüggést mutatott a változó kor megjelenésével.

Azt találták, hogy kétszer gyakrabban fordult elő koszorúér-betegség, szívizom elhalás és szélütés a nők azon csoportjában, akiknél a klimax - akár természetes úton, akár operáció következtében - 46 éves kornál korábban jött, mint azoknál, akiknél a változás kora későbbre tolódott.

A Menopause tudományos szakfolyóiratban közölt cikkben a kutatók kiemelik, hogy ez a megfigyelés gyakorlatilag az egész világra érvényes, mert a tanulmány résztvevőiben tükröződik az Egyesült Államok polgárainak összetétele, azaz arányosan fordulnak elő európai, fekete bőrű, hispán eredetű és távol-keleti asszonyok. Az összefüggés mindegyik csoportban hasonlóan érvényesült.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy szív-és érbetegség szempontjából fokozottan veszélyeztetett minden nő, akinél a változó kor 46 év előtt jelentkezik, és mindent meg kell tenni, hogy a többi befolyásolható kockázati tényezőt sikerüljön kiiktatni. Példaként megemlítik, hogy a dohányzó nőknél a klimax átlag két évvel előbb bekövetkezik.

A Pirosban a Nőkért mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a nők egészségét a legelső helyen fenyegető szív- és érrendszeri betegségek veszélyére. A kezdeményezést A Magyar Nemzeti Szívalapítvány indította el hazánkban.

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Forrás: MTI, dr. Matos Lajos
Menopause folyóirat cikk kivonata angolul


Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!