Szűrővizsgálat a székelyföldi Kobátfalván

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány közreműködésével befejeződött a szűrés Kobátfalván. Hét kecskeméti orvos a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében a 400 lelkes színmagyar falu teljes lakosságának teljes körű szűrővizsgálatát végezte el. Az egy héten át tartó vizsgálatokban a kecskeméti Megyei Kórház orvosai vettek részt.

Szűrővizsgálat a székelyföldi Kobátfalván

A kecskemétiek kapcsolata az eldugott székelyföldi településsel több évvel ezelőtt kezdődött. A Székelyudvarhelytől 20 kilométerre fekvő 400 lelkes falun 2005-en pusztított végig a Nyikó patak tomboló áradása, halálos áldozatokat követelve. A rombolás utáni újjáépítésbe a kecskeméti Európa Jövője Egyesület és a FreeLine Kft. is bekapcsolódott, az óvoda helyreállításával.

A kistérségben 15 falunak van egy önkormányzata, ennek kilométerekre fekvő székhelyén van az egyetlen orvos is az összesen 4000 emberre. Mivel Kobátfalvára csak nagyritkán vetődik ki az orvos, érthető, hogy igencsak nehézkes a helybelieknek az ellátás igénybevétele.Ezért fogalmazódott meg a szűrővizsgálat gondolata Mócza György, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat főorvosa és Farkas Gábor, az egyesület vezetője fejében.

A komplex szűrővizsgálatokat diabetológus, érsebész, szülész-nőgyógyász, gyermekgyógyász, kardiológus, bőrgyógyász és radiológus végezte, melyhez laborvizsgálatok társultak.

Holter készülék adományozás

A magyarországitól teljesen eltérő viszonyokat találtak az orvosok. Találtunk egy negyvenegy éves férfit, akiről kiderült, hogy csak fél veséje van, meg egy olyat, aki lábon hordott el egy infarktust - közli Mócza György. - Amióta itt vagyunk, több tucatnyi kétszázon felüli vérnyomást mértem - toldja meg Nagy András kardiológus. - Sőt, kettőszázhatvanat is: húsz éve praktizálok, de ilyet még nem láttam. Noha a magas vérnyomás kezelésében nagy az elmaradás, valamiben egészségesebbek a kobátfalviak: szinte alig volt elhízott ember. Bár az itteni étrend nem éppen könnyű, de a mindennapos aktív mozgással az energia egyensúly megmarad.

A vizsgálatsorozat végén a Magyar Nemzeti Szívalapítvány Holter készülék adományát a Székelyudvarhelyi Kórház főigazgatója vette át.

Igazán nagy áttörést az jelentene, ha a Bács-Kiskun megyeiek példáját más hazai megyék, városok követnék. Ha a térségben több ehhez hasonló kapcsolat működne, a közvetlen szűrővizsgálati eredményeken túlmenően sokat lehetne elérni a székelyföldi emberek egészséggel kapcsolatos gondolkodásában, egészségtudatos magatartásában - mondta el dr. Mócza György, aki a Megyei Önkormányzat részéről szervezte a karitatív vizsgálatokat.


Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!