Infarktust okozhat a kalciumpótlás?

A BMJ -British Medical Journal- vezető angol orvosi szaklapban megjelent közlemény szerint lehetséges. Új-Zélandon 1471 menopausa utáni nőt soroltak véletlen szerűen kalciumpótlásban részesülő, illetve placebót kapó csoportba. A szívinfarktusok száma nagyobb volt a kalciumot szedők között.

A kalciumpótlás infarktust okozhat nőkben?

A kutatási eredmények szerint a szívinfarktus kockázata 50 százalékkal magasabb volt a kezelt csoportban. Az öt éves után követés során 36 szívrohamot regisztráltak a kalciumpótlást kapók között (732 nő közül); ezzel szemben csak 22-őt a kontroll csoportban (739 nő közül). A kalciumpótlást széles körben javasolják a menopausa után a csontritkulás, illetve következményes csonttörések megelőzésére. A jelenlegi vizsgálat felveti a kalcium pótlás káros hatását a szívre.

A KUTATÁS

Helyszín: Aucklandi Egyetem, Új-Zéland
Résztvevők: 1471 nő, 55 év felett
Kezelés: 1000 mg kalcium (732 fő) vagy placebo (739 fő)
Utánkövetés: öt év
Eredmények: 36 szívinfarktus kalcium pótlás mellett, 22 placebo mellet

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint tekintettel arra, hogy a kalcium pótlás igen elterjedt, további vizsgálatok szükségesek az esetleges szív és érrendszeri veszélyek pontosítására. Egyelőre nem indokolt a kalcium pótlás felfüggesztése azok körében, akik azt orvosi utasításra teszik.


Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!