Szívbetegeknek ajánlott a védőoltás

Minden kardiovaszkuláris (=szív és érrendszeri) betegségben szenvedőnek javasolható az influenza védőoltás a IV. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia szerint.

Tizennyolc szakmai társaság és szervezet együttes munkájával kidolgozott és 2009. november 6.-i ülésén elfogadott "Ajánlás a koszorúér eredetű, agyi károsodást okozó és perifériás érbetegségek kockázatának becslésére, megelőzésére és kezelésére" a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szakmai támogatásával jött létre.

dr. Forster Tamás a Magyar Kardiológusok Társasága elnöke

A szív ér érrendszeri betegségek megelőzésére és kezelésére immár negyedik alkalommal alakítottak ki konszenzusos ajánlást a hazai szakmai szervezetek. A konszenzus konferencia a kardiovaszkuláris szervvédelmet biztosító preventív (megelőző) gyógyszeres kezelések felsorolásánál foglalkozik az influenza elleni védőoltással. Az ajánlás szerint a védőoltás minden kardiovaszkuláris betegnél javasolható.

A konszenzus konferencia erre vonatkozó álláspontját dr. Forster Tamás, alapító szervezetünk, a Magyar Kardiológusok Társasága elnöke ismertette. Az újabb ajánlások szerint kardiovaszkuláris betegségben az influenza védőoltás előnyös lehet, ezért alkalmazása mérlegelendő.

 

Kapcsolódó oldalak

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!